„Софийски имоти“ и групировките - другата коалиция за София

Скандалната компания е раздавала щедро имоти и на СИК, и на ВИС

Скандалът около смесеното дружество „София сити къмпани“, учредено между двата тура на местните избори, на което впоследствие са били прехвърлени тихомълком единайсет имота от Южния парк, хвърли известна светлина върху начините, по които е била управлявана общинската фирма „Софийски имоти“ досега. Смесените дружества са един от начините за нейното източване, но не единствен.

Проверката на специално създадената временна комисия от деветима общински съветници е все още в началото си и вероятно далеч по-скандални ще се окажат многобройните продажби, замени, прехвърляния на имоти, тайните и явните спонсорства на спортни отбори, концерти и благотворителни акции, извършвани от „Софийски имоти“ през годините. Става дума за огромен масив от информация, чието обработване ще отнеме време. Не случайно комисията поиска справки и документи само за сделките на фирмата през последната година.

Случаят със „София сити къмпани“ не е прецедент. Не по-малко скандална може да се окаже и смесената фирма „Парк Мария Луиза“, в която преди изборите също без търг или конкурс са били прехвърлени някои от най-хубавите имоти в Борисовата градина в София. Подобни сделки са били сключвани и в минали години, но досега по нито една от тях не е имало такъв отзвук заради спуснатата информационна завеса около дружеството. Справка в Държавен вестник и регистъра БУЛСТАТ показва, че в момента фирмата участва в общо 13 смесени дружества (виж графиката). При внимателен поглед върху акционерите и съдружниците в тях става ясно, че фирмата е прибягвала често до сдружения с хора и фирми, близки до СИК и ВИС-2. Макар формално да враждуват помежду си в много бизнеси, двете бивши силови групировки са успели да постигнат завиден паритет в партнирането със „Софийски имоти“.

Ново „сити“ в Южния парк

В съботния си брой преди седмица „24 часа“ съобщи, че „Софийски имоти“ е прехвърлила най-апетитните парчета от Южния парк в капитала на новосъздаденото дружество „София сити къмпани“. Става дума за 11 парцела с обща площ от над 54 декара. Това са предимно зелени площи и пешеходни алеи в парка зад хотел „Хилтън“, които според регулационния план са предвидени за строителство на развлекателен комплекс, включващ закрит плувен басейн, концертна зала, изложбен комплекс, клубен център, административна сграда, тенис кортове, ресторант, сладкарница и други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал