Джон Мънъри - eксцентричният баща на мобифона

Джон Мънъри е роден през декември 1954 г. в Англия. Дипломиран инженер, с магистърска степен по икономика. Владее немски, френски и български говоримо. В периода 1966 - 1989 служи в Британската армия. За година работи в „Бритиш телеком“, а от януари 1991 г. започва кариерата му в Cable&Wireless. Десет години ръководи „Мобиком“ и една година - „Мактел“. Женен е за българка, има шестгодишен осиновен син.

Къща в Драгалевци, две кучета, котка и рибки. В тази недигитална атмосфера живее и работи Джон Мънъри - англичанинът, който създаде първата мобилна мрежа в България. Британският генерал от запаса е популярен в България с думата, която ще остане в речниците за доста време напред - „мобифон“. Почти 10 години той ръководеше „Мобиком“, а сега има собствена консултантска фирма в сферата на телекомуникациите.

Без да знае много за България, служителят на британската компания Cable&Wireless Джон Мънъри попада за пръв път в страната преди 12 години. „Знаех много малко за вашата държава. Моята първа кариера беше в британската армия - 23 години. Оттеглих се през 1988 като полковник, като последно работих в Берлин. Затова моята визия за България беше свързана с взаимоотношенията НАТО - Варшавски договор“, спомня си сега Мънъри. Той идва да проучи възможността фирмата да инвестира в България. След година и половина проучване и преговори смесеното дружество между британската компания и държавната БТК „Мобиком“ получава лиценз и започва да изгражда първата мобилна мрежа за телефонни услуги в страната.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата