С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
28 юни 2003, 0:00, 842 прочитания

Сбогуване със София

Трескава дейност кипи в Столичния общински съвет и кметството

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Ако се съди по действията на столичния общински съвет от последните месеци, очевидно там не вярват много на прогнозите за трети мандат на настоящия кмет Софиянски и на запазване на статуквото в местния парламент. С други думи в столичната община са наясно че шансовете от есента общинските ресурси да се разпределят от други хора са напълно реални.
Усиленият труд, който кипи на терена на Столичния общински съвет от известно време, и най-вече решенията, които се взимат преди края на мандата от съветниците по тяхна или на кмета инициатива, приличат много на действия с цел презастраховане срещу провал на предстоящите избори.
Решенията на Столичната община (СО) и Столичния общински съвет (СОС) по принцип нерядко са придружени с неясни и непрозрачни процедури и дори прокарване на тъмни и скандални сделки със съмнителни партньори. Примери за това, особено по управлението на общинското имущество, могат да се потърсят много от последните години. Но играта с раздаването на общинските имоти напоследък изглежда съвсем се оживи. От взетите досега решения от общинския съвет може да се каже, че на бъдещия кмет се оставят за решаване единствено най-тежките общински въпроси като проблемите с кучетата, паркирането и градския транспорт. Основното занимание на общинските съветници и администрацията сега е

Да се продава и раздава

каквото може, преди да е дошъл краят на мандата.
Това, което разиграват като схема от столичното кметство през последните месеци, е източването на резерва от допълнителни приходи на общината във вид на недвижима собственост и участията и в множество смесени дружества. Това става, като от формална гледна точка се правят промени в собствеността чрез прехвърлянето на общински терени в капитала на общинските фирми с мотив, че така ще се оптимизира тяхната дейност. От резултатите досега обаче не може да се каже, че това се прави с цел по ефективното управление на общинската собственост, така че да се реализират и повече приходи в общинската каса. Защото практиката показва, че имотите се прехвърлят или с цел да бъдат продадени, или с цел създаването на нови смесени дружества с неясен предмет на дейност и съмнителни партньори. Самото прехвърляне на имотите в капитала на общинските фирми става по балансова стойност, която е много по-ниска от пазарната цена. Така например според решение на общинския съвет от май на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ се даде право да продаде имот (паркинг), който по балансова стойност е оценен на три лева, тъй като не е правена преоценка на част от имуществото на фирмата след деноминацията на лева. Решенията за продажбата на общинските имоти освен това се вкарват на общинска сесия в повечето случаи без предварителното им обсъждане в комисии и със знанието на определена група общински съветници, които в повечето случаи се явяват и вносители на предложенията и за които се знае, че са приближени или на кмета Софиянски, или на председателя на общинския съвет Антоан Николов.
По думите на секретаря на общината Асен Дюлгеров почти всички атрактивни от търговска гледна точка общински имоти са включени в капитала на общинските фирми. Всички останали

Търговски имоти

като собственост са апортирани или в капитала на други смесени дружества на общината, или са отдадени по договори за ползване на частни или общински фирми, или се ползват от партийните клубове, за които общината съв­сем скоро поднови сроковете на договорите за ползване.
Схемата с прехвърляне на общинските терени с цел тяхната продажба се прилага предимно чрез ограничен брой общински фирми, които при това са създадени със съвсем друга цел. Не е тайна, че през последните години този механизъм за продажба на общинското имущество се прилагаше основно от „Софийски имоти“. В схемата отскоро обаче активно са включени и няколко други общински фирми. Първенството в това отношение държи създадената по инициатива на кмета Стефан Софиянски в края на миналата година фирма „Галатея“, която стопанисва общинските лагери. Основната идея на тази фирма е да инвестира в модернизирането и обновяването на общинските почивни бази, които да могат да се ползват след това за нуждите на общинските училища, детски градини, а също и общинските служители, но не и да се продават. За целта „Галатея“ се финансира с пари от общинската приватизация. Сега в капитала на „Галатея“ обаче се вкарват имоти, в това число и обекти, които нямат нищо общо с туристическите услуги, които почти веднага се продават или преотдават за ползване на частни фирми. Същият механизъм се прилага и с общинските пазари, след като по инициатива на Антоан Николов СОС реши, че те няма да се продават до края на мандата. Реално обаче точно това се прави, като чрез промени в капитала пазарите се преструктурират, като се продават части от тях или се

Създават нови дружества

с общинско имущество. Всичко това може да се види и ако само се прегледат публикуваните във вестник „Новинар“ от последните месеци обяви на кметството за продажба на имоти от тези дружества (вестникът е собственост на фирми, близки до висшестоящи фигури в столичната община). По тази схема терени с цел последваща продажба например бяха апортирани в дружеството, стопанисващо пазарите в Студентски град, на което освен всичко друго се даде право и да създаде нова общинска фирма, която да се занимава с ремонта на сгради в Студентски град. След подобно преструктуриране се предвижда и част от пазара в „Младост“ да бъде продадена на частна фирма. Дружеството, стопанисващо спортните обекти в София - „Спортна София“, също се занимава с продажбата на общински терени, като паркинги и зелени площи например, въпреки че предметът му на дейност е изграждане и стопанисване на спортни обекти. С решение на общинския съвет наскоро в капитала на „Спортна София“ с цел продажба беше вкаран имот (конна база), собственост на общинската фирма „Озеленяване“, за който се оказа, че стопанисващото зелените площи дружество изобщо не е уведомено.
Като се изключи „Софийски имоти“, всички тези общински фирми се финансират от общинския приватизационен фонд, а някои от тях дори бяха освободени от задължението да внесат дивидент в общинската каса, за да могат да реализират инвестиционните си програми.
Заради прилагането на тези механизми вероятно не без основание и някои от общинските съветници, сред които и вече кандидат-кметът на БСП Стоян Александров, заподозряха кмета Стефан Софиянски, че цели тайна продажба на болниците, след като по негово предложение с решение на СОС всички здравни заведения бяха обединени в холдинг.
Странно е и правото, което се дава на общинските фирми за създаване на нови дружества със същия предмет на дейност. Най-интересни в това отношение са решенията, свързани със

„Софийски имоти“

Според тях фирмата си търси партньори за създаване на три смесени дружества, в които участието и ще е с поне 35% чрез апорт на общински терени, със същият предмет на дейност като този на „Софийски имоти“, като целта е да се инвестира в изграждането на бизнес центрове. Все още не е ясно има ли избрани партньори, а процедурата, по която трябва да стане това, са предпочитаните от общината „преговори с потенциални кандидати“, сред които почти винаги има фаворити. С решение на общинския съвет от май на „Софийски имоти“ беше дадено право също така да създаде от дъщерното си дружество „Лабело“ ЕООД оперативно звено, което да управлява и да се разпорежда с общинските имоти. Целта на това решение според столичния общински съвет е „да се създаде по-голяма гъвкавост и да се облекчат процедурите по вземане на управленските решения от „Софийски имоти“.
„Това решение цели по-лесната продажба на имоти на определени лица, като се имат предвид и някои партньори на „Софийски имоти“. Не забравяйте че тази общинска фирма фирма има дял от 34% във футболен клуб „Славия“ на бившата борческа групировка СИК. „Софийски имоти“ освен това постигна

Съмнителен паритет

като си партнира и с хора от бившата ВИС“, коментира общински съветник, пожелал да остане неназован. Холдингът на Георги Илиев участваше косвено в първите регистрации на смесеното дружество „Софийска компания за строителство и развитие“.
Освен продажбата на общинското имущество вероятно целта на това преструктуриране е и да се даде по-голяма самостоятелност на самата общинска фирма и структурата да се укрепи така, че хората, които управляват сега, да запазят влиянието си и при евентуални промени след изборите.
Аналогично по смисъл изглежда и взетото наскоро решение подлезите в София и търговските обекти в тях да се ползват от общинската охранителна фирма „Егида“ за още седем години.
Извън смесените дружества, които се създават от общинските фирми, софийската община не се е отказала и от практиката да заобикаля тръжните процедури, като чрез преговори привлича инвеститори за изграждането на по-големи обекти. Общината залага на тази схема, тъй като тя позволява да се заобикалят изискванията за търгове, а и позволява привличането на предпочетени партньори. Проблемът е, че изборът на съдружниците става на тъмно. По тази схема през последните години бяха изградени много обекти. След като по този механизъм през миналата година фирма на Гриша Ганчев спечели проекта за изграждане на международна автогара в София, за известно време Столичната община беше позабравила практиката да се създават смесени дружества. През май обаче общинските съветници разрешиха отново на кмета да води преговори по същата схема за изграждане на завод за отпадъци в София и за създаване на смесено дружество от „Паркинги и гаражи“ за изграждане на многоетажен паркинг. Съвсем пресен пример е и решението на СОС да се водят преговори за изграждането на голф игрище с авиокомпания „София ер“, която реализира първия подобен проект, и „Триада“ на рекламния монополист Красимир Гергов. Любопитен факт е, че за воденето на преговорите за този проект общинският съвет сформира работна група, в която участват едновременно кметът Софиянски и председателят на СОС Антоан Николов, което не се е случвало досега.
На фона на всичко, което се върши от кметството и общинските съветници, малко изненадващо се оказа едно от последните решения на СОС, с което се спря извършването на замени на общински терени срещу жилища до края на мандата. Това стана, след като от името на заместник кметът Венцислав Николов, секретарят на кметството Асен Дюлгеров изтегли всички такива докладни от заседанието на съвета преди седмица. Мотивите за това решение той обясни с нежеланието на администрацията да обременява следващите управляващи на града с тези сделки заради натрупания огромен брой преписки за замени (над 250), по голяма част от които има неизяснени въпроси и за които СОС трябва да се произнесе. Покрай сделките със замени досега неведнъж се е вдигало шум заради случаи, в които се оказа, че срещу апартаменти с атрактивни общински имоти на ниска цена са се сдобили небезизвестни личности.
Трескавата дейност, която кипи в столичната управа, означава едно - че сегашният екип на кметството и общинските съветници никога няма да се разделят напълно със София. Голяма част от тях ще си тръгнат с парченца от столицата. Някои само с обособена част, други с малко повече. А трети вероятно с цял холдинг от сгради, терени, паркинги и обслужващи общината фирми.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ГЕРБ отново води с малко пред БСП за изборите, нов обречен опит на Мей за сделката по Brexit 2 Вечерни новини: ГЕРБ отново води с малко пред БСП за изборите, нов обречен опит на Мей за сделката по Brexit

И още: Първа копка на газовата връзка с Гърция след година закъснение; Горанов обясни завишените партийни субсидии с "несъвършенства в закона", Цацаров нареди проверка

22 май 2019, 1225 прочитания

Две агенции отчитат лек превес на ГЕРБ пред БСП на евровота Две агенции отчитат лек превес на ГЕРБ пред БСП на евровота

Между 3 и 5 партии имат шанс да вкарат депутати в ЕП

22 май 2019, 1141 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Росен Плевнелиев - учих, живях, успях

39-годишният бизнесмен тръгва като програмист, рискува като авантюрист, а сега управлява най-мащабния строителен проект в България

Да летиш в облака

Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Хладнокръвни истории

Нови стари срещи с прозата и документалистиката на Труман Капоти

Кино: "Щастливия Лазаро"

С фантазия и щедро сърце срещу неправдите в света