Мълчанието около „Софийски имоти“ започна да се пропуква

Ден след като временната общинска комисия прие междинен доклад от проверката на „Софийски имоти“, съветник от групата на БСП определи дейността на скандалната фирма като „минно поле, в което можеш да загинеш по 39 различни начина в зависимост от това къде стъпваш“. Самият председател на комисията Станимир Зашев призна пред журналисти, че голяма част от констатациите в доклада са базирани на публикации във вестниците. Но едва ли би могло да бъде и другояче, при положение че ръководството на дружеството продължава да крие документи и да отклонява всички въпроси на общинарите и вестниците.

Хубавото е, че покрай медийния шум беше привлечено вниманието и на останалите институции към дейността на скандалната фирма. Бившият и шеф Тошко Добрев заяви в четвъртък, че ежедневно бил викан да дава показания пред държавния финансов контрол и „Икономическа полиция“, които заедно с прокуратурата проверяват сделките на „Софийски имоти“ през последните осем години. По този начин постепенно започна да се попуква мълчаливият консенсус, с който по-голямата част от общинарите прикриваха досега далаверите на фирмата, станала емблема на корупцията в предишните два мандата.

Какво се крие в доклада*

Това на практика е първият официален документ, с който се признават множеството злоупотреби във фирмата, чийто шеф Тошко Добрев сега е съветник от коалицията „Баба, дядо и внуче“. Докладът е бил приет във вторник вечерта след драматично заседание на временната общинска комисия за проверка на общинските фирми. Подписи под него са сложили всичките деветима членове на комисията. Единственият, който по време на обсъждането е гласувал „въздържал се“, е бил Петко Горанов, който е от коалицията, към която се числи и Тошко Добрев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове