Спас Русев - контактите са неговият капитал
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спас Русев - контактите са неговият капитал

Спас Русев - контактите са неговият капитал

Съветникът на царя е свързващо звено на няколко кръга - от големите телекомуникационни компании през министри и депутати до Васил Божков и компания

Димитър ПЕЕВ
23955 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Влизането на Симеон Сакскобургготски в политиката през 2001 г. минава през два трудни момента - сформирането на управленски екип и финансирането на кампанията. За решаването на тези два проблема на бившия цар и бъдещ премиер се намира помощник. Това е съветникът и личен приятел на царя Спас Русев. Именно той е човекът, който свързва бившия цар с Николай Василев, Милен Велчев и Любка Качакова, по-късно към тях добавя и името на Пламен Петров. Тази седмица неговата снимка вече е на първите сраници на всички български вестници като човека, организирал и поканил лицата на яхтата в Монако през май 2002 г., като свързващото звено между Велчев и Петров, депутата Севлиевски и Иван Тодоров-Доктора.

"С Емил [Кошлуков] и Миро [Севлиевски] се познаваме от първите избори, помагал съм и на СДС. Те твърдят, че съм ги мотивирал да влязат в движението на царя. Участвах в мотивирането и на хора като Милен Велчев, Ники Василев, Любка Качакова и други от икономическия екип", казва Спас Русев в интервю за в. "24 часа" преди около година и половина. Освен по организационната част той помага на НДСВ и финансово - плащаше разноските по тогавашната централа на движението на софийската улица "Шишман". Пак той поемаше и разходите по залите и коктейлите, когато НДСВ има нужда от тях.

Като личност Спас Русев

Винаги е бил в сянка

и той целенасочено предпочита това да остане така. Причината за това може би е в първите му опити да се занимава с политика и бизнес - почти веднага след 10 ноември. Избухването на демокрацията заварва Спас Русев на работа в Държавна агенция "Музика". Веднага след 1989 г. Спас Русев се свързва със СДС и помага в организацията на първата предизборна кампания на синята партия. В началото на 1991 г. е назначен за заместник-председател на Агенцията за чуждестранна помощ. След около година обаче е обвинен, че продава получените от чужбина продукти (различни видове консерви, кондензирано и сухо мляко и пр.) през собствената си фирма и напуска агенцията. Преди осем години заминава за Лондон (според думите на Русев по-късно неговите години там са всъщност 11 и дори 12), където прекарва известно време в учене на английски, а след това посещава курсове в London School of Economics. Според някои сведения той заминава за Великобритания по покана на Иван Станчов, тогава посланик на България на Острова. В едно от своите интервюта Спас Русев разказва, че именно дипломатът го е запознал със сина на Симеон - Кирил Сакс-Кобург, през 1991 г. Със сегашния премиер се среща няколко години по-късно. Всъщност контактите му с царското семейство са най-непосредствени с принц Кирил, като според някои сведения двамата са свързани не само с приятелство, но и с работа.

За бизнеса на Спас Русев в Лондон се знае малко. Една от сигурните информации е за връзките му с бизнесмена от ирански произход Ескандар Малеки. Със средствата на Малеки е и участието му в няколко български приватизационни сделки. Успешна е само първата от тях - тази за държавната туристическа комапния "Болкан холидейс" с атрактивна офис сграда в Лондон. След това фирма на Малеки се включва в последния момент на процедурата за приватизация на БТК през 1999 г. в консорциум с америкaнската GTE, а офертата се подготвя със съдействието на консултантската компания "Станчов, Севлиевски и ко" (със съдружници тогавашният посланик във Великобритания Иван Станчов и бъдещият депутат Мирослав Севлиевски). До участие на консорциума в сделката за БТК обаче не се стига поради технически причини и поради нежеланието на тогавашните управляващи да удължат сроковете за подаване на оферти.

Името на Спас Русев изниква отново при конкурса за лиценз за втора национална телевизия, когато той посредничи за създаването на един от консорциумите - този между шведската MTG, фирмата на Кеворк Кеворкян и друга фирма на Малеки - "Лоджик инвест". До края на синьото управление финансирана от Спас Русев и Малеки фирма участва за още една приватизация - тази на "Инкомс телеком холдинг", но приватизацията се проваля след шумни и продължителни скандали, които още се търкалят из прокуратурата. И това участие не успя, но името на Спас Русев стана отново публично след скандалите между съдружниците във фирмата кандидат и пребития Красен Стоянов.

След неуспешния край на процедурата за "Инкомс" фирмата на Спас Русев "Телелинк" започва изграждането на мрежата на мобилния оператор "Глобул" в партньорство с американската "Моторола" от 2001 г. насам. В дните около изборите през юни 2001 г. неговото име се свързва с тихия край на идеята на синьото правителство за издаване на лиценз за трети мобилен оператор на държавната БТК, която да започне самостоятелно изграждане на трети конкурент на мобилния пазар. Идеята на сините управляващи си остава само идея.

Индиректното му влизане в политиката

чрез набързо сформираното НДСВ обаче става причина за първи път в публичното пространство да излязат детайли от неговото минало. Точно преди изборите през юни 2001 г. синята "Демокрация" публикува данни за разследванията на полицията за неговата дейност като заместник-председател на Агенцията за чуждестранна помощ (АЧП). По време на предизборната кампания той е спиран и претърсван на държавната граница и след това дава интервюта по медиите, където обяснява как несправедливо е третиран като престъпник. След смяната на управлението проблемите му с властите изчезват. Русев вече е един от малкото хора с ексклузивен достъп до двореца Врана и е първият човек, който патрулиращите журналисти пред двореца на царя забелязват да идва на обяд в деня след изборната победа. Доверието на царя отваря и много други кабинети.

След изборната победа на Национално движение "Симеон Втори" Спас Русев видимо се изтегля от страната, но продължава да се появява в ключови моменти. През февруари 2002 г. Васил Божков (собственик на "Булинс", "Еврофутбол", няколко казина, бинго зали и футболния клуб ЦСКА, както и председател на бизнес клуб "Възраждане") благодари публично на Спас Русев за посредничеството му при продажбата на "Еврофутбол" на собственика на гръцката "Интраком" Сократис Кокалис. За лош късмет на организаторите и на присъстващите министри в същия ден гръмва скандал, свързан с компаниите на Кокалис, чиито връзки с източногерманската тайна полиция "Щази" отдавна са любима тема на гръцки медии. От публикациите в гръцкия печат от този период се оказва, че името на Спас Русев далеч не е непознато и те не пропускат да го свържат с посредничество при инвестиционните планове на няколко от най-мощните гръцки бизнесмени за България, както и с неговата роля в "техническата помощ", оказана на СДС от гръцката "Нова демокрация" през ранните години на прехода и с отнетия лиценз на Нова телевизия. Когато Върховният административен съд отмени решението за даване на национален лиценз на тв канала, журналистът Иван Гарелов обвини Спас Русев, че е предлагал решение на проблема срещу заплащане. "На два пъти получихме предложения от MTG, че ако си платим, ще си оттеглят жалбата. Предложенията дойдоха от Спас Русев, който действаше от името на МТG. Вечерта преди заседанието на съда по нашето дело Кеворк Кеворкян, Спас Русев и шефът на ВАС Владислав Славов са вечеряли заедно. Доколкото знам, Кеворкян го е завел при Славов, за да демонстрира връзките си с царските хора", каза тогава Гарелов. "На никого не съм предлагал пари, заявявам го категорично. Това са глупости, как може да се говори така. Не съм и вечерял с г-н Владислав Славов. Никога. Нямам нищо общо с тази сделка. Този лиценз изобщо не ме касае", защити се Спас Русев.

Появяването на доклада на МВР и фамозната снимка на яхтата в Монако е в момент, в който името на Спас Русев се свързва с много от назрелите вътрешни проблеми на НДСВ. Неговото име споменава дори и Майкъл Чорни в стенограмата от разговора си с Георг Цветански (от екипа на кандидат-купувача "Дойче банк") като един от заподозрените в скрита връзка с провалилата се по-късно приватизация. Непотвърдени слухове го свързват и с клатещата се сделка за БТК, предстоящите персонални промени в правителството и най-вече с желанието на някои от младите министри за движение по йерархията на НДСВ нагоре. Самият Спас Русев все още не коментира на­дълго появилите се тази седмица компромати и появилите се публични въпроси около познанството и присъствието на Иван Тодоров на яхтата. Единственият негов коментар е, че ще проговори съвсем, съвсем скоро.

Ескандар Малеки е роден през 1950 г. в Иран в семейство, тясно свързано със сваления по-късно от ислямистите режим на иранския шах. Неговият баща и дядо, както и неговият тъст са заемали многобройни министерски позиции, включително и премиерски постове преди ислямската революция. Завършва средно образование в Германия и висше икономическо в САЩ, след което се завръща в Иран.
След ислямската революция в края на 70-те години шахът и неговите приближени напускат страната, а според една от теориите за състоянието на Малеки на него е поверено управлението на част от изнесените от страната активи.
По собствените му думи Малеки живее в Лондон и Монте Карло и има австрийски паспорт.
Участва в благотворителни фондации на иранската диспора във Великобритания, а негови фирми са рискови инвеститори в разнообразни дейности - както той самият казва "това, което стана в Иран, ни научи да диверсифицираме риска". "Имам фабрика за часовници в Швейцария, за преработка на риба в Гренландия, за преработка на отпадъци в Норвегия, участие в нефтодобивни компании... Способни сме да вземем участие в толкова много райони и страни, защото не участваме директно в управлението. Винаги осигуряваме участието на уважавани международни компании, експерти в съответната област", казва Малеки в интервю пред "Капитал" преди три години. През 1999 г. компанията на Малеки в консорциум с Millicom участва в търга за GSM оператор в Албания, но отпада още на първия етап. През 2000 г. кандидатства за приватизацията на телекомуникационната компания в Танзания, отново неуспешно.
 

Влизането на Симеон Сакскобургготски в политиката през 2001 г. минава през два трудни момента - сформирането на управленски екип и финансирането на кампанията. За решаването на тези два проблема на бившия цар и бъдещ премиер се намира помощник. Това е съветникът и личен приятел на царя Спас Русев. Именно той е човекът, който свързва бившия цар с Николай Василев, Милен Велчев и Любка Качакова, по-късно към тях добавя и името на Пламен Петров. Тази седмица неговата снимка вече е на първите сраници на всички български вестници като човека, организирал и поканил лицата на яхтата в Монако през май 2002 г., като свързващото звено между Велчев и Петров, депутата Севлиевски и Иван Тодоров-Доктора.

"С Емил [Кошлуков] и Миро [Севлиевски] се познаваме от първите избори, помагал съм и на СДС. Те твърдят, че съм ги мотивирал да влязат в движението на царя. Участвах в мотивирането и на хора като Милен Велчев, Ники Василев, Любка Качакова и други от икономическия екип", казва Спас Русев в интервю за в. "24 часа" преди около година и половина. Освен по организационната част той помага на НДСВ и финансово - плащаше разноските по тогавашната централа на движението на софийската улица "Шишман". Пак той поемаше и разходите по залите и коктейлите, когато НДСВ има нужда от тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK