Иван Искров - банкерът, който носи гуверньорски жезъл

Ако се вярва на Иван Искров, цялата му досегашна кариера се е развила някак случайно. В различни свои интервюта през годините той заявява, че случайно е станал служител на БНБ, после случайно е попаднал в политиката и също така случайно е бил издигнат за шеф на БНБ. Любителите на астрологията обаче сигурно биха възразили срещу наслагването на толкова много случайности и веднага биха добавили, че мъжете от зодия Овен, какъвто е и Искров, обичат да експериментират, подтиквани от своите свръхголеми амбиции. „Овенът е мъжки, активен знак, който пръска енергия около себе си в стремежа да открие своето Аз. За тяхната природа са типични инициативността, предприемчивостта и неспокойството“, пише в книгите по астрология за зодията, към която спада и Иван Искров.

Новият управител на БНБ е роден в Пирдоп на 26 март 1967 г. Пътят му към върховете на финансовата система започва от студентските банки на Университета за национално и световно стопанство. Там бъдещият гуверньор на централната банка завършва „Финанси и кредит“ през 1992 г. На следващата година БНБ организира конкурс за кадри в управление „Банков надзор“. Самият Искров твърди, че е попаднал в БНБ до голяма степен по случайност. „Беше тежък конкурс, казаха ми, че до месец ще има резултат. До месец нямаше такъв резултат и аз го отписах. Чак през октомври ми се обадиха и казаха „ти си“, спомня си Искров. Младият дипломант изкарва близо пет години на щат в управление „Банков надзор“. Това са най-бурните години на първоначално натрупване на капитала, банките никнеха като гъби, за да дойде фаталната 1995, когато настъпи крахът на системата и последва вълната от фалити. Самият Искров твърди, че през тези години е научил много за функционирането на банките, тъй като е участвал в подготовката на законите и наредбите към тях. Малко известен факт е, че преди да се заеме с търговското банкерство, Иван Искров закратко беше и в ръководството на „Селскостопанска кредитна централа“, която беше предшественик на фонд „Земеделие“. Централата ще бъде запомнена с големия брой трудно събираеми кредити, които остави в наследство, за което обаче надали вина носи само Иван Искров.

Неговата звезда изгря

на 1 юли 1997 г. - деня, в който беше въведен валутният борд в България. Никому неизвестният дотогава 30-годишен служител на БНБ изненадващо стана заместник-председател на Държавната спестовна каса. На практика Искров стана втори в йерархията на касата само месец след като доминираният от СДС парламент назначи за неин председател синия депутат Спас Димитров.

Говори се, че пътят му към голямото банкерство е започнал всъщност от препоръката на Петко Илиев, който по онова време беше лидер на едно от двете БЗНС-та, гравитиращи около СДС, и след застъпничеството на тогавашния вицепремиер Александър Божков. Самият Искров не отрича, че е бил назначен за заместник-председател на касата с партийна препоръка при управлението на Иван Костов. „Не крия, че имах партийна подкрепа, но никога не съм бил партиен талибан и имах уважението на колегите си преди това“, заяви преди време в интервю за „24 часа“ Иван Искров. Това назначение не минава без одобрението на Светослав Гаврийски, който по онова време е вече управител на централната банка и пряк началник на Искров. По ирония на съдбата шест години по-късно именно получилият шанс за бърза кариера Искров измести Гаврийски от гуверньорския пост, а някогашният му работодател сега се оказа в ролята на негов съветник. Престоят на Искров в ДСК обаче се оказа по-кратък, отколкото всички очакваха. Той беше освободен изненадващо от ръководството на касата през януари 1999 г. Около причините за неговото напускане и до днес има много слухове. Твърдеше се, че Искров е бил освободен от ДСК, тъй като е влязъл в конфликт с тогавашния управител на БНБ Светослав Гаврийски по повод изключването на спестовната каса от списъка на бюджетните кореспонденти. Според друга версия Искров е бил махнат по лично решение на Иван Костов, при когото постъпил компромат, уличаващ младия заместник-председател на касата във връзки с „Мултигруп“.

Под крилото на Кюлев

Останалият на улицата Иван Искров беше приютен на работа в „Росексимбанк“, където трябваше да отговаря за новите банкови продукти и услуги. Шеф на банката по онова време беше Емил Кюлев, но акции от нея притежаваше и скандално известният руски бизнесмен Майкъл Чорни. В „Росексим“ Искров беше един от четиримата изпълнителни директори, които можеха да представляват банката. По време на парламентарните избори се пусна слухът, че Росексимбанк е осигурила значителна част от парите за предизборната кампания на НДСВ. Основания на тези твърдения даде влизането на някои от служителите на „Росексим“ в парламентарната група на царското движение. Освен от Иван Искров „лобито на Кюлев“ в парламента беше представено и от Даниел Вълчев, който, преди да стане народен представител, беше юрист на банката. Справките във фирмените регистри показаха, че в групата на НДСВ има и други депутати, които са свързани чрез различни фирми с Емил Кюлев.

Хакнат в политиката

По думите на самия Искров влизането му в политиката също е станало случайно. „Аз влязох съвсем случайно. Дето се казва, хакнах се в политиката. Участвах в студентските движения още през 1989-1990, но се разочаровах и се отказах от политиката задълго, толкова бях отвратен“, заяви той преди време в едно интервю.

Искров признава, че е бил изкушен за включване в листите на царското движение от Любка Качакова, с която е учил заедно в УНСС. По нейна покана той е бил включен в екипа, написал икономическата програма на НДСВ, в който влизаха Николай Василев, Милен Велчев, Владимир Каролев и останалите царски икономисти. Преди време в интервю за столичен вестник Искров призна, че до последно се е колебаел дали да приеме поканата за включване в депутатските листи. „Срокът изтичаше в 17 часа вечерта, а в 12 на обед не бях решил дали да си дам автобиографията. Чудех се как така от изпълнителен директор на банка с всичките предимства и статус на професията ще стана депутат“, разказва Искров. Фактът, че е откритие на синьото управление не попречи на Иван Искров да бъде един от разгорещените критици на предишната власт в предизборните изяви. Искров беше трети в листата на 24-ти избирателен район в София. Водач на листата в този избирателен район беше Любка Качакова. Въпреки че се смята за деполитизиран по природа, Искров стана учредител на партията НДСВ. Смяната на политическата си ориентация той обясни така: „Никога не съм бил в партийни структури. Не е тайна, че симпатизирах на СДС преди тази злостна предизборна кампания. Аз обаче предпочитам професионалната работа, а не партийната. Така или иначе влязох в политиката и съм председател на една от най-важните комисии. Не мога да остана встрани от политическите събития и затова бях един от първите, които се подписаха за учредяването на новата партия.“

Борец срещу тютюнопушенето

Още от първото заседание на бюджетната комисия Искров се опита да наложи нов стил на работа. Той заяви, че комисията трябва да работи на корпоративен принцип. За целта всеки депутат трябва да си избере и да се специализира в конкретен ресор, вместо всеки от народните представители да се опитва да е специалист по всичко. Депутатите от бюджетната комисия сигурно ще запомнят досегашния си шеф като ревностен борец против тютюнопушенето. Следвайки примера на парламентарния шеф Огнян Герджиков, Искров не пропускаше възможност да критикува членовете на комисията за традицията да одимяват залата по време на заседания.

Далеч по-малко успехи обаче Искров имаше с друг вреден навик на депутатите - да говорят по мобилните си телефони по време на обсъждания на важни проектозакони. Депутатите така и не се научиха да си изключват GSМ-ите преди заседанията, както ги призоваваше често председателят на комисията.

Нито богат, нито беден

По имотно състояние Иван Искров се нарежда някъде в златната среда. Ако се вярва на подадената от него декларация за притежаваните от него и семейството му имоти, той не е нито от най-богатите, нито е от най-бедните. В декларацията си като народен представител той записа една втора от голям апартамент в София и дял от къща в село Душанци. Заедно с това Искров декларира автомобил „Опел Омега“, както и спестявания в пет банки. Според декларацията по онова време той е притежавал 4977 лева и 8739 долара в „Росексимбанк“, 2939 лева в Банка ДСК, 10 452 долара в ОББ, 9129 долара в „Хиосбанк“ и 10 000 долара в „България инвест“. На името на съпругата му пък беше записал 20 030 долара в ОББ. Произходът на благосъстоянието си Искров коментира така: „В последните четири години със съпругата ми сме били на добри заплати и въпреки това не сме разточителни. Държим немалка сума в банка, която да гарантира образованието на нашия син или недай си боже, ако някой боледува. Не се лишаваме от нищо, но не сме семейство на лукса, не си падаме по снобарството. Виждаш, че и ризите, и костюмите ми са български.“

Произлиза от работническо семейство

Така твърди самият Искров. Той избягва да говори за семейството заради смъртта на неговите родители през 1998 г. Корените на рода водят своето начало от с. Душанци, намиращо се между Копривщица и Пирдоп. По думите му неговият прадядо Константин е бил много предприемчив човек, занимавал се е със земеделие и търговия. „Бил е най-заможният човек преди Освобождението в околията, родолюбец, подпомагал е много начинания и е знаел как да управлява парите си. Може би от него съм наследил влечението и усета към бизнeса“, разказва правнукът Искров. Със съпругата си Гинка се запознава по време на студентските години в УНСС. „Запозна ни Самюелсън“, шегува се новият управител на БНБ, добавяйки, че това е бил един от любимите му автори по икономикс. „Тя дойде при мен да и обясня нещо, а аз гледах нея. След няколко месеца се оженихме“, разказва Искров. Синът му Данаил вече е петокласник и по думите на баща си вече е станал по-организиран, тъй като гледал да не го излага с лудориите си в училище. Големият спор в семейството бил дали да не си направят второ дете, защото Иван Искров много държи да има и дъщеря. Съпругата на Искров обаче, която е одитор по професия и работи в „Прайс­уотърхаусКупърс“, не искала на този етап да прекъсва кариерата си заради майчинство. Въпреки че редовно може да бъде засечен по столичните пицарии в компанията на красиви жени, Искров твърди, че е верен на съпругата си. „Никога не съм се притеснявал от контактуването с другия пол. Не е липсвал интерес към мен и като банкер, и като политик. Друг е въпросът каква е цената, която плащаш за това да бъдеш публична личност. Колкото и шаблонно да звучи - най-голямата ми „победа“ е съпругата ми“, заяви той в едно интервю преди време.

Твърди, че съпругата му не го е ревнувала дори от Любка Качакова, с която и до днес поддържа близки отношения. По думите му с Любка има само безкористно приятелство. „Отстраняването на Любка е болка на голяма част от парламентарната група“, заяви преди време Искров. По негови признания в живота му има още две важни жени - тъщата Нели и сестра му Карамфила.

Домошар и въздържател

За себе си казва, че е домошар. Преди време заяви в интервю за Валерия Велева, че когато жена му е в командировки, полудява сам вкъщи - не от ревност, а от това, че няма с кого да говори и на кого да досажда. Когато тя отсъства, Искров си пържи яйца или не яде нищо. Искров признава, че е загърбил грижите за тялото. Спортната си фигура дължи на народните танци, по които се увличал навремето. После тренирал бягане на дълги разстояния и дори е спечелил награда на вестник „Работническо дело“. Разказва, че е бил страстен почитател на музиката и дори е свирил на китара, докато старшината в казармата не е я счупил пред очите му, защото нарушавал обществения ред. Тогава непокорният редник Искров първо се обидил, а после забравил да свири. Хобито му е катеренето по планини, карането на ски и ходенето на сауна с приятели в свободното време. По думите му сауната дава много информация, защото в нея ходят много хора и споделят проблемите си. Искров твърди, че не е почитател на марковия алкохол и продължава да смята за свое любимо питие домашната карловска ракия. Цигарите отказал след една специализация в областта на ипотечните пазари в САЩ през 1999 г. Там младият служител на БНБ пушел през цялото време. „Може би заради забраните. Когато се върнах, ги спрях“, посочва той и добавя, че от време на време само може да бъде видян с пура в устата.

За рождения ден миналата година група банкери решиха да му подарят старинен револвер, който беше точна имитация на оръжието, с което Панайот Волов е стрелял срещу поробителите. Многозначителният подарък зарадва много рожденика, който не уточни по кого смята да използва старинното оръжие.

Буен и упорит

Любителите на астрологията биха отбелязали, че новият управител на БНБ не случайно носи фамилията Искров. Асоциацията с искрата, която може да запали огън, много точно съответства на характера на новия управител на централната банка. Доскорошните му колеги от парламента описват Иван Искров като човек, който лесно се пали, буен и свръхамбициозен. Това е типично за мъжете от тази зодия. „Често нервността на родените под знака на Овена, съчетана с огнената им природа, затруднява и обърква околните. По природа овните са подвижни, жлъчно-нервни и импулсивни“ - това определение от хороскопите сякаш най-точно описва характера на новия управител на БНБ. Искров си признава, че буйният му характер често пъти го е поставял в неудобно положение като политик. „Все още съм емоционален, което пък показва, че съм далеч от добрия политик. В политиката емоции не трябва да има“, заяви преди време в интервю за „Труд“ той. Необузданата енергия понякога му създава проблеми с околните, което Искров философски обяснява така: „Не съм злопаметен, не действам задкулисно. Това ми позволява да имам по-малко противници. Е, с тъпата си овенска експанзивност и прямост съм обиждал много хора, но те бързо са разбирали, че не е от лошо сърце.“

Завръщането в БНБ

Когато кандидатурата на Иван Искров за управител на БНБ беше издигната, мнозина изтълкуваха този ход като опит да се подчини независимата по закон централна банка от страна на управляващата партия. И наистина, в историята на централните банки по света няма практика начело да се поставят партийни личности. Още повече че на учредителния конгрес на партията НДСВ през април миналата година Искров стана неин заместник-председател. Това на практика го направи трети в йерархията на царската партия след лидера и Симеон Сакскобургготски и първия заместник-председател Пламен Панайотов. Колегите на Искров отговаряха на тези обвинения, като изтъкваха факта, че той е влязъл в политиката, след като се е доказал като професионалист в банковото дело. И че не политиката му е помогнала да направи кариера във финансовата сфера, а по-скоро обратното - репутацията му от банкерските години го е направила партиен лидер в царското движение.

Самият Искров публично възприе с изненада номинацията му. „Високо ценя подкрепата на моите колеги от НДСВ, които издигнаха кандидатурата ми за управител на БНБ. Не съм очаквал подобна оценка. Това е резултат от работата, която съм доказал като председател на бюджетната комисия“, заяви той, след като беше номиниран от парламентарната група. След което му трябваха четири месеца, за събере нужната подкрепа от групите в парламента, за да стане управител на БНБ.

Случайно или не - времето ще покаже.