Топлинното счетоводство: малък ефект, много пропаганда

Психозата с високите сметки за парното и липсата на опит замъгляват плюсовете от въвеждането на системата

Единствената засега алтернатива на хаоса в ценообразуването на парното - топлинното счетоводство, вече е факт. Ако се съди по отчетите на енергийното министерство, системата за дялово разпределение на потребяваната енергия е почти изцяло въведена и се прилага успешно в повечето градове на страната. Очакваше се, че по този начин най-накрая ще се въведе ред и ще се сложи край на ежегодната истерия заради скъпото парно. Досегашните резултати обаче не са особено окуражаващи - вместо да се прекрати, психозата около големите сметки за топлото тази зима дори нарасна. Оказа се, че вместо да реализират икономии от дяловото разпределение на енергията, гражданите в много от случаите плащат нереално високи сметки и дотук всъщност топлинното счетоводство не е нищо повече от пропаганда.

Вината за всичко това естествено беше хвърлена първо на фирмите за топлинно счетоводство, които бяха обвинени в некоректност. Енергийното ведомство веднага се зае да проверява набедените посредници по изричната заповед на енергийния министър Милко Ковачев. Освен топлинните счетоводители обаче отговорност за възникналите недоразумения и проблеми при старта на системата за топлинно счетоводство имат и гражданите, които се оказаха недостатъчно информирани и претенциите им често са неоснователни. А също и енергийното ведомство, което очевидно не е направило всичко необходимо, за да не се създават у гражданите

Прекомерни очаквания за ефекта от системата

върху сметките им. Сега се оказва, че отрано е трябвало да се обясни на потребителите, че дяловото разпределение не гарантира автоматично снижаване на индивидуалните сметки. Това е само начин за по-справедливо разпределяне на сумите, така че те да са максимално близки до реалния разход на топлина за всеки потребител. Един пример - някои потребители, както се оказа, са се изхитрили да увеличат значително мощността на радиаторите си, най-често като се поставят допълнителни ребра. Досега, тъй като сметките се определяха на кубатура, те са харчели повече от влязлото в блока общо количество топлина, а са плащали по-малко. Част от техните сметки са поемали съседите им. След въвеждането на топлинното счетоводство съседите вече ще могат да отчитат колко топлина реално са похарчили. При тази ситуация сметките на домакинствата с по-мощни радиатори не могат да се намалят, напротив - те ще се увеличават.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • Юлия
    • + 1

    Всичко е ала бала.Ако някой знае за какво му вземат парите ейма-на дори самите работещи в топлоцентралите незнаят ама си траят за да си вземат заплатицата. Затова на ток кой колкото си иска толкова да харчи. Не ти вземат на месец пари за това че била опъната жицата до вас , може и да не го ползваш. Не може да те задължават да плащаш нещо което не ползваш , само защото комшията иска това е навлизане в личната свобода. А казват че живеем в свободна държава - която ни задължава );(налага)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал