Лобито на Филчев в СДС се противопостави на реформите в съдебната система

Останалите парламентарни сили застанаха зад законопроекта на правосъдния министър

Миналата седмица в ресторанта под централата на СДС на “Раковски”134 са забелязани да вечерят Йордан Соколов, Димитър Абаджиев и председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. И тримата са приятели на главния прокурор Никола Филчев. Пак миналата седмица промените в Закона за съдебната власт влязоха в правната комисия на парламента. От дебата в комисията стана ясно, че и около тези поправки ще има търгуване и то ще дойде от страна СДС. Защото всички останали парламентарно представени сили изразиха подкрепата си за реформата в съдебната власт. Сините юристи обаче изложиха своите аргументи и по всяка вероятност ще настроят една голяма част от групата на СДС срещу законопроекта. Йордан Соколов и Димитър Абаджиев всъщност говорят с гласа на Никола Филчев. Главният прокурор е основният ощетен от промените в Закона за съдебната власт.
Основните промени в съдебния закон са въвеждане на атестации за магистратите, мандатност за магистратите на ръководни длъжности в съдебната система, несменяемост на магистратите след три години стаж, възстановяването на Националната следствена служба, деклариране на имуществото на всички магистрати, а не само на висшите, подготвянето на годишни отчети за работата на трите звена на правораздавателната система.
Парадоксалното е, че само един ден преди това, в началото на парламентарната сесия от СДС декларираха, че един от приоритетите им ще бъдат промени в съдебната система. Надежда Михайлова заяви в своето изказване тогава, че трябва да се дадат ясни правомощия на съдебната система и изпълнителната власт в борбата с корупцията и престъпността.

Сините вълнения

Промените в Закона за съдебната власт предизвикаха бурни дебати по време на заседанието на ПГ на СДС във вторник. Близо два часа сините депутати обсъждаха каква да бъде тактиката им при гласуването в пленарната зала на текстовете от законопроекта. Бившият председател на парламента Йордан Соколов, депутатите Димитър Абаджиев и Елиана Масева подкрепили позицията на Асоциацията на прокурорите, която е изцяло срещу предлаганите промени. В становището на асоциацията, което било прочетено на заседанието на синята парламентарна група, се казваше, че по-голямата част от предложените текстове са в противоречие с конституцията. “Основната причина да не подкрепим законопроекта за съдебната власт е, че той не изпълнява критериите на ЕС, както и очакванията на обществото за реформа в съдебната власт. Под прикритието, че се изпълняват изискванията на ЕС, се прокарват тези за засилване на правомощията на министъра на правосъдието, което е недопустимо”, коментира Димитър Абаджиев. Синият депутат се противопостави и на възстановяването на НСлС. “Това ще доведе до двувластие, което ще забави съдебното производство”, коментира Абаджиев. На подобно мнение беше и Елиана Масева. Според нея промените в Закона за съдебната власт трябва много внимателно да се обсъдят.
По време на заседанието обстойно изказване по темата направил бившият премиер Иван Костов. Той посъветвал колегите си да заемат позиция против законопроекта, но да не застават срещу реформата в съдебната власт, както и да не се опират изцяло на становищата на гилдиите от съдебната система. Според бившия лидер на СДС промените не трябвало да бъдат само в законодателството, а да се обвържат и с промени в конституцията. Позицията на Костов била подкрепена и от заместник-председателя на СДС Екатерина Михайлова. По време на обсъждането Светослав Лучников признал, че мнозинството в миналия парламент не е успяло да се справи с реформата в съдебната власт поради различните гилдийни интереси в системата.
В крайна сметка сините депутати решиха да не подкрепят законопроекта за съдебната власт, а да настояват за промени в конституцията. “Законодателните възможности са изчерпани, но все още не сме готови за дебат за промени в конституцията”, каза Абаджиев. Народни представители от ПГ на СДС обаче коментираха, че в групата няма единно мнение по въпроса за реформата в съдебната система. Те прогнозираха, че не е изключено разделението по този въпрос да създаде сериозни проблеми в бъдеще.
Ръководството на СДС обмисля да поиска среща с правосъдния министър Антон Станков, след което ще обяви официалната си позиция по въпроса, съобщиха от “Раковски” 134.

Учудващо единодушие в НДСВ

В парламентарната група на НДСВ поне привидно цари единодушие по въпроса за важността на Закона за съдебната власт. Още с влизането си в парламента НДСВ заяви, че реформата в съдебната система ще бъде един от основните приоритети в работата му. Поне до момента няма промяна в тази насока. В групата на НДСВ няма отявлени противници на предложенията, направени от Министерството на правосъдието. Младият юрист Борислав Цеков, който иначе не спестява атаки към ръководството на групата, смята, че въпреки разногласията по много други въпроси мнозинството осъзнава значението на единната позиция, що се отнася до реформата в съдебната система.

По думите на председателя на парламентарната група на мнозинството Пламен Панайотов реформата в съдебната система трябва да протече в два етапа. Идеята е в първия да бъдат включени Законът за съдебната власт, промените в Наказателния, Наказателно-процесуалния и Гражданския кодекс. Според Панайотов целта на втория етап са промени в конституцията, за които обаче мнозинството се нуждае от подкрепата на една от опозиционните политически сили. До момента представители на ОДС заявиха желание за промени в основния закон, с което се доближават до заявената крайна цел на НДСВ. Поради тази причина председателят на парламентарното мнозинство бе изненадан от реакцията на Йордан Соколов и Димитър Абаджиев, които обявиха при първоначалното обсъждане на закона в правната комисия, че опозицията отдясно няма да подкрепи Закона за съдебната власт. Панайотов обясни, че постигането на крайната цел ще се предхожда от широка обществена дискусия.
Валери Димитров от НДСВ заяви, че законът няма да реши всички проблеми на правосъдието, но е важен, защото урежда статута и съдбата на съдебната власт. Работата на правораздавателните органи трябва да стане максимално прозрачна за обществото, призова председателят на икономическата комисия. Димитров обясни, че затворената съдебна система е добра почва за корупция.

БСП и ДПС подкрепят промените

Поне на този етап депутатите от БСП също застават зад законопроекта на НДСВ. Лидерът на БСП Сергей Станишев още преди месец след среща в Боровец с правосъдния министър Антон Станков заяви това. Редица от промените трябва много добре да се обмислят между първо и второ четене, каза юристът от БСП Михаил Миков, но като цяло ние заставаме зад законопроекта. Според Любен Корнезов някои от исканията минават по ръба на конституцията, затова трябва много прецизно да се формулират.
“В законопроекта за съдебната власт има доста положителни неща и ние ще го подкрепим”, каза депутатът от ДПС Ремзи Осман. Той обаче категорично отказа да коментира дали движението ще подкрепи евентуални промени в конституцията. “Не сме обсъждали на този етап промени в конституцията”, каза Ремзи Осман. Колегата му Кемал Еюп обаче заяви, че ДПС е склонно да подкрепи редуцирането на имунитета на депутати и магистрати.

Реформата като пазарлък

Очевидно е, че при това разделение в парламента СДС ще играят сложна многоходова игра. От една страна, бившите управляващи искат дебат за промяна в конституцията за съдебната система, от друга, се готвят да се противопоставят на промени в Закона за съдебната власт, които очевидно искат да я оптимизират. Активизирането на лобито на Филчев и надмощието, което взима в парламентарната група по този въпрос, ще превърне СДС в една доста ретроградна партия, и то само заради ангажиментите на шепа хора към главния прокурор. Възможно е и друго - Костов и компания да имитират, че на този етап застават зад Филчев и неговата гилдия, като се опълчват срещу закона, тъй като и без друго виждат, че промените ще бъдат приети. В същото време наистина да поискат радикални промени в конституцията и тогава да застанат на страната на НДСВ. Това беше стратегията им спрямо Филчев и когато бяха на власт. Само че това е в сферата на вероятностите. Много от бившите управляващи са заложници на Никола Филчев и поради тази причина са много лесно манипулируеми. А безпринципността на СДС по отношение на съдебната система и опитите им да я управляват в продължение на толкова година не ги прави особено надежден съюзник.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар