Сугарев vs. Филчев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сугарев vs. Филчев

Сугарев vs. Филчев

Момчил МИЛЕВ
1725 прочитания

Срещу бившия зам.-председател на СДС Едвин Сугарев бе образувано следствено дело за набедяване миналия вторник, след като ден по-рано той изпрати открито писмо до правосъдния министър Антон Станков, в което отправя тежки обвинения срещу главния прокурор Никола Филчев и поиска свалянето на имунитета му. В 18-страничния документ Сугарев говори за злоупотреба с власт от страна на обвинител номер едно, заиграване с политически сили и ангажименти към тях, събиране на компромати, терор над подчинени магистрати и независими медии, за прикриване на престъпления, включително и на неговия брат Ангел Филчев.

Писмото на бившия зам.-председател на СДС започва с описанието на изключително острата реакция на прокуратурата срещу критиките на председателя на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън и Американската асоциация на юристите към българското обвинително ведомство. „Истеричната реакция на засегнатите обаче не дава основание да се мисли, че те са разбрали същността и тежестта на направеното послание. По-нататък той описва

Скандалите около прекратяването на дела

за контрабанда на културни ценности срещу брата на главния прокурор. „Естествено Никола Филчев не носи никаква вина за престъпните деяния на своя брат. За сметка на това фактът, че въпреки наличието на тези обстоятелства се е кандидатирал за главен прокурор, както и фактът, че въпреки поставените въпроси не е информирал членовете на ВСС за свързаните с личността на брат му проблеми, говори най-малкото за липса на морал“, добавя синият политик. Сугарев разказва и за психологическия натиск върху магистрати, като бившия председател на Върховния касационен съд Румен Янков и варненския апелативен прокурор Васил Миков, за странните обстоятелства около самоубийството на прокурора Николай Джамбов, за смъртта на адвокатката Надежда Георгиева, за която се твърди, че разполагала с компрометиращи материали срещу висши магистрати, за гоненията срещу бившия и.д. прокурор на въоръжените сили, който от най-близък съратник на обвинител номер едно се превърна негов най-голям враг... „Проблемите се дължат на институционалния статус на прокуратурата, на нейната абсолютна йерархизация и на факта, че главният прокурор на републиката е единственият български гражданин, който не е отговорен пред никого за своите действия“, твърди в писмото си Сугарев. „Тази абсолютна власт развращава, тя поражда корупция и произвол, който лесно може да надхвърли всякакви законови граници. И когато на върха на пирамидата се окаже човек, който е не само лишен от морални критерии, но и до голяма степен неспособен да контролира собствените си действия, резултатите са тези, които виждаме днес - в българската прокуратура и в българското правораздаване като цяло“, продължава още той. В писмото си Сугарев поставя под съмнение и психическата стабилност на главния прокурор, обявявайки, че „икономически групировки, свързани с престъпния свят, разполагат с документи по въпроса“.

„Правя това в качеството си на български гражданин, като изрично подчертавам, че този акт не е обвързан с каквито и да било политически интереси“, казва още Едвин Сугарев. И вероятно за да разсее съмненията, че действа в синхрон с „Раковски 134“, той атакува бившия парламентарен председател Йордан Соколов и бившия правосъден министър Васил Гоцев, който в момента е конституционен съдия, че са извършили „сериозно политическо лобиране“ за избора на Филчев. Освен това Сугарев споменава и за прекратяването на делото „Сапио“ срещу Иван Костов, което бе направено малко след смяната на властта в прокуратурата през 1999 г. Той отново изказа вече лансираната от него теза, че СДС трябва да се извини на обществото за избора на обвинител номер едно. „Главният прокурор не влиза в лични пререкания“, беше коментарът на пресслужбата на прокуратурата по повод на пресконференцията на Едвин Сугарев и добавиха, че „криминални кръгове злоупотребяват с болестта на Сугарев“ и че „зад него стои сянката на най-мразения политик в България“, без да уточняват за кого точно става дума. Въпреки това обаче обвинителното ведомство все пак образува следствено дело срещу синия активист в рамките на по-малко от 24 часа. То е послужило като аргумент на главния прокурор да се противопостави срещу разглеждането на изложените данни от Висшия съдебен съвет (ВСС), който заседава ден след началото на скандала. Писмото на Сугарев беше внесено за разглеждане в кадровия орган на правораздаването от неговия официален получател - правосъдния министър Антон Станков, който ден по-рано добави, че ще инициира среща на всички държавни институции, до които е адресирано обръщението. Копия от документа са изпратени до президента Първанов, до председателя на Народното събрание Герджиков, до премиера Сакскобургготски, до лидерите на парламентарните политически сили и до всички медии. За момента нито една от тези институции не се е изказала по въпроса дали би участвала в подобна среща. Главният прокурор обаче веднага е реагирал на предложението на Станков с аргумента, че по въпроса има висящо производство и ВСС като административен орган няма право да се меси на независимата съдебна власт и да образува анкетни комисии по случая. Въпреки това обаче след таен вот съдебните кадровици решиха да преценяват данните на Сугарев на заседанието си следващата сряда. Гласуването завърши с 14 на 10 гласа в полза на проверката. Магистратите решили вотът да бъде таен, след като един от членовете на ВСС припомнил случай, когато преди време главният прокурор демонстративно си записвал кой гласува срещу него. „Ако Сугарев наистина клевети, трябва да си понесе отговорността, но ако това, което се твърди, е истина, ние като орган, избрал главния прокурор, трябва да вземем отношение“, обяви говорителят на ВСС Нели Куцкова след решението скандалните твърдения все пак да бъде разгледани.
От Берлин, където е на държавно посещение, президентът Георги Първанов каза само, че ще се запознае внимателно с писмото на Сугарев. „Има надлежен ред, по който трябва да бъдат огласявани подобни данни, особено когато се касае за висш държавен служител, коментира главният секретар на МВР Бойко Борисов. „Ако има такива доказателства, аз се надявам, че компетентните органи ще накарат г-н Сугарев да издаде тези свои източници и доказателства… Но ако твърденията на Сугарев срещу Филчев не са верни, държавата трябва да реагира по адекватен начин спрямо всеки, който си позволява да клевети една институция, каза още Борисов. Подобно мнение да се проверят източниците на информация на Сугарев изказа преди това и лидерката на СДС Надежда Михайлова. Всъщност все още не е много ясно дали писмото на Едвин Сугарев е солова акция или зад него наистина стои готовност за реакция от страна на елита в държавата.

Дали главният прокурор е изгубил политическо и обществено доверие

ще си проличи при евентуалната среща по инициатива на правосъдния министър. От това кой ще се появи на нея ще се разбере дали сред политическите сили вече има наченки на консенсус за бъдещето на държавното обвинение. Проблем ще има с евентуалните проверки срещу действията на главния прокурор, тъй като процедурата е доста тежка и мъгляво формулирана в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според член 27 от него ВСС „взема решение за снемане имунитета и за временно отстраняване от длъжност на съдия, прокурор и следовател в определените от закона случаи, по искане на главния прокурор и по искане на не по-малко от една пета от членовете“. Въпросният текст в момента е атакуван пред Конституционния съд и всеки момент може да бъде отменен. Освен това решение за снемане имунитета и временно отстраняване от длъжност на съдия, прокурор или следовател се взема от съдебните кадровици с мнозинство от две трети от членовете при тайно гласуване (чл. 32, ал. 2 от ЗСВ). Дискусионно е дали опонентите на обвинител номер едно могат да съберат квалифицирано мнозинство от 17 гласа.

Друг вариант е образуване на дисциплинарно производство, което става по предложение на председателстващия ВСС (министъра на правосъдието) или една пета от неговите членове. В този случай делото се гледа от специален дисциплинарен състав, съставен също от членове на съдебния съвет. Когато в дисциплинарното производство се установи, че извършените нарушения или действия имат характер и на тежко умишлено престъпление от общ характер, Висшият съдебен съвет отнема имунитета и отстранява провинилия се магистрат от длъжност до окончателното решаване на случая от съда. В такъв случай дисциплинарното дело се предава на прокурор.

Срещу бившия зам.-председател на СДС Едвин Сугарев бе образувано следствено дело за набедяване миналия вторник, след като ден по-рано той изпрати открито писмо до правосъдния министър Антон Станков, в което отправя тежки обвинения срещу главния прокурор Никола Филчев и поиска свалянето на имунитета му. В 18-страничния документ Сугарев говори за злоупотреба с власт от страна на обвинител номер едно, заиграване с политически сили и ангажименти към тях, събиране на компромати, терор над подчинени магистрати и независими медии, за прикриване на престъпления, включително и на неговия брат Ангел Филчев.

Писмото на бившия зам.-председател на СДС започва с описанието на изключително острата реакция на прокуратурата срещу критиките на председателя на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън и Американската асоциация на юристите към българското обвинително ведомство. „Истеричната реакция на засегнатите обаче не дава основание да се мисли, че те са разбрали същността и тежестта на направеното послание. По-нататък той описва

Скандалите около прекратяването на дела

за контрабанда на културни ценности срещу брата на главния прокурор. „Естествено Никола Филчев не носи никаква вина за престъпните деяния на своя брат. За сметка на това фактът, че въпреки наличието на тези обстоятелства се е кандидатирал за главен прокурор, както и фактът, че въпреки поставените въпроси не е информирал членовете на ВСС за свързаните с личността на брат му проблеми, говори най-малкото за липса на морал“, добавя синият политик. Сугарев разказва и за психологическия натиск върху магистрати, като бившия председател на Върховния касационен съд Румен Янков и варненския апелативен прокурор Васил Миков, за странните обстоятелства около самоубийството на прокурора Николай Джамбов, за смъртта на адвокатката Надежда Георгиева, за която се твърди, че разполагала с компрометиращи материали срещу висши магистрати, за гоненията срещу бившия и.д. прокурор на въоръжените сили, който от най-близък съратник на обвинител номер едно се превърна негов най-голям враг...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK