Бюджетът погаси дългове на болниците с лихвени спестявания

Бюджетът погаси дългове на болниците с лихвени спестявания

55 млн. лева до края на годината ще отидат за разплащане на медикаменти, ток, вода и парно

951 прочитания

Дълговете на болниците към доставчици на електроенергия, топлофикация и ВиК са почти изцяло погасени, стана ясно през изминалата седмица. Разплащането с доставчиците е започнало в края на октомври, след като Министерството на здравеопазването е превело на болниците цялата оставаща субсидия до края на годината. Досега текущите субсидии се превеждаха на болниците месечно. Първоначално министър Финков твърдеше, че държавните монополисти са опростили дълговете на болниците, чийто принципал е Министерството на здравеопазването.

Освен това с решение на правителството Министерството на финансите отпусна

Допълнително 55 млн. лева

за покриване на разходите на болниците до края на годината. От тях 53 млн. лева ще отидат за текущи разходи на лечебните заведения, като са предвидени 16 млн. лева за разплащане на разходите за електричество и топлоенергия, 5 млн. лева за вода и 32 млн. лева за лекарства и медикаменти. Други 2 млн. лева. ще отидат за капиталови разходи до края на годината. „Парите са отпуснати на основание чл. 34 от Закона за устройство на държавния бюджет, който регламентира вътрешно преразпределение на разходите на база очаквани икономии до края на годината в някои пера от бюджета“, обясни Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите. Най-големите икономии

Идвали от лихвите по външния и вътрешния дълг

Според Ананиев чрез допълнителната субсидия се осигуряват условия за нормално функциониране на болниците до края на годината. Пари от преизпълнението на бюджета не се отпускат все още, тъй като анализът ще бъде готов до края на месеца, казаха от финансовото министерство.

„Сумите за погасяване на задълженията са отпуснати на база одобрената субсидия в бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно на болниците“, заяви зам. финансовият министър Кирил Ананиев. Това е втората субсидия от държавния бюджет за последните три месеца. През септември правителството отпусна 10 млн. лева за болниците, които имат най-много пациенти, приемат спешни случаи или не извършват дейности, за които здравната каса плаща. Парите трябваше да се разпределят между „Александровска“, „Св. Ана“, „Пирогов“, „Царица Йоанна“, държавните болници в Стара Загора, Плевен, Варна и др. До края на годината държавата ще отпусне още 10 млн. лева отделно от текущите субсидии. Тогава правителството предвиждаше до края на годината да бъдат отпуснати не повече от още 10 млн. лева. Финков потвърди, че около 2/3 от държавните болници към момента нямат задължения за ток, вода и парно и ще започнат следващата година начисто. „Ако някоя болница твърди, че няма парно, значи ръководството й не се е обърнало към съответния ТЕЦ да го пусне“, заяви министърът на здравеопазването. Непогасени ще останат задълженията само на онези болници, чиито разходи са нецелесъобразни и неоправдано високи. Някои от лечебните заведения дължали по 1.5 млн. лева само за вода.
„Тези болници ще продължат да плащат своите задължения към доставчиците според двегодишните погасителните планове през следващата година и държавата няма да отпуска средства за погасяването им“, твърди министър Финков. Започнали са и погасяванията към доставчиците на лекарства и медикаменти. Всички директори на болници вече са подписали погасителни планове с доставчиците на ток, парно, вода, лекарства и консумативи. Борчовете на болниците, преди да бъдат преведени текущите субсидии накуп, бяха достигнали 96 млн. лева. Според здравния министър

Дълговете са не повече от 35 млн. лева

и то предимно за лекарства и консумативи в най-задлъжнелите болници. По данни на здравното министерство една голяма част от болниците обаче са декларирали задължения, чийто падеж е 2003 г. като дългове за тази година. „Над 45 млн. лева от дълговете на болниците бяха наследени от времето, когато те не са били под шапката на Министерството на здравеопазването, а техни принципали са били общините или Министерството на образованието“, твърди министър Финков.

Екшън план ще преструктурира болниците до 2006 г.

Промяна в системата на финансиране, повишаване качеството на здравните услуги и изваждане на някои дейности от болничната в извънболничната помощ предвижда стратегията за преструктуриране на болниците за периода 2002-2006 г. Екшън планът, както го наричат в Министерството на здравеопазването, предвижда финансирането на болниците да премине постепенно от държавния и общинските бюджети към НЗОК. Очаква се до 2004 г. здравната каса да увеличи с 30% разходите за болничната помощ. В момента 81.1% от финансирането идва от републиканския и общинския бюджет. Стратегията предвижда да бъдат създадени центрове за еднодневна хирургия, хосписи, лечебни заведения за хронично болни и специални центрове за палиативни грижи. Предвижда се съкращаване на болничните легла с около 13% предимно в общинските болници, където има използваемост около 74%. По данни на Националния център по здравна информация в момента в България има общо 211 болници с 47 хил. легла. Средния престой на пациент е 9.3 дни. Инвестиционната програма на стратегията предвижда до 2006 г. да бъдат вложени 171.96 млн. евро., от които за ремонт и оборудване в болниците ще бъдат заделени 145 млн. евро. Очаква се външно финансиране от Световната банка в размер на 8 млн. евро, а общините ще заделят 200 хил. евро за предвидения период. Общо неосигурените средства за момента по стратегията са 163.37 млн. евро. Според Министерството на здравеопазването, ако правителството приеме стратегията за преструктуриране на болничната помощ, финансирането ще дойде от държавния бюджет. Предвижда се първоначално да бъде направено проучване на необходимите болнични ресурси в съответствие с потребностите на населението, след което ще започне същинското преструктуриране на болничната и извънболничната помощ и общинското здравеопазване. Заложена е стратегия за финансиране на болничната помощ, както и различни инициативи за подобряване на качеството

Дълговете на болниците към доставчици на електроенергия, топлофикация и ВиК са почти изцяло погасени, стана ясно през изминалата седмица. Разплащането с доставчиците е започнало в края на октомври, след като Министерството на здравеопазването е превело на болниците цялата оставаща субсидия до края на годината. Досега текущите субсидии се превеждаха на болниците месечно. Първоначално министър Финков твърдеше, че държавните монополисти са опростили дълговете на болниците, чийто принципал е Министерството на здравеопазването.

Освен това с решение на правителството Министерството на финансите отпусна

Допълнително 55 млн. лева

за покриване на разходите на болниците до края на годината. От тях 53 млн. лева ще отидат за текущи разходи на лечебните заведения, като са предвидени 16 млн. лева за разплащане на разходите за електричество и топлоенергия, 5 млн. лева за вода и 32 млн. лева за лекарства и медикаменти. Други 2 млн. лева. ще отидат за капиталови разходи до края на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход