Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 фев 2004, 0:00, 4458 прочитания

Мълчанието около „Софийски имоти“ започна да се пропуква

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Ден след като временната общинска комисия прие междинен доклад от проверката на „Софийски имоти“, съветник от групата на БСП определи дейността на скандалната фирма като „минно поле, в което можеш да загинеш по 39 различни начина в зависимост от това къде стъпваш“. Самият председател на комисията Станимир Зашев призна пред журналисти, че голяма част от констатациите в доклада са базирани на публикации във вестниците. Но едва ли би могло да бъде и другояче, при положение че ръководството на дружеството продължава да крие документи и да отклонява всички въпроси на общинарите и вестниците.
Хубавото е, че покрай медийния шум беше привлечено вниманието и на останалите институции към дейността на скандалната фирма. Бившият и шеф Тошко Добрев заяви в четвъртък, че ежедневно бил викан да дава показания пред държавния финансов контрол и „Икономическа полиция“, които заедно с прокуратурата проверяват сделките на „Софийски имоти“ през последните осем години. По този начин постепенно започна да се попуква мълчаливият консенсус, с който по-голямата част от общинарите прикриваха досега далаверите на фирмата, станала емблема на корупцията в предишните два мандата.

Какво се крие в доклада*

Това на практика е първият официален документ, с който се признават множеството злоупотреби във фирмата, чийто шеф Тошко Добрев сега е съветник от коалицията „Баба, дядо и внуче“. Докладът е бил приет във вторник вечерта след драматично заседание на временната общинска комисия за проверка на общинските фирми. Подписи под него са сложили всичките деветима членове на комисията. Единственият, който по време на обсъждането е гласувал „въздържал се“, е бил Петко Горанов, който е от коалицията, към която се числи и Тошко Добрев.
Проверката е била извършена въз основа на проучени от комисията сигнали на граждани, публикация в медиите за сделки на фирмата, както и на данни от публичните регистри. „Оскъдната документация, предоставена на комисията от „Софийски имоти“ ЕАД, не дава отговор на зададените въпроси към ръководството на дружеството“, пише в документа. Въпреки това в документа са цитирани множество сделки по продажба, замяна и апорти на имоти на нищожни цени, водели до ощетяване на столицата. Един от акцентите е върху многобройните смесени дружества, в които е набъркана фирмата. „Изборът на инвеститори в част от дружествата е неудачен, тъй като за тях има данни, че са свързани със съмнителни капитали. Силно безпокойство будят участията в четири от смесените дружества, за които в пресата бяха публикувани данни, че са свързани с хора и фирми, гравитиращи около бившите силови групировки СИК и ВИС-2“, пише в доклада. Това е първото макар и индиректно признание, че досегашното ръководство на фирмата е обслужвало интересите на мафията.

БСП прави собствено разследване

През седмицата се разбра, че Антон Кутев, който е говорител на групата общински съветници от БСП, прави собствено разследване на „Софийски имоти“. Неговите проучвания показали, че някои имоти са продавани на цена, която е наполовина по-ниска от данъчната оценка на имотите, докато в други случаи цената била 20 пъти по-висока. Говорителят на БСП разкри, че е настоявал червените представители да напуснат временната комисия за разследване на общинските фирми с аргумента, че тя служи за параван на злоупотребите в „Софийски имоти“, но повечето от колегите му отхвърлили тази идея. Позицията на БСП се усложнява и от факта, че сред облагодетелстваните от скандалната фирма има и червени общинари. Вече стана известен апортът в дружеството „Търговска верига - София“, в която е съдружник и червеният съветник Стефан Василев. Преди седмица „Дневник“ съобщи, че най-новият тризвезден хотел в София е собственост на фирма, в която е съдружник Симеон Симеонов. В последните осем години той беше неизменно председател на съвета на директорите на „Софийски имоти“ като представител на БСП, въпреки че според общинари никога не е бил член на партията, а е попаднал в общинския съвет навремето като представител на Отечествения фронт.
Точката за дългоочакваното преструктуриране на „Софийски имоти“ беше

Под фаталния номер 13

в дневния ред на общинарите. Съветниците трябваше да решат дали да се създаде нова инвестиционна компания, която да дублира дейността на „Софийски имоти“. Дебатите по този въпрос отново възпламениха съвета и размяната на аргументи продължи повече от час и половина. В самото начало Владимир Каролев от НДСВ заяви, че няма никакъв смисъл от създаването на нова бюрокрация в ново дружество, което ще дублира дейността на скандалната фирма. „Аз задавам въпроса защо четири месеца след изборите и три месеца след като се конституира общинският съвет не е сменено ръководството на „Софийски имоти“. Това трябваше да бъде първото нещо“, заяви Каролев. Подобни мнения изразиха и други съветници, както и кметът Стефан Софиянски. „Крайно време е съветът на директорите да бъде сменен. Пълно безобразие е да искаме информация, да я получаваме на час по лъжичка, тя да бъде непълна или неточна“, възмути се и Росен Малинов от БСП. Той веднага беше репликиран от залата, че хора на БСП са участвали в управлението на скандалната фирма.
На няколко пъти напрежението в залата се покачваше заради лични нападки между общинарите от различни политически сили. В крайна сметка спорното решение беше прокарано с 36 гласа за, 17 против и трима въздържали се. Подкрепата дойде главно от съветници на БСП, СДС и групата „Баба, дядо и внуче“. Твърдо против бяха само съветниците от Съюза на свободните демократи, като към тях се присъединиха отделни членове на другите групи като Вили Лилков от СДС и Владимир Каролев от НДСВ. Минути след гласуването хората на Стефан Софиянски разпространиха гневна декларация, с която осъдиха единомислието между БСП и СДС по спорния въпрос за новата инвестиционна компания, и заявиха, че това е отстъпление от интересите на столичани. (Пълният списък на прехвърлените имоти търсете в интернет страницата на „Капитал“)
Председателят на общинския съвет Владимир Кисьов така и не даде убедителен отговор на въпроса защо не са сменени все още директорите на скандалната фирма въпреки решението за това от края на миналата година и констатациите за далавери в доклада на временната комисия. Кисьов заяви, че смяната на шефовете се забавила, тъй като се чакало да бъде приет, новият устав на дружеството и определи нов срок за смяна на директорския борд. По думите му това трябва да стане още този понеделник.

(Oщe по темата „Софийски имоти“)на Временната комисия за проверка на дейността на общинските фирми и търговските дружества с общинско участие

Увод
Настоящият доклад представя “Софийски имоти” ЕАД и резултати от проверката на неговата дейност. Проверката е извършена въз основа на проучените от комисията сигнали на граждани и организации, на публикуваните в медиите данни за сделките на “Софийски имоти” ЕАД и на данни от регистрите на Софийския районен съд и Националния статистически институт. Оскъдната документация, предоставена на комисията от “Софийски имоти” ЕАД, не дава отговор на зададените от комисията въпроси към ръководството на дружеството.
В доклада са разгледани сделките относно:
1. Разпореждане с общински имоти за периода април 1998 г. - декември 2003 г.
2. Смесените търговски дружества на “Софийски имоти” ЕАД.
Представена е и политиката на Столичния общински съвет по отношение на най-голямото общинско дружество, което е акумулирало огромна част от собствеността на гражданите на София и в продължение на години е имало възможността да се разпорежда с нея.
Комисията счита, че на този етап, макар и с непълен обем информация от “Софийски имот” ЕАД (за непредставянето на която отговорност носи ръководството му), могат да се направят определени заключения за неговата дейност.

І. Представяне на “Софийски имоти” ЕАД.
“Софийски имоти” ЕАД е учредено с решение на Столичния общински съвет (Протокол №71 от 26 и 27.07.1995 г.). На същото заседание се приема и устав на дружеството. На 06.10.1995 г. дружеството е регистрирано от СГС по ф. д. № 16757/95 г. Капиталът на дружеството е определен на 1 000 000 лв., разпределен на 1000 (хиляда) акции по 1000 лв. (хиляда лева) всяка. Адресът на управление е гр. София, ул. “Московска” 15.
Едноличен собственик е Столичната община. Правомощия на общо събрание на дружеството изпълнява Столичния общински съвет, конто приема структуроопределящите решения съобразно Търговския закон. Предметът на дейност на дружеството е:
“Стопанисване и управление на недвижими имоти, отдаване под наем, проучвания, инвестиционни проекти и участие в общински инвестиционни проекти.”
Определена е едностепенна система на управление със съвет на директорите, за председател на който СОС определя общинския съветник от БСП Симеон Симеонов, а общинския съветник от Демократическата партия Тодор Добрев е избран по-късно за изпълнителен директор. Съставът на СД е изменян неколкократно през годините от СОС, като до 11.11.2003 г. само председателят и изпълнителният директор са неизменно в състава му. Съветът на директорите планира, организира и контролира цялостната дейност на дружеството и изпълнява решенията на СОС. Изпълнителният директор, избран от съвета на директорите измежду неговите членове, представлява дружеството, осъществява оперативното ръководство и организира текущата дейност.
Идеята при създаването на дружеството е за по-добро стопанисване и управление на общинската собственост, както и възможността за инвестиционни проучвания и инвестиционни проекти. Сред граждани на столицата бе наложено очакването, че апортираните в него атрактивни имоти на Столичната община могат да послужат и като гаранция пред банките за изтегляне на кредити за общински нужди, от които общината действително се нуждае.
Съвсем правилно е било да се счита, че дружеството трябва да разполага с права, които да допълват възможностите на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП), явяваща се специализиран орган на Столичния общински съвет. Важно е да бъдат представени различията между “Софийски имоти” ЕАД и СОАП, от една страна, поради това, че разпореждането с общинските имоти се е извършвало главно чрез тях, а от друга, поради това, че един от основните изводи, до който стигна комисията, е, че “Софийски имоти” ЕАД е станало параван, зад който е заобикаляна СОАП и наредбите на СОС.
Различията помежду им произтичат от различния статут и характеристики на дейността им, а именно:

 • Основният нормативен акт, въз основа на който работи СОАП, е Законът за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), което налага редица ограничения върху обхвата на дейността на агенцията. По ЗПСК предмет на отчуждителни сделки са акции и дялове на търговски дружества с общинска собственост на капитала, обособени части от общински търговски дружества и общински нежилищни имоти. Общинските нежилищни имоти са обекти, които се използват за стопански цели - магазини, ателиета, складове, сервизи, цехове и други. Предмет на СОАП не могат да бъдат незастроените парцели, тъй като не могат да изпълняват самостоятелна стопанска дейност.

Затова би трябвало парцелите за нежилищно строителство да бъдат приоритетно апортирани в капитала на “Софийски имоти” ЕАД.

 • По член 32 от ЗПСК СОАП може да продава общински активи по методите публичен търг и публично оповестен конкурс, като СОАП няма правно основание да провежда преговори с потенциални купувачи.

“Софийски имоти” ЕАД като самостоятелно търговско дружество е могло да се възползва от този метод, но не изключително, пренебрегвайки останалите методи за продажба на имоти.

 • СОАП с специализиран орган на СОС по смисъла на чл. 4, ал. 2 от ЗПСК, който осъществява подготовка и реализация на приватизационни сделки с имущество, собственост на Столичната община, и не може да развива самостоятелна стопанска дейност и да осъществява инвестиционна дейност.

“Софийски имоти” ЕАД е получило такива възможности.

 • Решенията, с които надзорния съвет на СОАП определя участниците, спечелили тръжни и конкурсни процедури, представляват индивидуални административни актове и същите подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство (ЗАП). При наличие на жалба същата спира изпълнението на индивидуалния административен акт, срещу който е подадена, като се осуетява сключването на сделката до приключване на съдебното производство с влязъл в сила съдебен акт. Това понякога отлага с години прехвърлянето на собствеността върху съответния имот.

За разлика от СОАП решенията на управителните органи на “Софийски имоти” ЕАД не подлежат на обжалване по реда на ЗАП и няма правни пречки разпореждането да се извърши непосредствено след приключване на съответните процедури.

 • При подготовката на приватизационните процедури СОАП изготвя задължително анализ на правното състояние на съответния имот. При наличие на спор за собственост СОАП няма правна възможност да продаде имота.

Този проблем не е стоял пред “Софийски имоти” ЕАД поради това, че като собственик на имота то притежава както активна, така и пасивна легитимация да се явява като страна по дела за собствеността на имота.

 • СОАП не е в състояние по закон да отдава обекти под наем, което е присъща дейност на “Софийски имоти” ЕАД по смисъла на неговия устав.

Безусловно при създаване на дружеството Столичната община е търсела възможности за добро стопанисване на недвижимите имоти - общинска собственост и повишаване на тяхната ефективност, както и допълване на възможностите, които е имала СОАП по отношение продажба на недвижими имоти.
С годините в “Софийски имоти” ЕАД се организира и професионален екип, кой има възможности за развитие на дейност, която се свежда до: отдаване под наем, управление и стопанисване на недвижими имоти; финансиране на обекти - незавършено строителство, с извънбюджетни средства; ремонт, проектиране и реконструкция на обекти; градоустройствена адаптация на различни парцели за строителство; управление на имоти в съсобственост; обезпечаване на културни, спортни и други мероприятия на Столичната община; спонсорства на спортни клубове и културни организации; инвестиционни проучвания и изпълнение на конкретни проекти; продажба на жилищни и нежилищни имоти, урегулирани и нерегулирани парцели; учредяване на право на строеж върху парцели за строителство; замени на имоти; ипотекиране на имоти; участие в смесени търговски дружества; юридическа защита на собствеността.
В дружеството са обособени звена за проучване и правно осигуряване, за маркетинг и инженеринг, за стопанисване и търговска дейност.

II. Характеристика на общинските имоти, апортирани в капитала на “Софийски имоти” ЕАД.
Административни помещения и сгради.
Магазини, офиси, складове.
Застроени и незастроени поземлени имоти, за някои от които е необходима нова градоустройствена разработка
Парцели, ненанесени върху кадастралната основа.
Земи извън регулация.
Обекти - незавършено строителство.
Жилищни обекти - апартаменти, сгради с прилежащи парцели.
Общински имоти в режим на съсобственост.
Застроени терени без постоянен градоустройствен статут на сградите върху тях.
Общежития и други обекти, за които се налага препроектиране и реконструкция.
След създаване на дружеството в него са апортирани с решения на СОС стотици имоти, като приходите му се формират основно oт отдаване под наем на притежаваните обекти и продажба на друга част от тях след решения на СОС. След продажбите в него отново се апортират имоти на мястото на продадените. Капиталът на дружеството многократно е изменян със стойността на продаваните и придобивани активи. Само през 1998 г. той с бил изменян над 10 пъти. Понастоящем капиталът възлиза на 30 377 102 лева, разпределен в 30 377 102 акции с номинал от по 1 лв. всяка. Дружеството притежава 257 имота плюс други 139 имота, неотписани от капитала, с които са извършени различни сделки по разпореждане.

III. Опис на документите, предоставени на комисията от “Софийски имоти” ЕАД.
1. Решение за регистрация от СГС/6.10.1995 г.
2. Удостоверение за актуално състояние на дружеството.
3. Решение за промяна в състава на СД/11.11.2003 г.
4. Счетоводни баланси за 2001 г., 2002 г , 2003 г.
5. Отчет за приходи и разходи за 2001 г., 2002 г., 2003 г.
6. Списък с недвижимите имоти - собственост на дружеството, към 30.09. 2003 г.
7. Служебни бележки за доходите на членовете на СД.
8. Решения на СОС, касаещи “Софийски имоти” ЕАД - 16 бр. за периода 22.01.2001 - 16.06.2003 г.
9. Документация относно смесеното дружество “София Сити къмпани”, която е анализирана в първия доклад на комисията за “Софийски имоти” ЕАД.

IV. Документи, с които комисията лично се е сдобила и получила от граждани, както и материали, публикували в медните.
1. Извлечения от имотната партида за разпоредителните сделки на “Софийски имоти” ЕАД от Службата по вписвания при СРС.
2. Нотариални актове от Службата по вписвания при СРС.
3. Сведения за смесените дружества от НСИ - справки в регистър Булстат.
4. Публикации във вестник “Капитал”, в. “Дневник”, в. “24 часа”, в. “Сега”.
5. Жалби на институции, граждани и сдружения -инициативен комитет на гражданите от квартал “Белите брези”, кв. “Иван Вазов”, Градски кооперативен съюз и др.

V. Процедура на апортиране на имотите в “Софийски имоти” ЕАД и вземане на решения за разпореждане

 • Всички имоти са апортирани в “Софийски имоти” ЕАД с решения на СОС, но за тях не са предоставяни достатъчно данни освен за вида, площта и местонахождението. Описанието много често не дава ясна представа за това дори в кой район на София се намира имотът. Апортът е ставал, без да се дават аргументирани становища от страна на Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост. Не се е изисквало по правило мнението на Постоянната комисия по финанси и бюджет за целесъобразността за апорта и продажбите от страна на дружеството.
 • Съгласно чл. 56, ал. 1 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ) предложенията за разпореждане с общински недвижими имоти и вещни права върху тях се прави въз основа на финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания на имотите, а съгласно ал. 2 на същия член предложението трябва да съдържа пълни данни за имота, нуждите за които се използва, реда за определяне на лицата - страна по сделката, резултатите от предварителни проучвания по въпроса, срока на сделката, начина на плащане. От вносителите на предложенията за апорт или разпореждане (с малки изключения) не са предоставяни на СОС пълния обем от данни по изискванията на наредбата.
 • В капитала на дружеството са апортирани и жилищни имоти в разрез с Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане е общинско имущество. Съгласно чл. 44 (1) “в капитала на търговски дружества могат да се внасят само нежилищни недвижими имоти или вещни права върху тях - частна общинска собственост, след решение на СОС”. Предложението, направено през 2000 г. от отдел “Общинска собственост” при Столичната община, с наредбата да се забрани апортиране на парцели за жилищно строителство не срещна тогава разбиране от страна на СОС.
 • Честа практика е била СОС да преобразува имот - публична общинска собственост, в частна общинска собственост, да го апортира в капитала на дружеството и със същото решение за преобразуване и апорт да даде и разрешение за продажба, без да бъдат изпълнявани изискванията на наредбата. Следва промяна на предназначението на имота, продажба на частни лица или учредяване на смесено дружество, в което влиза имотът, с последващо строителство на бензиностанции и газостанции, някои от които предизвикаха тежки конфликти и напрежение сред гражданството (жк “Белите брези”, жк “Иван Вазов”). Съгласно чл. 2 (3) от НРПУРОИ предложението за преобразуване на имот от публична в частна общинска собственост и обратно трябва да съдържа “и конкретните мотиви, обосноваващи предложението, скица от действащия ЗРП, становища на кмета на съответния район, на управление “Общинска собственост” и управление “Архитектура и градоустройство” при СО”.
 • Едно от основните изисквания при апорт и разпореждане с имоти е те да бъдат проверени за наличие на реституционни претенции. Възможно е това да е правено, но официални данни пред СОС за това не са представяни. В резултат много често се оказва, че имотът е предмет на съдебен спор или към него са предявени реституционни претенции. Когато впоследствие имотът бива продаден, дружеството включва в договора за продажба клауза, че се задължава да възстанови заплатената за имота сума, при условие че имотът бъде реституиран. Тази практика е довела до много тежки съдебни дела и неизбежно е накърнявала престижа на Столичната община.

VI. Изводи от направената проверка.

 • Разпоредителни сделки с общински имоти

За времето от април 1998 г. до 27.11.2003 г. (датата на налагане на мораториум върху сделките по разпореждане с имоти на дружеството) дружеството е извършило общо 929 разпоредителни сделки, в т.ч. 320 продажби на ателиета, магазини, офиси, складове; 262 на жилищни сгради и апартаменти; 347 за регулирани и нерегулирани парцели. През годините сделките на “Софийски имоти” ЕАД са били осъществявани, както следва:
1998 г. - 35 бр.; 1999 г. - 192 бр.; 2000 г. - 195 бр.; 2001 г. - 146 бр.; 2002 г. - 163 бр.; 2003 г. (до 27.11.03) - 198 бр., като за последния месец от изборите са осъществени 68 сделки.
Преговорите с потенциален купувач са най-честа форма на извършените разпореждания с магазини, офиси, заведения и парцели. Те са определени в някои от докладите на изпълнителния директор като “конкурси чрез преговори с потенциален купувач”. Имотите са продавани, като при преговорите са приемани и ангажименти от страна на купувача за инвестиции за дълъг период в обектите и са договаряни работни места. Често заплащаната цена е много по-ниска от поетите задължения за инвестиции във времето за ремонт и оборудване на обекта. Възникват въпросите не е ли напълно дублирана СОАП и как се контролира изпълнението на ангажиментите на купувача?
Много от големите парцели за строителство с площ над 1000 кв.м (някои от тях до 5000 кв.м) са били продавани във вида, в който са апортирани, като дружеството не се е възползвало от възможността да търси по-добри начини на реализация, като обособи от тях по-малки парцели и търси реализация на по-висока цена за квадратен метър. В престижни райони продажната цена е достигала до 50 лв./кв.м.
Някои сделки са извършени определено в интерес на клиента. Например урегулиран имот в гр. София, район "Лозенец", с площ 950 кв.м е заменен срещу 1/2 идеална част от незастроен поземлен имот в същия район с площ 400 кв.м, като 64 кв.м от него са включени в съседни урегулирани поземлени имоти, а останалите 336 кв.м са отредени за улица. Заменителят е заплатил разлика от 113 000 лв. Какъв е бил интересът на СО?
Много сгради, които са в добро състояние, са обявени като негодни за обитаване или самосрутващи се с цел да се разрушат, оценяват се ниско и парцелът се продава. Пример - сградите на ул. “Стоян Михайловски”, ул. “Йордан Йовков” и др. Така се отнемат сгради, които са на разпореждане на районните кметове и служат за задоволяване на жилищни и обществени нужди.
Дружеството е учредявало право на строеж на фирми, без да провежда конкурс, на основата на преговори. Формално то е било в правото си, но де факто са заобикаляни Наредбите на СОС. В чл. 50 (1) на НРПУРОИ е записано категорично: “Правото на строеж се учредява по решение на СОС след проведен търг или конкурс.” СОС е вземал всеки път решение за разпореждане с имоти на дружеството по метод, определен от него, без да се уточнява точно вида на разпоредителната сделка.
Дружеството е придобивало жилищни имоти индиректно в резултат на замени или учредяване на право на строеж. Тези имоти впоследствие са продавани, като за конкретните продажби не се с искало изричното съгласие на СОС. По такъв начин дружеството е заобикаляло СОС. По мнение на комисията е следвало получаваните жилища да се предоставят за разпореждане на Столичната община.
Съгласно чл. 5 от Наредбата за управление на едноличните търговски дружества с общинско участие общинските фирми и ЕАД с общинско имущество могат да предоставят кредити на други физически и юридически лица само със съгласието на СОС, като същите не могат да предоставят гаранции пред банки или други кредитори на физически лица, еднолични търговци и търговски дружества с по-малко от 50% държавно или общинско участие. Комисията не получи отговор на въпроса защо дружеството е изкупило вземане на Първа източна международна банка и е платило (по поминал!) задълженията на едноличен търговец (1 588 000 лв.), като е получило правата върху учредените като обезпечение по вземането ипотеки на имоти. Това действие на дружеството може да се приеме като кредитиране, за което не е известно да е питан СОС, още повече става въпрос за частни лица.

 • Смесени дружества

От направените справки в регистър Булстат на НСИ са получени данни за участието на “Софийски имоти” ЕАД в общо 14 смесени дружества, учредени в периода 1995 - 2003 г. Размерът на дяловото участие в тях варира през годините. “Софийски имоти” ЕАД е станало едноличен собственик на едно от дружествата - "Лабело" ЕООД, чрез изкупуване на дяловете на останалите частни съдружници. В същото време е налице и обратната тенденция - “Софийски имоти” ЕАД продава изцяло своите акции от други две дружества със смесено участие - “Симетра 1” АД и “Астрима” АД, като по този начин те са станали 100% частни.
За останалите дружества на комисията е известно само дяловото участие на “Софийски имоти” ЕАД:
- “Парк Мария Луиза” АД - 49% към 2.12.2003 г.
- “Софийска компания за строителство и развитие” АД - 50% към датата на учредяване
- “Търговска верига - София” АД - 49% към 02.12.2003
- “Артемида БСИ” АД -50% към 02.12.2003
- “Дигеста СИП” АД - 50% към 02.12.2003
- “Професионален футболен клуб Славия 1913” АД - 34% към 02.12.2003
- “София сити къмпани” АД - 34% към 02.12.2003
- ДЗЗД “Хемингуей” - 50% - към датата на учредяването
- “Общинска застрахователна компания” АД - 37% към датата на учредяването.
По-незначителни са дяловите участия в “Общинска банка” АД (3.34%) и холдинг “Света София” (0.19%).
Анализът на дейността на тези смесени дружества на този етап не позволява по-категорична оценка поради липсата на пълна информация за тях. Въпреки това могат да бъдат отчетени няколко тенденции в тази част от дейността на дружеството.

 • Създаването на смесени дружества и участието на “Софийски имоти” ЕАД в тях е ставало след решения на СОС по предложение на изпълнителния директор и след обсъждане в съответните комисии. В нито едно от решенията за участие на “Софийски имоти” ЕАД в капитала на новосъздадено дружество със смесена собственост не са определени конкретни изисквания, свързани с оповестяването на инвестиционните намерения, преговорите и подбора на инвеститорите.
 • Решенията на СОС относно създаването на смесени дружества в повечето случаи са лишени от конкретност и дават принципно съгласие за това, без да се знае кои ще са другите акционери в него. Самите докладни записки до СОС за създаване на смесените дружества не съдържат финансова обосновка и бизнес план на бъдещите проекти. Такива не са изисквани и от частните инвеститори след това.
 • “Софийски имоти” ЕАД не е предприело никакви действия за публично оповестяване на своите инвестиционни намерения. Списъкът от имоти, за които предстои да бъде търсен инвеститор, не са публично достояние. Избраният способ за намиране на инвеститори е непрозрачен. Дружеството не е публикувало публични обяви за търсене на инвеститори, нито са използвани медиите за разгласяване на самите проекти. Ръководството е имало свободата да избира въпросните инвеститори по ред, който само определя. Изборът на фирми е трябвало да бъде съгласуван единствено с Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост преди вписването на дружествата в търговския регистър.
 • Изборът на инвеститори в част от дружествата е неудачен, тъй като за тях има данни, че са свързани със съмнителни капитали. Силно безпокойство будят участията в четири от смесените дружества, за които в пресата бяха публикувани данни, че са свързани с хора и фирми, гравитиращи около бившите силови групировки СИК и ВИС-2. Налице е и отказ от упражняване на контрол и от страна на Столичния общински съвет, който не е изискал от ръководството на фирмата да даде повече информация за частните партньори в създаваните от него смесени дружества.
 • Не е ясно защо изобщо са създавани някои от смесените дружества, тъй като няма данни те да са извършвали някаква конкретна инвеститорска дейност. За повечето от тях е предвиден предмет на дейност “проучване, проектиране, строителство, управление и отдаване под наем на обекти”. Няма данни такава инвестиционна дейност реално да е била извършвана. Вместо това фирмите са извършвали предимно експлоатация на включените в капитала им общински имоти - земя, магазини и офиси, както и продажби.

Пример за това е смесеното дружество “Артемида БСИ”, което е създадено с участието на частната фирма “Бексим” ЕООД. В капитала на “Артемида БСИ” са апортирани няколко магазина в центъра на столицата, в това число:
- търговско помещение с площ 15 кв. метра в партера на сграда на пл. “Славейков” 6А
- търговско помещение с площ 34 кв. метра на бул. “Витоша” 64
- магазин с площ 201 кв. метра на пл. “Славейков” 6А
- магазин с площ 154 кв. метра под сграда на бул. “Витоша” 52
- магазин с площ 224 кв. метра на бул. “Витоша” 39
- сграда на два етажа с площ 248 кв. метра и дворно място на бул. “Патриарх Евтимий” 7.
Частният съдружник е апортирал в капитала на смесеното дружество 370/525 идеални части от дворно място в село Стойките, като парцелът е с неуредени регулационни сметки, както и семеен хотел в село Стойките с площ 640 кв. метра. Според документи, постъпили в комисията, след апортите представителят на частния акционер в смесеното дружество е започнал разпродажба на магазините, които преди това са били собственост на “Софийски имоти” ЕАД. Има данни за продажба на магазина, намиращ се на бул. “Витоша” 52, който е станал собственост на трета фирма срещу сумата от 122 000 лева. Тази цена е доста по-ниска от първоначалната оценка на магазина в размер на 177 900 лева, определена от вещи лица при апортирането му в капитала на смесеното дружество. Буди недоумение защо смесеното дружество е продало имота на цена, по-ниска от стойността му, и дали това не е довело до облагодетелстване на третата фирма за сметка на смесеното дружество. От документите, с които разполага комисията, може да се предполага, че подобни разпоредителни сделки са били извършени и по отношение на другите имоти, апортирани в капитала на “Артемида БСИ” АД.

 • В договорите с частните инвеститори не са предвидени санкции при неизпълнение на инвестиционните ангажименти, ако такива изобщо е имало.
 • В уставите на смесените дружества са предвидени клаузи, позволяващи на частния акционер да взема решения в ущърб на “Софийски имоти”. Тъй като дяловото участие на общинската фирма е под изисквания по устав минимум за налагане на вето върху предлагани решения в общото събрание, фирмата е станала уязвима при бъдещи увеличения на капитала.
 • Част от недвижимите имоти, апортирани в капитала на смесените дружества, са оценявани под тяхната реална стойност. По същество фирмата е извършвала скрита приватизация на общинска собственост. Може да се констатира, че ръководството на “Софийски имоти” ЕАД не е проявило грижата на добър стопанин и е допуснало голяма част от активите на фирмата да бъдат прехвърлени по занижени стойности в дружества с частно участие. Налице е също нехайство от страна на принципала - Столичната община, която не е контролирала ефективно дейността на подопечената й фирма. Пример за апортиране на занижени цени е включването на 55 973 кв.м от Борисовата градина заедно с прилежащите им постройки в капитала на “Парк Мария Луиза” АД. Според експертизата на назначените от съда трима лицензирани оценители стойността на земята е 2 076 900 лева, което прави по около 37.1 лева на кв. метър. Има основание да се смята, че цената за кв. метър земя в тази част от столицата е значително по-висока и вероятно фирмата е била ощетена значително при тази сделка.

В своя предишен доклад комисията вече констатира, че по подобен начин е бил извършен и апортът в капитала на “София сити къмпани”. Известно е, че в капитала на това дружество са били апортирани 54 266 кв. м от района на Южния парк. Пазарната оценка, поставена от трите вещи лица на тези имоти, е 6 250 000 лева. Това прави по около 115 лева за кв.м, което е значително по-ниска цена от пазарите нива за този район на столицата.
Доста въпросителни буди и оценката, по която са били апортирани 242 000 кв.м в район “Овча купел” в капитала на “Професионален футболен клуб Славия 1913” АД, заедно с десетките сгради и спортни съоръжения, изградени върху терена. Само стойността на апортираните терени е определена от вещи лица на 3 230 000 лева, като земята е оценена на около 14.2 лева за кв.м.

 • За част от дружествата е предприета последваща продажба на дяловите участия. По същество продажбата на акции от смесени дружества е също вид скрита приватизация. Предстои да се изясни дали договорената цена не е нанесла щети за дружеството, респективно за Столичната община. Типичен пример за скрита приватизация са двете смесени дружества “Симетра 1” АД и “Астрима” АД. В тях са апортирани магазини в центъра на София на значителна стойност. Това са магазини на площад “Славейков”, ул. “"Раковски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Столетов” и ул. “Граф Игнатиев”. Необходимо е да се проверят изнесените данни в пресата, че въпросните имоти са били включени в капитала на смесените дружества по цени, далеч по-ниски от пазарните за този вид имоти. След това “Софийски имоти” е продала своите акции, без да проведе за целта търг или конкурс. По този начин имотите са станали частна собственост, а общината е ощетена от пропуснатите ползи, които би донесла евентуална публична продажба на същите тези имоти.
 • Някои от апортираните имоти в смесените дружества са с неуреден правен статут, което поражда множество юридически последствия. Като пример може да бъде посочен апортът на сграда в капитала на “Общинска застрахователна компания” АД, за която има признати от съда реституционни искове. Подобен юридически казус би могъл да възникне и около апорта на складова база “Божурище” и прилежащите й 64 662 кв.м земя в район “Връбница”, за които има заведено дело в съда между Столична община и Градския кооперативен съюз.
 • Няма данни, доказващи икономическата полза от смесените дружества. На комисията не са известни получаваните дивиденти от тях.
 • Комисията задава въпроса кое наложи да бъдат апортирани на 30.12.2003 г. два имота (магазин на ул. “Янко Сакъзов” и два етажа от административна сграда на ул. “София”) в капитала на “Общинска застрахователна компания” АД в нарушение на мораториума, наложен от Столичния общински съвет? Какво е участието на “Софийски имоти” ЕАД в застрахователната компания, защото само тази вноска представлява приблизително 30% от капитала на компанията.
 • В списъка от сделки на “Софийски имоти” ЕАД има замени, чиято целесъобразност може да се оспори. Пример за това са замените с дъщерната фирма “Заводпроект” ЕООД в периода 2002-2003 г. Според данните от търговския регистър към Софийския градски съд това дружество е 100% собственост на “Лабело” ЕООД, което е изцяло собственост на “Софийски имоти” ЕАД. Извършените замени касаят прехвърлянето на имоти - етажи от административна сграда, намираща се на ул. “Гурко” 12. Първата замяна е осъществена на 16 декември 2002 г. На “Софийски имоти” ЕАД са прехвърлени четвъртият етаж със застроена площ от 482.13 кв. метра, шести етаж със застроена площ от 1023.20 кв. метра и седми етаж със застроена площ от 679 кв. метра. В замяна “Софийски имоти” ЕАД прехвърля на “Заводпроект” ЕООД:

1. апартамент на ул. “Проф. Д-р Димитър Атанасов” 4 (бивша “Праскова”) с площ 117.044 кв. метра
2. апартамент в жк “Младост” 4, бул. “Александър Малинов”, бл. 458 с площ 96.85 кв. метра
3. апартамент в жк "Младост" 4, бул. “Александър Малинов”, бл. 458 с площ 97.25 кв. метра
4. ателие на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 66.45 кв. метра
5. апартамент на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 128.44 кв. метра
6. апартамент на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 128.32 кв. метра
7. апартамент на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 128.32 кв. метра
8. ателие на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 66.45 кв. метра
9. апартамент ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 130.99 кв. метра
10. гараж на ул. “Н.Й. Вапцаров” 25 с площ 20.58 кв. метра
11. апартамент на бул. “Джеймс Баучер” 47 с площ 84.11 кв. метра
12. апартамент на бул. “Джеймс Баучер” 47 с площ 82.50 кв. метра
13. апартамент на бул. “Джеймс Баучер” 47 с площ 84.11 кв. метра
14 апартамент на бул. “Джеймс Баучер” 47 с площ 150.59 кв. метра
15. апартамент “Джеймс Баучер” 47 с площ 150.59 кв. метра
16. надземен гараж на бул. “Джеймс Баучер” 47 с площ 24.89 кв. метра
17. подземен гараж на ул. “Банат” 12 с площ 28.28 кв. метра
18. мезонет на бул. “Лайош Кошут” 51 с площ 111.98 кв. метра
19. ателие на бул. “Лайош Кошут” 51 с площ 57.56 кв. метра
20. апартамент на пл. “Славейков” 6А, първи надпартерен етаж, с площ 193 кв. метра
21. апартамент на пл. “Славейков” 6А, с площ 205 кв. метра
22. административно помещение на пл. “Славейков” 6А на трети надпартерен етаж от 205 кв. метра
23. ателие ул. “20-ти април” 6 с площ 50.20 кв. метра
24. апартамент на ул. “Орел” 6 с площ 97.75 кв. метра
25. апартамент на ул. “Орел” 6 с площ 66.03 кв. метра
26. апартамент на ул. “Враня” 57-59 с площ 117.66 кв. метра
27. апартамент в "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 77.15 кв. метра
28. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 44 кв. метра
29. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 92.75 кв. метра
30. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 44 кв. метра
31. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 72.69 кв. метра
32. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 60.39 кв. метра
33. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 44 кв. метра
34. апартамент "Младост" 4, на бул. “Александър Малинов”, блок 458, с площ 133.73 кв. метра
35. урегулиран поземлен имот на бул. “Пенчо Славейков” 17 с площ 252 кв. метра.
Втората замяна е сключена на 6 август 2003 г. На “Софийски имоти” ЕАД е прехвърлен трети етаж с площ 482.13 кв. метра и сутерен с площ 240 кв. метра в административната сграда на “Гурко” 12 заедно със съответните идеални части от сградата и терена под нея. В замяна “Софийски имоти” прехвърля на фирмата шест апартамента на различни адреси (ул. “Проф. Димитър Атанасов” 4-6, ул. “Лайош Кошут” 55-57 и други), 6 гаража, офис на ул. “Голо бърдо” 6А, магазин на “Граф Игнатиев” 5, магазин на бул. “Витоша” 56 и 1/2 идеална част от магазин на “Патриарх Евтимий” 53. На този етап комисията не разполага с отговор на въпроса каква е била целесъобразността от подобни замени. На практика с тях е извършено преливане на активи от “Софийски имоти” ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на “Заводпроект” ЕООД.
На този етап на проверка комисията прави следните

Изводи и препоръки

 • В редица от действията по разпоредителни сделки с общинско имущество чрез “Софийски имоти” ЕАД е заобиколена Столичната общинска агенция за приватизация.
 • В капитала на дружеството фигурират имоти, които не отговарят на задачите, предвидени в устава му, и те следва да бъдат извадени от него.
 • Решенията за участие в смесени акционерни дружества на “Софийски имоти” ЕАД да се вземат от СОС въз основа на конкретна финансова обосновка, бизнес план на бъдещите проекти при обявяване на страните в новоучреденото дружество.
 • “Софийски имоти” ЕАД следва да извършва разпоредителни сделки с общински имоти, включени в капитала му, след като техническата подготовка на сделките е извършена, при изрично изразяване на волята на принципала.
 • Необходимо е да се направи цялостна инвентаризация на дяловите участия на “Софийски имоти” ЕАД в смесени дружества, след което въпросът за тяхното бъдеще да бъде обсъден в СОС.
 • След задълбочена правна експертиза да се обмисли възможността за прекратяване на неизгодните за общината участия в смесени дружества.
 • Да се потърси съдействието на компетентните органи за цялостна проверка на дружествата, в които “Софийски имоти” е имала и има дялово участие.
 • Проверката и анализът трябва да продължат до изясняване на цялостната картина за дейността на дружеството и даване на най-добрите предложения за усъвършенстване на дейността му или за неговото преструктуриране.
 • Комисията предлага незабавна смяна на ръководството на дружеството поради нежелание за съдействие на назначената от СОС проверка на неговата дейност.

Комисия:
Станимир Зашев - председател
Христофор Христов - зам.-председател
Пламен Илиев - зам.-председател
Орлин Иванов
Данаил Кирилов
Вили Лидков
Стефан Беязов
Ветлин Лисичков
Петко Горанов


Имоти прехвърлени в капитала на "Инвестиционна компания- София" ЕАД
ОБЕКТА стойност
1 Терен - Зона Б-5-4 /бивша база на "Чистота" и "В и К"/ между пиците "Ст Стамболов", ул "П Нишавски", ул "К Андреев" и ул "Жеко Димитров", без прилежащия към УСШ терен с площ 24 435 кв м . изключен от капитала с решение № 44, протокол № 13 от 26.06 620 160,00
2 Сграда - бивша отоплителна централа и терен; бул. "Кл. Охридски" № 2. Студентски град, съставляващ парцели III и IV от кв. 55 и парцел ІІ /без частта от реституирания стар им. пл. № 2080 от стар парцел XVIII от кв. 2/ от кв 54, м. "Студентски град", АОС 181,42
3 Терен за паркинг в кв. 170А, м. "Източна тангента", при граници бул. "Искърско шосе", зелена площ, бул. "Шипченски проход" и спортен комплекс на ЦСКА, съставляващ парцел ІІІ-428, кв. 15 /нов/, м. "БАН - IV километър , АОС №№ 985,986 134 200,80
4 Терен, съставляващ п. IX, кв. 1а, м. "НПЗ - Хладилника-Витоша", АОС № 3855 40100
5 Незастроен терен с площ 4 500 кв. м., находящ се на ул. "Атанас Романов", кв. 329, м. "Зона Б-5-3", АОС № 261 117 000,00
6 Дворно място с площ ок. 746 кв. м, съставляващо п-л Xlll-239б от кв. 11а, м. "Манастирски ливади", находящо се на ул. "Луи Айер" № 114 /бивша ул. "Никола Каменов"/, АОС № 625/99 г. 22 000,00
7 Терен с площ ок. 809 кв. м .съставляващ п-лV-946, кв. 68, кв. "Горубляне", ул. "Лазар Плачков", АОС №440/98 г. 14 000,00
8 Застроено дв. място с площ 500 кв. м, съставл. пap. X-241, кв. 11а, м. "Манастирски ливади", на ул. "Луи Айер" №120, заедно с сграда на два етажа със застр. площ 76,40 кв. м, АОС № 626/99г 20 500,00
9 Терен съставляващ имот пл. № 87, кл. 477 заедно с изходящата се върху него сграда-работилница, находяща се на ул. "Васил Кирков" № 12, АОС 2750 15 000,00
10 Терен с площ ок. 1120 кв. м., съставляващ им пл. № 743, кв. 4, м. "Манастирски ливади", АОС №505 33 600,00
11 Терен с площ ок. 2440 кв. м., находящ се на ул. "Зайчар" № 151-153, АОС № 614 69 540,00
12 Терен, съставляващ п. VII, VIII, IX, кв. 26е, м. "Гео Милев-Редута" 72 000,00
13 Терен с площ ок. 4776 кв.м., находящ се в пътна връзка до "Корабчето", кадастрален лист 651, кв. "Горубляне", АОС № 648 95 072,00
14 Терен, съставляващ п. XV-1167, кв. 105, м. "Кръстова вада", АОС № 4260 9 200,00
15 Терен с площ ок. 4390 кв.м., находящ се в пътна връзка до "Корабчето", кадастрален лист 651, кв. "Горубляне", АОС № 624 173 652,00
16 Терен, съставляващ парцели IV и V, кв. 262, м. "Зона Б 5-3", АОС № 386 147 000,00
17 Терен, съставляващ п. I - за търг. център, кв. 6а, м. "Бул. Цариградско шосе" 96 200,00
18 Терен съставляващ им.пл. №№ 100 и 102 от кв. 272а, м. "Лозенец" 5, АОС №№ 1220/8121/, 1269/8260/ 59 999,76
19 Терен с площ 456 кв.м., придаден към парцел IV-20, квартал 54, м. "Студентски град", АОС № 512 25 353,60
20 Терен, съставляващ п. V-468, кв. 30, м. "ВЕЦ-Симеоново", с площ 738 кв.м., АОС №4195 36 900,00
21 Терен, съставляващ п. I, кв. 4, м. "Люлин-Център" 21 000,00
22 Терен съставляващ п-л Vll-cгo, кв. 66A, м. "Слатина-Хр. Смирненски", АОС 0323, 0325 33 500,00
23 4/9 идеални части от терен, съставляващ им. пл. № 121, п. I, кв. 275 А/стар кв 274/, м. "Лозенец"-І част 54 500,00
24 1/2 идеална част от терен, съставляващ им. пл. № 123, п. I и ІІ, кв. 275 А /стар кв. 274/, м. "Лозенец"-І част, АОС № 4496 8 925,00
25 Терен съставляващ п-л. lV-общ, кв. 13, м. "Цариградско шосе - 11, 12 и 13 км." 8 800,00
26 Терен с площ 1760 кв. м., съставляващ парцел ІІ-105, 105а, 108, 109, кв. 11б, м. "Овча Купел", АОС № 525 41 184,00
27 Терен с площ ок. 700 кв.м. заедно с построената върху него едноетажна сграда с площ 69,31 кв.м. находящи се на ул. "453" № 22, АОС № 4336 56 000,00
28 Терен, съставляващ имоти пл. № 9 и № 10, кв. 446, стари пл. №№ 780 и 752, кв. 42, по к.л. 411, м. "Слатина-Хр. Смирненски", находящ се на ул. "Червена армия" № 48-50, АОС №№ 13351, 10907 31 000,00
29 Терен, съставляващ п. V, квартал 47, местност "Бул. Цар Борис ІІІ" АОС № 1049 41 300,00
30 Терен, съставляващ п. II, квартал 3, местност "Бул. Цар Борис III" АОС № 1053 200 920,00
31 Терен с площ ок 400 кв.м., отреден за бензиностанция, находящ се в местност "Зона Б-18", АОС № 244 34 200,00
32 Терен, съставляващ имот с пл. № 736, к.л. № 501, заедно с двуетажна сграда /бивша на ВиК/, находящи се на ул "Чехов" № 44, АОС № 1734 35 600,00
33 Терен, съставляващ имот пл. № 104, кв. 275, м. "Лозенец" заедно с изходящата се върху него сграда, ул. "Вискяр планина" № 11, АОС № 1326 97 200,00
34 Терен, съставляващ п. I, II от квартал 8, м. "Горубляне - 2ч.", АОС № 73 54 000,00
35 Терен с площ 366 кв.м., находящ се на бул. "Т Александров" № 137, АОС № 144 18 300,00
36 Терен с площ ок 2561 кв.м., находящ се на бул. "Т Александров" № 10-16, АОС №599 128 050,00
37 Терен с площ 554 кв.м., находящ се на бул. "Т Александров" № 129, АОС № 189 27 700,00
38 Терен, съставляващ имот пл. № 107 /стар/, включен в пл. VII-106, общ., кв. 275 /стари имоти пл. №№ 106 и 107 от кв. 272/ м. "Лозенец - Іч.", АОС № 2123 30 299,24
39 Терен с площ ок. 1720 кв. м., квартал 194, местност "Центъра", бул. "Т. Александров" №№2-8, ул. "Кн. Борис І" № 140, ул. "Трапезица" № 1, АОС № 621 86 000,00
40 Терен с площ 682 кв.м., находящ се на бул. "Т Александров" № 152-156, АОС № 151, 149, 150 34 100,00
41 Терен с площ 886 кв.м., находящ се на бул. "Т Александров" № 153, АОС № 209 44 300,00
42 Терен, съставляващ п-л II, кв. 55, м. "Студентски град", АОС 408 67 150,00
43 Терен, с площ 478 кв.м., съставляващ парцел V, квартал 13, м. "Разсадника Бежанци", АОС № 769 28 680,00
44 Терен, съставляващ парцел II, кв. 116а, м. "Овча Купел", АОС № 1022 27 027,00
45 Терен с площ ок. 1000 кв.м., за паркинг, находящ се в местност "Зона Б-18", АОС № 241 39 900,00
46 Терен, съставляващ п. XIX, квартал 1, м. "Малинова долина-ІІч.", АОС № 1022 13 120,00
47 Терен, находящ се на бул. "Т Александров" № 141, АОС №159 27 075,00
48 Дворно място с площ ок. 600 кв.м., съставляващо п-л ХІІ-239 от кв. 11а, м. "Манастирски ливади", находящо се на ул. "Луи Айер" №116 /бивша ул. "Никола Каменов"/, АОС № 624/99 г. 18 000,00
49 Терен с площ 690 кв.м., съставляващ парцел ХІІ-111,113, кв. 11б /стар 118/, м. "Овча купел", ул. "662" № 1, АОС № 533 14 904,00
50 Терен с площ ок 3637 кв.м., находящ се между ул. "Мирково", бул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска", включващ и имоти пл. №№ 470,472 473 и 474, п I, кв. 93, м. "Слатина", АОС № 0876 68 740,00
51 Терен с площ 816 кв.м., съставляващ парцел XV-общ., кв. 9, м. "Овча купел", АОС № 1352 17 625,60
52 Терен с площ 536 кв.м., съставляващ парцел Xlll-общ., кв. 9, м. "Овча купел", АОС № 1350 12 160,80
53 Терен с площ 600 кв.м., съставляващ парцел XIV-общ., кв. 9, м. "Овча купел", АОС № 1351 12 960,00
54 Терен с площ 1005 кв.м., съставляващ парцел XVl-общ., кв. 9, м. "Овча купел", АОС № 1353 21 708,00
55 Терен с площ 815 кв.м., съставляващ парцел VIII-189, кв. 42, м. "Овча купел", АОС № 1330 17 604,00
56 1/3 идеална част от терен, съставляващ им. пл. № 122, п. I и II, кв. 275 А /стар кв. 274/, м. "Лозенец"-І част, АОС № 4005 32 600,00
57 3/9 идеални части от терен, съставляващ им. пл. № 121, п. I, кв 275 А /стар кв. 274/, м. "Лозенец'-І част 90 000,00
58 Терен, съставляващ им. пл. № 120, п. I, кв. 275 А /стар кв. 274/, м. "Лозенец"-І част 123 000,00
    3 520 792,22


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси 1 Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси

И още: В сряда ЕК ще представи идеята си за Фонд за възстановяване; Германия ще помогне на Lufthansa с 9 млрд. евро

26 май 2020, 2175 прочитания

Тайна е колко струва хлябът в затворите в страната Тайна е колко струва хлябът в затворите в страната

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" отклони искането за информация кой и за колко пари е доставял храните в затворите от 2012 до 2018 г.

26 май 2020, 1520 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
До две години БТК ще е водещ играч в региона

Уилям Ейлуърд, прокурист на БТК, пред „Капитал“

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10