Наследството на Илия Павлов: Какво стои зад бомбастичните милиарди

Активите с марка „MG“ не са мит, но твърденията за обороти, печалби и брой заети са силно преувеличени

Дори бомбастичните числа за обороти, печалби и брой заети, хвърляни от покойния Илия Павлов в публичното пространство, да бяха наполовина верни, той би трябвало да е собственик на една трета от работещите компании в страната, а неговите инвестиции да са довели до двуцифрен ръст на икономиката. Мегаломанските амбиции и желанието за особен статут в българската икономика караха основателя на „Мултигруп“ да хвърля смело в публичното пространство числа и твърдения, които дори и без заравяне във финансовите отчети на неговите заводи следва да се приемат с голяма резервираност. За близо петнадесет години от основаването на своята първа фирма „Мултиарт“ Павлов наистина успя да регистрира стотици компании в България и по света, както и да придобие десетки държавни предприятия. Официалните данни обаче показват малко по-реалистична картина - към 2002 г. негови или свързани с него офшорни компании контролират около 30 производствени и търговски дружества, в които са заети около 5500 работници.

Грубите изчисления, затруднени от завоалираната структура и липсата на консолидирани данни, показват холдингова структура с годишни продажби между 120 и 150 милиона долара и износ около 25 милиона долара - значим за мащабите на страната бизнес, който все пак трудно може да бъде сравнен с най-големите производители и износители като „Лукойл“ или „Солвей Соди“. А за инвестициите извън България информация има само близкото обкръжение на Павлов и управителите на няколко фирми в Лихтенщайн, Швейцария и САЩ.

Какво контролира MG

В България компаниите, при които фигурират фирми, свързани пряко или непряко с Мултигруп, са над 100, но по-малко от половината са реално работещи. Общият неконсолидиран оборот на компаниите, контролирани от „Мултигруп“ (т.е. без отчитане на продажбите между свързани компании), е около 200 млн. евро, от които следва да бъдат извадени сериозен процент междуфирмени плащания. Общият брой на персонала по данни към началото на 2002 г. е около 5500 души - основно в мините, туризма и бургаския кабелен завод „Елкабел“. Това прави групировката наистина една от най-големите в страната. Погледът към реалната собственост на компанията показва холдингова структура, която има голямо значение в българския туризъм, минната индустрия и по-малки инвестиции в текстилния бранш, хранителните стоки, кабелното производство и други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар