Чакат се нови играчи в битката за БНБ

Българските пчелари би трябвало да се гордеят много със своите народни избраници. Едва ли другаде по света законодателят е посрещал с по-голям интерес закон за пчеларството, както у нас. За да уредят нормативно възпроизводството на пчелните семейства и опазването на медоносната растителност, депутатите не само свикаха извънредно заседание на парламента във вторник, но се постараха да осигурят и кворум, достатъчен дори и за промяна в конституцията. На всичкото отгоре беше осигурено и забележително медийно покритие на пчелната проблематика.

Всичко това надали щеше да се случи, ако депутатите бяха изпълнили това, за което се бяха събрали и което им е задължение по закон - да изберат в срок нов управител на БНБ.

Отлагането на избора

Развитието на събитията напълно оправда предварителните очаквания на наблюдателите. Седмица преди деня за гласуване беше известно, че изборът ще е между сегашния управител Светослав Гаврийски, подкрепен от СДС, и депутата Иван Искров, зад когото застана по-голямата част от групата на НДСВ. Отношението на останалите две политически сили остана неопределено. Въпреки че не заявиха категорично как смятат да гласуват, ДПС и БСП дадоха да се разбере, че се отнасят с резерви към дилемата „Искров или Гаврийски“. След двучасови пазарлъци с коалиционните си партньори Ахмед Доган заяви, че е договорил отлагане на решението най-малко със седмица. От двамата кандидати беше поискано да представят писмено развити концепции за бъдещето на БНБ като институция. Доган заяви, че ще бъдат очаквани и други кандидатури, защото тези две номинации не биха могли да съберат достатъчно голяма подкрепа в пленарна зала. Прозвучаха пожелания, че отлагането може да послужи за намирането на консенсусна и надпартийна фигура за поста на управителя.

Юридическият казус

Нарушаването на срока за избор на нов управител отвори работа на юристите. Те заеха противоположни становища по въпроса легитимно ли ще е оставането на Светослав Гаврийски на поста управител след 11 юни. Представителите на мнозинството, начело с Валери Димитров, заявиха, че при липса на нов управител Гаврийски следва да продължи да заема поста с всички права и задължения, които е имал и досега. Тъй като Законът за БНБ не дава отговор на този въпрос, юристите на НДСВ заявиха, че следва да се приложи общият ред по Кодекса на труда: „Трудово правоотношение, възникнало от избор, се прекратява с изтичането на срок, за който лицето е избрано. Ако при изтичане на този срок не е произведен нов избор, трудовото правоотношение продължава до произвеждането му“.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове