Новият брой: Накъде след вота
Close

За бога, brothers, купувайте!

„При цена от 5.95 долара за бутилка българско вино освен добра покупка правите и геополитика.“ Така списание Newsweek само преди седмица призова американците да купуват вместо френски вина тези на новия си съюзник - България. Българско сирене вместо гръцко и френско, български доматени консерви вместо италиански - за по-добра и напълно безплатна реклама на български стоки на американския пазар трудно може някой да мечтае. Дали обаче пазарният сантимент на американците към стоките Made in Bulgaria ще се отрази сериозно и в данните за експорта зависи от други неизвестни по веригата от българския винпром, мандра или шивашки цех до най-богатия и защитен пазар на света с 274 милиона платежоспособни потребители. Слабото присъствие на български стоки в САЩ, големите транспортни разходи и най-вече високите потребителски изисквания могат да се окажат достатъчно сериозни проблеми и да пратят българските стоки при други еднодневки на пазара като продаваната в момента тоалетна хартия с образа на Саддам Хюсеин.

Потребителските стоки в момента са основно перо в износната листа на страната към американския пазар, като най-голяма част от близо 200 млн. долара експорт се пада на конфекцията (близо 135 млн. долара според предварителни данни за 2002 г.).

Американският пазар е шести по значимост

за българската икономика с пик през 2001 и стойности през 2002 г. отново близо до нивата от 2000 г. - 198 млн долара. Голяма част от износа обаче (конфекция, краве сирене, стомана и т.н.) влиза в категорията „чувствителни стоки“ за американската икономика или е в директна конкуренция с агресивни производители от Азия и Латинска Америка. Българските хранителни стоки (вино, млечни продукти и консерви) са на стойност едва десетина милиона долара, именно тези стоки имат най-голям потенциал да бъдат по-забелязвани на лавиците на магазините и износът им да има ефект върху широки групи производители от малък и среден мащаб.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар