„Глобална България“ - сдружение за ценностите

Учредителите: „Нямаме политически цели, искаме да се говори за новите предизвикателства пред обществото“

Ново сдружение с идеална цел, наречено „Глобална България“, беше учредено през миналата седмица. Организацията няма да има лобистки характер, както повечето подобни структури у нас. Негова единствена цел ще е да отговори на новите предизвикателства пред българското общество, заявиха учредителите.

„Ние си задаваме въпроса по какъв начин процесите на глобализация се отразяват на България и по какъв начин България да намери своето място в тях“, обясни един от учредителите - Стефан Попов, председател на фондация „Отворено общество“. „Главната цел е създаването на силно гражданско общество и в този смисъл това трябва да са хора, които изповядват неговите ценности, както и тези на европейската и евро-атлантическа ценностна система“, каза Светослав Божилов от СИБанк. Учредителите на сдружението са 14 души от сферите на бизнеса, гражданското общество и медиите. Координатор на инициативата е Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк. Банковата общност е представена още от шефа на Булбанк Левон Хампарцумян и Франк Бауер, председател на съвета на директорите на Българо-американската кредитна банка. „Бизнес квотата“ се допълва от шефовете на „Лукойл България“ и „Овергаз инк“ Валентин Златев и Сашо Дончев. Като представители на неправителствения сектор в сдружението участват Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии, Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията и Стефан Попов. Сред учредителите на сдружението са също издателят на вестниците „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, главният редактор на „24 часа“ Венелина Гочева, шефът на Би Ти Ви Албърт Парсънс, както и собственикът на рекламна агенция „Крес“ Красимир Гергов.
Моментът на създаването на сдружението е избран неслучайно - дни преди срещата в Прага, където се очаква България да получи покана за членство в НАТО, както и преди срещата в Копенхаген месец по-късно, където страната очаква да получи „пътна карта“ за присъединяване към Европейския съюз. Периодът между тези две знакови събития и реалното членство на България в НАТО и евросъюза ще изисква от българското общество адекватно и бързо адаптиране към нормите и ценностите на глобалния свят. Координаторът на „Глобална България“ Цветелина Бориславова заяви, че всички учредители ще участват в управителния съвет на сдружението на равноправни начала. Вече са постъпили няколко молби от желаещи да станат членове на сдружението. Като замисъл и цели „Глобална България“ няма аналог в досегашната история на прехода в България. Целта на сдружението ще е да обедини усилията на гражданското общество в България за завършване на евроатлантическата интеграция на страната. „Глобална България“ няма да бъде лобистка структура и няма да се занимава с прокарване на частно корпоративни интереси. Учредителите заявиха също, че организацията няма да е инструмент за постигане на политически цели и облагодетелстване на политически партии. Според основателите на „Глобална България“ главният въпрос пред българите днес е не какво губим от процеса на европейски и евроатлантически интерес, а какво можем и сме длъжни да спечелим в един глобален свят на демокрация и пазарна икономика. Учредителите определят себе си като хора, за които глобалният свят не е утре, а днес.

Сдружението ще постига целите си единствено със силата на аргумента. То ще подпомага развитието на публичен дебат по значими за България проблеми. Предвижда се провеждането на регулярни неформални срещи и дискусии с участието на значими личности от България и чужбина. Сред първите инициативи на сдружението ще е изготвянето на доклад за състоянието на нацията. Стремежът на учредителите ще е да превърнат гражданското общество в реален фактор за вземането на решения в политиката и икономиката.

Заедно с това членовете на „Глобална България“ ще работят за налагането на прозрачни условия за честен бизнес и спазване на правилата, което според тях означава конкуренция, върховенство на законите, обществена воля за недопускане на нелегитимни капитали в икономиката и разделяне на политическите от бизнес интересите.