Мъртво вълнение повлече Бойко Борисов извън властта

Мъртво вълнение повлече Бойко Борисов извън властта

Аферата „Монако“ дърпа НДСВ към политическото дъно

Димитър ПЕЕВ
3697 прочитания

Скандалът със снимките на политици от НДСВ със съмнителни бизнесмени стигна до изненадващ обрат в петък, когато ген. Бойко Борисов подаде оставката си пред министър-председателя. Това стана веднага след завръщането на главния секретар на МВР от Москва. Оставката на ген. Борисов стана поредният разтърсващ управлението на НДСВ епизод от политическа афера с участието на министъра на финансите Милен Велчев, министъра на транспорта Пламен Петров, депутата Мирослав Севлиевски, приближения до тях бизнесмен Спас Русев и взривения преди седмица в София Иван Тодоров-Доктора. След атентата срещу Доктора Бойко Борисов обяви, че висши служители на МВР са изготвили доклад за актуалното състояние на организираната престъпност, който ще изпратят на президента, премиера и главния прокурор. Според изявленията на генерала в доклада са били включени и снимки на „действащи и недействащи политици“. След като вътрешният министър Георги Петканов връчи документа на Георги Първанов, министър-председателя и Никола Филчев се оказа, че в него липсват каквито и да било фотографии. Почти веднага след това обаче в медиите изтекоха подробности за снимки на Милен Велчев, Пламен Петров, Мирослав Севлиевски и Спас Русев със съмнителния бизнесмен Иван Тодоров-Доктора на борда на яхта в Монако. Избухна политически скандал, в който потърпевшите контраатакуваха с обвинения, удрящи косвено по ген. Бойко Борисов.

За оставката на главния секретар на МВР има няколко възможни обяснения. Според най-вероятното от тях генералът е възмутен от липсата на политическа реакция на представените данни и може би от факта, че премиерът подкрепи министрите си и депутата. Другата възможност е министър-председателят да е повярвал на контраобвиненията към Бойко Борисов и да му е поискал сам оставката. Третият вариант е премиерът да е пожелал оттеглянето на генерала, защото скандалът със снимките удря по цялото управление на НДСВ и не е нормално Борисов, който е част от това управление да го предизвиква. Сигурно до момента е само едно - причина за оставката е

Аферата „Монако“

Ако потърсиш в интернет думите Монако и афера, излизат 19 100 сайта. Малкото княжество някак си просто не изглежда като място за почивка.

Тази слава на Монако едва ли е достатъчно обяснение за скандала с финансовия министър Милен Велчев, транспортния Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски. Миналата седмица беше разпространена информация за снимки, на които те са в компанията на подозирания за контрабандист Иван Тодоров-Доктора, който беше взривен преди седмица в София. От всички разменени и изпуснати реплики на участниците в този скандал се очерта картина, която макар и не фатално, сериозно разклати управлението на НДСВ.

Какво е ясно до момента?

Преди по-малко от година, докато в България тече посещението на папа Йоан Павел Втори, финансовият министър Милен Велчев, министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров и депутатът Мирослав Севлиевски пристигат в Монако заедно със семействата си. По това време в малкото княжество има кръг от „Формула 1“ и градът гъмжи от хора. Заедно с тях в Монако е и приятелят на премиера и всички участници в този сюжет бизнесменът Спас Русев. Той наема яхта, на която кани българските политици заедно с други свои познати. Един от тях е взривеният преди седмица в София Иван Тодоров-Доктора. Някой прави серия от снимки на яхтата, на които се виждат Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски да играят карти, а близо до тях стоят Спас Русев и Доктора. С изключение на последния нито един от участниците в историята не отрича, че е бил на яхтата. Освен това всички герои на тази история имат отношения помежду си и събирането им на едно място е напълно възможно. Двамата министри и депутатът от „Новото време“ не само са приятели, но и са от един лагер в НДСВ, като често преследват общи цели. Най-видимият подобен случай беше покрай продажбата на „Булгартабак“. Когато в парламента се обсъждаше как да се премахне съдебният контрол върху приватизацията, Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков застъпваха идеята раздържавяването да се извършва по схемата на банковите продажби и съответно с него да се занимава Милен Велчев. Свързващото звено между депутата и министрите е именно Спас Русев (портрет на бизнесмена на стр.14). Той се познава с Мирослав Севлиевски още от ранните години на демокрацията и е един от хората, които лансираха клуба за натиск „Новото време“ да влезе в НДСВ. Спас Русев е и човекът, който имаше решаваща роля за привличането на икономическия екип на царското движение, съответно и на Милен Велчев. Другият участник в този сюжет - Иван Тодоров-Доктора, не отрича, че се познава с близкия до царя бизнесмен. В интервютата си той твърди, че имат общи приятели - „братята Ченгиз“, и че Спас Русев му е помогнал да си уреди среща с Бойко Борисов. На нея Доктора поискал информация защо го разследват, но така и не получил удовлетворителен отговор. Извън тези сюжети в историята има много повече неясноти, отколкото сигурни факти.

Кой е фотографът

Няколко хипотези сочат различни автори на снимката. Едната възможност е приближен на Доктора да е направил снимката, за да може после той да демонстрира чрез нея някаква близост с управляващите. Според друга хипотеза разпускащите на яхтата политици и бизнесмени са били заснети от чужди специални служби, които след това са предоставили фотографиите на българските си колеги. Тази версия е възможна, ако френските органи по сигурността са следили някой от присъстващите на яхтата. Обект на подобно внимание би могъл да бъде Иван Тодоров-Доктора, който сам признава, че местните власти са получили от българските специални служби информация, която го обвинява в контрабанда. Кой е авторът на фотографиите може да се разбере, ако стане ясен отговорът на друг важен въпрос:

Как снимките стигат до МВР

Официалната информация от вътрешното министерство по този повод гласеше само, че те не са били направени чрез специални разузнавателни средства (СРС), което така или иначе е невъзможно, тъй като историята се случва в чужбина, където българските органи на реда нямат правомощия. „Снимките са събирани по оперативен път, не чрез СРС“, каза през седмицата главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. „Това не са доноси и компромати, а снимки, които са правени с цел за нещо“, допълни той ден преди в медиите да се появят информации за съдържанието на доклада.

Неофициалните версии за появата на фотографиите са две. Според първата, снимките са намерени в багажника на взривения брониран автомобил на Иван Тодоров-Доктора. Той самият твърди не само, че не е се е снимал с Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски, но и че никога не се е виждал с тях. Според Доктора, ако фотографиите са намерени там, то те са сложени от същия човек, който е поставил и взрива в колата. Втората неофициална версия гласи, че снимките са намерени при обиск в офиса на „Амигос-3“ - финансовата къща на Иван Тодоров, след атентата срещу него. Като вариант на тази хипотеза се твърди, че полицията е подхвърлила снимките при претърсването, за да има обяснение откъде се е сдобила с тях. Има и друга, по-скоро теоретична възможност - в доклада на МВР да няма компрометиращи фотографии и участниците в скандала да са жертва на мащабна манипулация. Това води към следващата неясна част от историята:

Доклада на службите

Два дни след като колата на Иван Тодоров-Доктора беше взривена в София, ген. Бойко Борисов заяви по БНР, че службите на МВР ще изработят доклад за актуалното състояние на организираната престъпност, който ще бъде предаден на вътрешния министър Георги Петканов с идеята да стигне до премиера, президента и главния прокурор. „Нека да видят обстановката. Ще им изпратим и малко снимков материал за действащи и недействащи политици, магистрати, разговори, които се водят“, заяви главният секретар на МВР. Изказването му предизвика всякакви спекулации, но дори и репликата му, че в документа отсъстват само политици от БСП, не накара никой от управляващите да покаже някакво притеснение. В понеделник Бойко Борисов предаде доклада на вътрешния министър, който на следващия ден го връчи на премиера и президента. Малко след това обаче се появиха съмнения, че от документа са били премахнати част от данните. Според електронното издание „Медиапул“ Георги Петканов е извадил от доклада данни, свързани с председателя на бизнес клуб „Възраждане“ Васил Божков. Според други източници от документа са махнати и информации за висш прокурор. Интригата около редакцията на доклада обаче просъществува за много кратко. В деня след като Георги Петканов го връчи на президента, премиера и главния прокурор, в. „Труд“ разказа подробности за снимките на Велчев, Петров и Севлиевски на яхтата, и избухна

Най-големият политически скандал

В управлението на НДСВ досега. Намесата на вътрешния министър обаче може да се окаже и един от ключовите моменти в интригата. От изявленията на ген. Бойко Борисов е очевидно, че в първоначалния си вид докладът е бил илюстриран със снимки - това е най-често споменаваният факт в изказванията на главния секретар на МВР. От прессекретариата на президентството обаче съобщиха, че на държавния глава не са били предоставяни никакви снимки. В официалното изявление на правителствения говорител също се намеква нещо подобно. „По отношение на докладната записка на МВР бе установено по категоричен начин, че данните в нея не съдържат информацията, която се тиражира в медиите през последните дни“, заяви Димитър Цонев от името на правителството. Иначе казано, по пътя между висшите полицаи, участвали в изработването на документа, и получателите му снимките са изчезнали, но пък се появиха преразказани в медиите. Логично е да се предположи, че компрометиращите фотографи били премахнати от вътрешния министър. И за човек с минимален усет към политиката е ясно, че подобни снимки могат да нанесат сериозни вреди, дори и да не станат публични. Най-малкото попадането им в ръцете на главния прокурор Никола Филчев и президента им дава възможност да заплашват мнозинството или да го атакуват в избран от тях момент. Чисто теоретично е възможно снимките да са били показани на медиите от разочаровани полицаи. От думите на Бойко Борисов става ясно, че висшите шефове на силовото министерство са искали на всяка цена тази информация да стигне до върховете на държавното управление. „Всички колеги, началници на направления, служби ми казаха: „Или им дайте нещо да ни кажат какво да правим, или просто е безсмислено.“ Даже единият от тях, така уважаван служител, каза: „Ще взема да ги изям тези листа и ще изляза да се запаля с тях навън, защото вече не знаем къде да ги съхраняваме и какво да ги правим“, разказва ген. Борисов емоциите около взимането на решение да се пише доклад. Засегнатите от компромата Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и приближените до тях обясниха публикуването на данните с няколко хипотези, но всяка една от тях има слаби места. Първото предположение беше, че с разпространяването на информацията се цели да се компрометира групата на „Новото време“ в НДСВ. Привържениците на тази версия твърдят, че „юристите“ - овластената фракция в депутатската група на мнозинството, са уплашени от създаването на клуба за дебати на Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков и затова са използвали вътрешния министър и професор по право Георги Петканов. Тази хипотеза не е вярна по две основни причини. Първо, групата на „юристите“ не е толкова уплашена, колкото на депутатите от „Новото време“ им се иска. По-важното е обаче, че дори и начинаещ политик би разбрал, че подобен ход удря, и то много силно, по самото управление на НДСВ.

Най-упорито повтаряна обаче е друга хипотеза - че за случая са виновни среди, пострадали от реформите в митниците и промените, наложени от „Краун ейджънтс“. Тази версия предполага, че британската фирма е пресякла някакви контрабандни канали и загубилите търсят начин да компрометират министъра на финансите, за да го отстранят. Любопитното в случая е, че ген. Бойко Борисов също използва ограничаването на нелегалния внос като обяснение, но за атентата срещу Иван Тодоров-Доктора. Срещу хипотезата, че намаляването на контрабандата е причина за атаката срещу Милен Велчев, има един основен аргумент. Снимките от Монако най-вероятно наистина тръгват от МВР и ако тази версия вярна, тогава голяма част от ръководството на вътрешното министерство трябва да е свързана с каналите за нелегален внос. От средите на „Новото време“ произлиза и трета хипотеза за генезиса на скандала. Според депутата Емил Кошлуков повод за атаката може да е стар конфликт между приятелката на Бойко Борисов и председател на надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова с финансовия министър. Слухове за напрежение между тях се разпространяват отдавна, но без сериозни доказателства. Твърди се, че причината за търканията между двамата е дългът на СИБанк към хазната в размер на около 36 млн. лева. Това задължение стои още от времето, когато БРИБанк купи фалиралата Стопанска банка. С тази сделка банката на кръга „Олимп“ се задължи да разпредели между кредиторите на „Стопанска“ сумата от 80.1 млн. лева. Част от тази сума трябваше да бъде получена от държавния бюджет, който на свой ред се задължи да изплаща дълга на Стопанска банка към италианската агенция за експортно застраховане САЧЕ. В продължение на няколко години СИБанк опитва да уреди това свое задължение към хазната като прихване въпросните 36 млн. лева със свое вземане от бюджета по схемата „Кривой рог“. Става дума за инвестиции, които навремето Стопанска банка е правила от името на българската държава в металообогатителния комплекс „Кривой рог“ в Украйна. Те са на обща стойност около 50 млн. лева и СИБанк настояваше тази сума да бъде призната за нейно вземане от държавата. На тази база банката лобираше да се извърши прихващане на двете суми. От гледна точка на държавата обаче сделката е неизгодна, тъй като едно безспорно установено задължение (по САЧЕ) се заменя със спорно вземане от бюджета (по Кривой рог). Възможно е съпротивата на Милен Велчев срещу такава схема да стои в основата на конфликта между него и Бойко Борисов, твърдят привържениците на тази хипотеза. Тя обаче също е в сферата на фантазиите и по-скоро се разпространява от приближени на жертвите от скандала, за да се контраатакува главният секретар на МВР
Цялата истина за историята със снимките вероятно още дълго време ще остане скрита. Факт е, че засега официално опровержение на публикуваната информация има само от президентството и правителството. МВР не отрича, че има подобни снимки. Оправданията на заснетите също по-скоро доказват съществуването им или поне, че съставът на компанията е бил като описания. Първите реакции на Милен Велчев и Мирослав Севлиевски и липсата на каквато и да било реакция на Пламен Петров показват, че те са решени да се борят докрай за личното си политическо оцеляване. По-важното е, че те бяха недвусмислено подкрепени от премиера. В четвъртък по искане на Симеон Сакскобургготски беше проведена среща, на която присъстваха главният прокурор Никола Филчев, министърът на вътрешните работи и Милен Велчев. На нея беше обсъден докладът на МВР и бяха „определени пакет от мерки за решителен отпор и борба с организираната престъпност, корупцията, контрабандните канали и прането на пари“. Присъствието на финансовия министър на срещата едва ли има друг смисъл, освен да се демонстрира подкрепата на премиера към него и вероятно другите пострадали от скандала. Какво точно се е случило на яхтата в Монако, разбира се, знаят само участниците в това мероприятие, но независимо дали ще се разбере, скандалът вече има

Сериозни политически последствия

Оставката на ген. Бойко Борисов ще създаде за известно време несигурност в мнозинството и управлението. Аферата „Монако“ ще продължи да бъде актуална и няма как продължаването на скандалите да помогне на НДСВ. Възможно най-песимистичният сценарий е премиерът да приеме оставката на главния секретар, а той, обиден от това отношение, да споделя публично събраната информация.

Всъщност дори и това да не се случи, скандалът със снимките на управляващи със съмнителни бизнесмени е поредната и може би най-голяма до момента крачка на НДСВ към политическия му край. И независимо дали всички факти са верни, остава неприятното усещане, че новото време наистина е дошло. Но не тук, а някъде в Монако или в Лондон. И не за всички, а за една яхта хора.

Главният прокурор Никола Филчев поиска оставката на двама прокурори заради присъствието им в доклада на МВР. Той извика апелативния прокурор на София Иван Петров и шефа на Софийската военна прокуратура Трендафил Трайков и поискал те да напуснат системата на правосъдието заради подозрения, че са във връзки с подозираните Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора. Обвиненията са, че Иван Петров се познава с Косьо Самоковеца и е водил телефонни разговори с него. Самият Иван Петров обясни, че наистина се познава с Константин Димитров още когато той е бил охрана на хотел „Рила“. По-късно го е виждал в курорта Боровец, когато е ходил да кара ски с децата си, тъй като Самоковеца имал хотел и ски гардероб, но отрече да е водил разговори за контрабанда или други подобни неща.
Софийският военен прокурор Трендафил Трайков отдавна е подозиран във връзки с подземния свят. Името на полицая беше замесено и около побой на депутата от СДС Асен Агов. Срещу самия военен прокурор имаше отправени обвинения от действащи полицаи, че закриля хора от бригадите, които извършват магистрални грабежи.
Трайков образувал предварителни проверки срещу полицаите, които арестуват бандитите, и така ги натискал да прикрият уликите или да прекратят разследването. Конкретният повод за исканата оставка на Трендафил Трайков бил, че той е образувал предварителна проверка срещу един от шефовете на направление в НСБОП по искане на Иван Тодоров-Доктора, И двамата прокурори отказаха да си подадат оставката, тъй като нямало доказателства за тези твърдения.

Скандалът със снимките на политици от НДСВ със съмнителни бизнесмени стигна до изненадващ обрат в петък, когато ген. Бойко Борисов подаде оставката си пред министър-председателя. Това стана веднага след завръщането на главния секретар на МВР от Москва. Оставката на ген. Борисов стана поредният разтърсващ управлението на НДСВ епизод от политическа афера с участието на министъра на финансите Милен Велчев, министъра на транспорта Пламен Петров, депутата Мирослав Севлиевски, приближения до тях бизнесмен Спас Русев и взривения преди седмица в София Иван Тодоров-Доктора. След атентата срещу Доктора Бойко Борисов обяви, че висши служители на МВР са изготвили доклад за актуалното състояние на организираната престъпност, който ще изпратят на президента, премиера и главния прокурор. Според изявленията на генерала в доклада са били включени и снимки на „действащи и недействащи политици“. След като вътрешният министър Георги Петканов връчи документа на Георги Първанов, министър-председателя и Никола Филчев се оказа, че в него липсват каквито и да било фотографии. Почти веднага след това обаче в медиите изтекоха подробности за снимки на Милен Велчев, Пламен Петров, Мирослав Севлиевски и Спас Русев със съмнителния бизнесмен Иван Тодоров-Доктора на борда на яхта в Монако. Избухна политически скандал, в който потърпевшите контраатакуваха с обвинения, удрящи косвено по ген. Бойко Борисов.

За оставката на главния секретар на МВР има няколко възможни обяснения. Според най-вероятното от тях генералът е възмутен от липсата на политическа реакция на представените данни и може би от факта, че премиерът подкрепи министрите си и депутата. Другата възможност е министър-председателят да е повярвал на контраобвиненията към Бойко Борисов и да му е поискал сам оставката. Третият вариант е премиерът да е пожелал оттеглянето на генерала, защото скандалът със снимките удря по цялото управление на НДСВ и не е нормално Борисов, който е част от това управление да го предизвиква.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход