„Драконът“ отива към небето

„Драконът“ отива към небето

По темата работиха: Илин СТАНЕВ, Момчил МИЛЕВ, Алексей ЛАЗАРОВ
1838 прочитания

Китай вероятно ще се окаже третата държава в света, която е способна самостоятелно да изпраща пилотирани космически кораби в околоземна орбита. Космическата програма на Пекин е в изключително напреднал стадий и по всяка вероятност ще изстреля свои астронавти още през есента на тази година. „Основната ни задача сега е да си вземем поука от инцидента с „Колумбия“, да подобрим нашата програма и да осъществим мечтата на китайския народ да достигне Космоса“, обяви Ту Шоуе, академик по астронавтика в Китайската академия на науките, два дни след експлозията на американската совалка пред информационната агенция „Синхуа“. Според плановете на китайската космическа програма астронавтите ще бъдат изстреляни на борда на петия космически кораб, клас „Шентцу“, който трябва да излети през октомври.

Всъщност китайската програма за изследване на околоземното пространство стартира много преди изстрелването на първата експериментална капсула, която може да превозва хора, на 20 ноември 1999 г. Още в края на 70-те Пекин започва да планира полет на свои астронавти. Изследванията се извършват под военна юрисдикция и при пълна секретност. Всичко започва през 1978 г., когато се поставя началото на програмите за обучение на астронавти (наричани условно „тайконавти“ от китайската дума за космос) и изработване на скафандри. В средата на 80-те китайското държавно ръководство обсъжда и идеята за изграждане на самостоятелна космическа станция, която обаче е отхвърлена като неефективна. През 1984 г. се ражда и идеята китайски астронавт да полети с американска совалка. Тя обаче никога не е осъществена. Сериозният прогрес в китайските космически изследвания започва в началото на 90-те. През 1992 г. за първи път изтича информация за строежа на секретно съоръжение, което по всяка вероятност е космодрум.
Две години по-късно Китай започва преговори с Русия за закупуване на технологията, по която са направени корабите „Съюз“. Идеята е разработка на космически капсули за еднократна употреба, предназначени за екипаж от 2 до 4 души. През 1996 г. двама елитни китайски пилоти, Ву Тце и Ли Тцинглунг, са включени в двегодишна тренировъчна програма в руския космически център „Юри Гагарин“. Предполага се, че в момента Китай разполага с 14 души, които са преминали или в момента са в процес на обучение за астронавти. Практическите стъпки по извеждането на китайски астронавти в Космоса започват с експерименталното изстрелване на космическия апарат за еднократна употреба „Шентцу 1". Той много напомня на съветския „Съюз“, но е с по-големи размери. Името му се превежда като магически кораб или божествен кораб. Стартът се извършва при пълна секретност на 20 ноември 1999 г. Капсулата прекарва 21 часа и 11 минути в околоземното пространство и след 14 обиколки на планетата успешно се приземява. Полетът се извършва в автоматичен режим и има за цел да провери ефективността на китайската космическа технология. Вторият кораб от серията „Шентцу“ има за цел да тества животоподдържащите системи на борда и въздействието на безтегловността върху различните форми на живот. На борда му са качени маймуна, куче, заек, риби, охлюви, растения и микроорганизми. В началото на 2001 г. те са изстреляни в Космоса. След 108 обиколки на Земята биологичните видове се връщат живи и здрави. Резултатите от изследванията, проведени върху тях, позволяват на Китай да изработи „Шентцу 3“ - първия космически кораб, който е „практически пригоден за астронавти“. Той е изстрелян през март 2002 и след успешното му завръщане китайското държавно ръководство обявява дългосрочен план за „изграждане на лунна база и експлоатация на природните ресурси на земния спътник“. Въпросното изказване предизвика тревогата на останалите космически държави, тъй като Пекин не е страна по споразумението за мирното използване на космическото пространство и теоретично би могъл да предяви териториални претенции, ако китайски крак стъпи на Луната.
Последната китайска експериментална капсула „Шентцу 4“ беше изстреляна ден преди настъпването на Нова година от космодрум в пустинята Гоби. След изпробването на нейните двигатели за маневриране и животоподдържащите системи ръководителите на китайската космическа програма официално заявиха, че вече са готови за първия пилотиран полет.

- 04.10 1957 г. - изстрелян е "Спутник 1", първият съветски сателит
- 31.01 1958 г. - изстрелян е "Експлорър 1", първият американски сателит
- 12.09 1959 г. - СССР изстрелва "Луна 2", първият автоматичен спускаем апарат, успял да кацне на Луната
- 12.04 1961 г. - Юрий Гагарин е първият космонавт, изстрелян в околоземна орбита
- 05.05 1961 г. - Алън Шепър става първия американски астронавт, напуснал пределите на земната атмосфера
- 20.02 1962 г. - Джон Глен е първият американски астронавт, изведен в околоземна орбита
- 19.06 1963 г. - Валентина Терешкова става първата жена космонавт
- 21.12 1968 г. - САЩ изстрелва "Аполо 8", първия пилотиран космически кораб, който достига лунна орбита
- 20.07 1969 г. - Американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин кацат на Луната с кораба "Аполо 11"
- 17.08 1970 г. - СССР изстрелва автоматичния спускаем апарат "Венера 7", който успешно каца на Венера на 15.11 1970 г.
- 07.06 1971 г. - СССР извежда в орбита "Салют 1" - първата космическа станция
- 15.07 1975 г. - СССР и САЩ осъществяват първия съвместен проект "Съюз-Аполо"
- 20.08 1975 г. - САЩ изстрелва "Викинг 1" - първата автоматична космическа сонда, достигнала Марс
- 20.08.1977 г. - САЩ изстрелва автоматичната сонда "Вояджър 2" за изследване на "далечния космос". През следващите 22 години апаратът прелита последователно край Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, преди да напусне пределите на Слънчевата система.
- 12.04 1981 г. - САЩ изстрелва совалката "Колумбия" - първият космически кораб за многократна употреба
- 28.01 1986 г. - Совалката "Чалънджър" се взривява при излитане. Инцидентът поставя на дневен ред проблема със сигурността на космическите полети.
- 15.11 1988 г. - СССР извършва първия и единствен безпилотен полет на своята космическа совалка "Буран". Малко след това проектът е замразен.
- 25.04 1990 г. - Совалката "Атлантис" извежда в космоса орбиталния телескоп "Хъбъл".
- 22.03 1995 г. - Космонавтът Валерий Поляков поставя рекорд по престой в космоса - 438 дни на борда на руската орбитална станция "Мир"
- 1998 г. - Русия и САЩ свързват първите два модула на Международната космическа станция.
- 20.11 1999 г. - Китай изстрелва в орбита първия си безпилотен космически кораб "Шентцу 1" с ракета носител "Големия поход 2F". Пекин публично обявява плановете си да изстреля човек в космоса и да изгради станция на Луната.
- 23.03 2001 г. - След 15 години служба руската космическа станция "Мир" е свалена от орбита и изгаря в атмосферата.

Китай вероятно ще се окаже третата държава в света, която е способна самостоятелно да изпраща пилотирани космически кораби в околоземна орбита. Космическата програма на Пекин е в изключително напреднал стадий и по всяка вероятност ще изстреля свои астронавти още през есента на тази година. „Основната ни задача сега е да си вземем поука от инцидента с „Колумбия“, да подобрим нашата програма и да осъществим мечтата на китайския народ да достигне Космоса“, обяви Ту Шоуе, академик по астронавтика в Китайската академия на науките, два дни след експлозията на американската совалка пред информационната агенция „Синхуа“. Според плановете на китайската космическа програма астронавтите ще бъдат изстреляни на борда на петия космически кораб, клас „Шентцу“, който трябва да излети през октомври.

Всъщност китайската програма за изследване на околоземното пространство стартира много преди изстрелването на първата експериментална капсула, която може да превозва хора, на 20 ноември 1999 г. Още в края на 70-те Пекин започва да планира полет на свои астронавти. Изследванията се извършват под военна юрисдикция и при пълна секретност. Всичко започва през 1978 г., когато се поставя началото на програмите за обучение на астронавти (наричани условно „тайконавти“ от китайската дума за космос) и изработване на скафандри. В средата на 80-те китайското държавно ръководство обсъжда и идеята за изграждане на самостоятелна космическа станция, която обаче е отхвърлена като неефективна. През 1984 г. се ражда и идеята китайски астронавт да полети с американска совалка. Тя обаче никога не е осъществена.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал