Филчев vs. правителството

Синьото лоби на главния прокурор внесе в комисията поправки против министър Станков

В началото на април след вечеря в резиденция “Бояна”, малко преди да потегли шофьорът на Антон Станков забелязва , че болтовете на едно от предните колела на служебния джип са развити. Колелото се е държало на един-единствен болт. Инцидентът е запазен в тайна. Правосъдният министър е забранил той да бъде оповестяван. Така или иначе обаче случката е станала обект на обсъждане между главния секретар Бойко Борисов и шефа на НСО Димитър Владимиров. Ген. Борисов потвърди, че е бил уведомен за този инцидент, до разкриването на извършителя обаче не се стигнало. Ген. Владимиров също заяви за “Капитал”, че е имало подобна случка. Според него обаче е бил развит само един болт на гумата, и то вследствие на дупките по улиците, а не на преднамерено действие. Така или иначе след събитията от миналата седмица тази случка може да има и друг прочит, особено ако човек е гледал няколко пъти филма “Обществен враг”.
Главният прокурор Никола Филчев отвори още една яростна война - срещу екипа на Министерството на правосъдието, който подготви промените в Закона за съдебната власт. Миналата седмица стана ясно, че заместникът на Антон Станков Марио Димитров е “подследствен” в Ловеч. Обвиненията срещу зам. правосъдния министър са за някакви нарушения по дело от 1999 г., когато е бил районен съдия. Сигналът бил подаден в началото на юни от гражданин. Марио Димитров получил призовка да се яви в Окръжната следствена служба по DHL. Срещу него имало още една проверка.
Разследването срещу зам.-министъра на правосъдието предизвика остра реакция на Антон Станков. На пресконференция в Министерския съвет той обвини главния прокурор, че действията срещу неговия екип са заради подготвените промени в Закона за съдебната власт, където има редица поправки, чиято цел е да орежат правомощията на главния прокурор.
“Идеите за реформа в съдебната система са одобрени от Министерския съвет и който не е съгласен с тях, значи не е съгласен с политиката на правителството”, каза министър Станков. “А вие знаете колко пъти главният прокурор е изразявал несъгласието си с тях.
Категоричен съм, че образуването на следствие срещу Марио Димитров е

Aтака срещу правителството

В тази връзка бих искал да задам няколко въпроса на главния прокурор. Ако някой от вас го види, нека му ги зададе, аз, ако имам възможност, ще му ги задам. Защото знаете, че комуникацията с него е затруднена.
Първо - бих искал официален отговор вярна ли е информацията, че има следствие срещу Марио Димитров. Второ - какви са причините това следствие да бъде образувано днес или вчера, или онзи ден, а не преди три години, когато е описан целият случай. Трето - търсена ли е до момента отговорност от останалите участници в този случай и ако не - защо? И четвърто - щеше ли да започне такава проверка, ако Марио Димитров не беше зам.-министър и един от авторите на закона за съдебната власт. Искам да подчертая, че няма лична война от наша страна. Ние сме обявили принципите си и стоим зад тях. Ако някой приема нещата лично - това си е негова трактовка”, заключи Антон Станков.

Проверяваха и Станков

В началото на годината, докато промените в Закона за съдебната власт бяха все още на фаза идеен проект, стана ясно, че главният прокурор е наредил да се направи проверка на делата и на министър Антон Станков и на неговите заместници Миглена Тачева и Севдалин Божиков. Целият екип на правосъдното министерство е работил като съдии, преди да влезе в изпълнителната власт. Затова Филчев е поискал да се прегледат всички техни решения по дела, за да открият евентуални нарушения и потенциални възможности за нерегламентирани контакти.
Прокурорската атаката срещу Марио Димитров идва два дни след като правната комисия на парламента започна обсъжданията на промените. На заседанието в сряда членовете на комисията гласуваха една пета от Висшия съдебен съвет да може да иска свалянето на имунитета на висш магистрат. Тази поправка позволява и искането на имунитета и на главния прокурор. Нито в сряда, нито в четвъртък на заседанието на комисията присъстваха представители на ОДС. В първия ден на обсъжданията там се яви само Димитър Абаджиев, който предложи обсъжданията по законопроекта да станат след 5 юли, когато ще е готово становището на Европейската комисия към Съвета на Европа (Венецианската комисия). Предложението му обаче не беше прието.

Венецианската комисия има съображения

Според предварителните заключения на членовете на Венецианската комисия Джоузеф Паулицио и Джеймс Хамилтън проектозаконът изисква доработка, за да не се позволи изпълнителната власт да диктува на съдебната. Макар че забележките на двамата също са спорни. Паулицио например атакува председателстването на ВСС от министъра на правосъдието. Той пише: “Фактът, че министърът на правосъдието председателства ВСС, потвърждава директна и индиректна административна власт, която министерството има върху ВСС. Това може да бъде считано като компромис с принципа на разделението на властите. В една стабилна демокрация това не би представлявало проблем. В Италия например...” Притесненията на Джеймс Хамилтън са свързани с метода за оспорване на законността на съдийската компетентност на ВСС, оценката на магистратите по време на тригодишния пробен период, контрола на бюджета на съдебната система, контрола на съдийското обучение.
Общо взето, забележките на Венецианската комисия съвпадат с мнението и предложенията на синьото лоби на главния прокурор Никола Филчев. Представител на България в тази комисия се оказа Васил Гоцев, чийто заместник беше Филчев в Министерството на правосъдието.

И сините преторианци срещу правосъдния министър

Поправките, които синьото лоби на Никола Филчев са внесли в правната комисия, в основни линии копират заключенията на двамата представители на Венецианската комисия, но основно защитават интересите на главния прокурор. Предложенията на Йордан Соколов, Димитър Абаджиев и Веселин Черкезов засягат преди всичко министъра на правосъдието или неговото министерство. Те предлагат всички правомощия, които беше поискал Антон Станков в своя законопроект, да отпаднат и вместо министърът/министерството те да бъдат поети от Висшия съдебен съвет или изобщо да бъдат заличени. Синьото трио предлага общо 26 точки, като всичките до една са против това министърът на правосъдието да има каквито и да било правомощия в съдебната система. Всъщност това съвпада с изразената позиция преди гласуването на първо четене, че законопроектът позволява на изпълнителната власт да се меси в съдебната. Истинската причина обаче е, че с промените в закона се орязват правомощията на главния прокурор Никола Филчев. Настойчивостта на направените предложения е толкова силна, че дори предизвиква усмивки.
Лидерката на СДС Надежда Михайлова каза за “Капитал”, че тези предложения не са обсъждани от политическото ръководство на партията. Депутати от СДС също заявиха, че те не са били разглеждани и на парламентарна група, но всеки депутат има право да прави своите предложения.
Димитър Абаджиев беше и един от малцината, които застанаха срещу изказването на Антон Станков, че обвиненията срещу неговия заместник са заради съдебната реформа. Според негово изявление пред “Дарик радио” “смехотворно било повдигнатото обвинение срещу зам.-министър Марио Димитров да се свърза с атаки срещу съдебната реформа”. Всички останали обаче категорично застават на мнението, че не може съдия да отговаря за свой съдебен акт.
Медийното оповестяване и самата проверка срещу Марио Димитров изцяло носят почерка на главния прокурор и неговите приближени, които се опитват с всички сили и средства да запазят неимоверно голямата власт, която притежават сега.
“Ако някой те преследва, значи не страдаш от параноя”, казваше главният герой в същия този филм “Обществен враг”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар