БНБ стана заложница на политиците

Валутните резерви на страната остават на автопилот след оставката на главния ковчежник

Ако при въвеждането на валутния борд битуваше усещането, че той е натрапен силово отвън и че е бреме за икономиката, практиката показа, че той безусловно е бил точното решение за страна като нашата. С настоящото си безпардонно отношение към бъдещето на БНБ политиците окончателно доказаха защо на настоящия етап е по-добре България да няма пълноценно функционираща централна банка. Макар да е отдавна известно, че в средата на юни изтичат мандатите на управителя Светослав Гаврийски и на неговия заместник Мартин Заимов, до момента парламентът не е предприел никакви официални стъпки към избора на техни приемници. Ако се повтори опитът от други подобни назначения, когато битката между отделните лобита в царската група не позволи вместване в законово определените срокове, нищо чудно на 12 юни БНБ да осъмне без легитимен управител. Последното би било нагледен пример защо България си заслужава ограниченията на валутния борд. Силата на централните банки по света зависи от доверието в тях, а едва ли може да има по-голяма заплаха за една такава институция от кадрови вакуум като този, в който може да се окаже БНБ.

По света. И у нас

В страните с развита пазарна икономика политиците добре съзнават отговорността си по отношение на централните банки. Затова и изборът на управители там по традиция се извършва предварително и максимално публично с цел осигуряване на приемственост и елиминиране на всички потенциални рискове за институцията. В Англия например също предстои смяна на управителите, тъй като изтича мандатът на сегашния управител Еди Джордж. Смяната би трябвало да се извърши през юли, но още от ноември се знае името на наследника му - сегашният вицепрезидент на банката Марвин Кинг. Рокадата беше анонсирана половин година по-рано от финансовия министър Гордън Браун с идеята да се осигури приемственост в работата на екипа и да се избегнат всякакви сътресения около Bank of England.

По подобен начин през миналата година Нова Зеландия смени своя управител след публично огласен конкурс за поста. Обявите с условията, на които трябваше да отговарят кандидатите, бяха публикувани месеци преди избора в авторитетните издания „Икономист“ и „Файненшъл таймс“.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове