„Петролгейт“ - истината е някъде тук

Депутат от НДСВ разпространи британска нота срещу наши оръжейни търговци

Скандалът „Петролгейт“ има всички шансове да се превърне в сага. Миналата седмица временната комисия в парламента, която разследва твърденията за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, реши да удължи с още два месеца своята работа. В същия ден депутатът от НДСВ и лидер на движение „Оборище“ Тошо Пейков разпространи в парламента нота на британското посолство от 2000 г. до българското външно министерство, в която се съобщава, че оръжейният търговец Атанас Самсарев с контакти в Близкия изток е замесен в доставки на оръжие за Ирак и с покупки на нефт от Ирак в противоречие с действащото срещу тази страна ембарго. Този документ добави нови щрихи към обвиненията, че БСП е била финансирана от Саддам Хюсеин. Лидерът на лявата партия Сергей Станишев побърза да опровергае Пейков и нарече твърденията му измислици, а самият Атанас Самсарев отрече пред временната комисия неговата фирма „Сапфир“ да е сключвала сделка за петрол с Ирак, нито да има някаква друга сделка с тази страна. Както и фирмата да има някакви връзки с БСП.

Всъщност Тошо Пейков повдигна завесата около един близък до БСП кръг от оръжейни търговци, които от години са подозирани в сделки със специална продукция. Според изявлението на лидера на „Оборище“ в доклада на Национална служба „Сигурност“ е посочено само едно име, нарочено за изкупителна жертва, а са спестени други. Очевидно Пейков има предвид Атанас Самсарев, който беше принуден да се оправдава. Но в британската нота е посочен доста широк кръг от имена.

Какво знаят англичаните

„Самсарев, роден около 1940 г. (1938 според ЕГН-то му във фирмените регистри - бел. авт.) търгува чрез две компании - „Елмаз 24“ и „Сапфир“ ООД. „Елмаз 24“ се приема за поделение на консорциума, който се занимава с търговия с оръжие. Самсарев работи с Димитър Събев, роден 1952 г., от консорциума „Шавил“ (тук вероятно се има предвид фирма „Чавил“, в която обаче съдружници са Чавдар Чернев и Виктор Вълков, основана през 1992 г.). Разбираме, че следните две лица участват в консорциума „Шавил“: Димо Кръстинов, Чавдар Чернев - бивш директор на софийската полиция, който се опита да основе „Гримекс“, „Петрол“, компания, занимаваща се с търговия с нефт, Димитър Събев, Атанас Ангелов. Разбираме, че Самсарев е във връзка със сирийски бизнесмен Джамал Шаллал, чието седалище е в Багдад. Шаллал наскоро е поискал от Самсарев да достави резервни части за танкове Т-55. Самсарев е получил оферта от Русия и я е предал на Шаллал, за да я предаде той на иракските власти. Имаме информация, че Самсарев е уредил сделка с електронно въоръжение за Ирак и Либия. Стоките са били доставени от компания със седалище в Холандия, а обучението за това оборудване е проведено в България. През май 1999 г. Самсарев, действайки от името на „Сапфир“ ООД, е поискал от Урук в Багдад информация за техните изисквания за машинни инструменти с компютърен контрол на номерата (CNC), включително изисквания за обучение.

Разбираме, че на Самсарев е била предоставена подробна информация за наличен незаконен иракски суров петрол, дизелово и друго гориво. Лицето, предлагащо тази информация, се подозира в търговия с оръжие и се смята, че има добри контакти в Багдад. Вярваме, че членовете на консорциума „Шавил“, търгуващ чрез „Окима ентърпрайсиз“, регистрирана в Кипър, са замесени в доставки на оръжие за Етиопия. През ноември 1999 г. Събев се обърнал към етиопското министерство на националната отбрана, като е предложил да достави резервни части за танковете Т-55. Било им е казано, че Събев може да действа като брокер за всякакви руски въоръжения, каквито желаят.“ Писмото е изпратено на 12 април 2000 г. и е заведено в Министерството на външните работи под № 54-13-62/13.04.2000 г. Казано на недипломатичен език, МИ 6 са информирали българските власти, че България се замесва в нарушение на ембаргото с Ирак.

Много близо до истината

Колкото и недипломатично да е, Пейков е прав, като показа на медиите това писмо, защото именно то е послужило като повод Национална служба „Сигурност“ да се захване с Атанас Самсарев и неговия кръг. Като бивш посланик в Сирия и с отлични контакти в Багдад той не е ключовата фигура сред оръжейните търговци, част от които бабуваха на генералското движение в БСП. Веднага след британската нота НСС започва разработка под кодовото име „Юриста“. Тя е за Петър Петров, който става съдружник на сина на Самсарев във фирма „Сапфир“ ООД през 1997 г. на мястото на Венцислав Кънев. Едва след събиране на достатъчно данни е било образувано дело за обектова разработка с кодово название „Кантората“. Преди десетина дни в. „Монитор“ разкри част от данните по делото. В него се съдържат конкретни оферти за стоки с възможна двойна употреба основно към Сирия, откъдето заминават за Ирак, и бизнес кореспонденция. С тях намират потвърждения подозренията на англичаните, че Атанас Самсарев играе ролята на посредник между руски и украински фирми за доставка на оръжие и боеприпаси за страни от Близкия изток, като в замяна получава петрол. За да се избегне контролът на иракските пристанища, петролът е бил изнасян в Саудитска арабия и товарен на терминали в Дубай. За това съдействал бивш търговски представител на България в Дубай, който сега работел в диамантените фирми, търгуващи с оръжие, спомня си бивш служител на НСС.

Диамантеният кръг

Става въпрос за това, че „Сапфир“, „Елмаз 24“, а също и „Рубин“ са фирми на лица от един и същ кръг, обединени около бившия шеф на Първо главно Любен Гоцев - Чавдар Чернев, Димо Кръстинов, Венцислав Кънев, Димитър Събев. (Споменатата в британската нота кипърска офшорка „Окима ентертеймънт“ също се смята за близка на горния кръг. Тя беше подозирана и в сделка с нарушаването на ембаргото на Йемен през 2000 г. за продажба на автомати „Калашников“ и боеприпаси на стойност 20 милиона долара от „Терем“. Иначе „Сапфир“ е име с двойно значение. На арабски сафир означава посланик, с малка корекция в думата се е получило име на скъпоценен камък.

По времето на скандала с износа на редуктори за танкове Т-55 от заводите „Терем“ през 2002 г. източници от службите нееднозначно посочиха Атанас Самсарев като човек с отлични взаимоотношения с хората на Саддам Хюсеин, макар след това разследването да не намери доказателства за пряка намеса.

Схемата се затваря, като се знае, че бившият министър на търговията Христо Христов от социалистическо време е съдружник в няколко фирми с Петър Манджуков. Твърди се, че доскоро е било немислимо някой да прави сериозен бизнес с Ирак без благословията на Христо Христов. А именно Манджуков беше обвинен първоначално, че е осъществил сделки по схемата храни срещу петрол по списъка на багдадския вестник „Ал Мада“, което предизвика скандала с БСП и създаването на временна комисия в парламента. Манджуков, който също е оръжеен търговец, но предпочита да е посредник с оръжие от Украйна, тогава категорично отрече да е имал нещо общо с подобни сделки. Тогава ударите пое Захари Захариев, също близък до БСП.

Петканов сваля оръжейните афери в архив

През 2002 г. делото за обектна разработка „Кантора“ е било свалено в архив по неясни причини. То има съдбата на още 80 подобни дела от закритото по настояване на министър Петканов икономическо направление на НСС. Голяма част от тях са свързани с енергетиката, телекомуникациите и търговията с оръжие. Все области, към които политиците от БСП имат подозрително нездраво пристрастие. След започване на работа на парламентарната комисия от НСС дори са се направили на щрауси, че подобна разработка няма. Не е ясно и какво са представили в парламента като справка.

Драмата на БСП идва от факта, че по различни времена всички тези оръжейни търговци и бивши служители на Държавна сигурност по някакъв начин са били близки до партията и са имали влияние в нея. Ако наистина се докаже, че подобни сделки са осъществявани, това ще удари по имиджа на лявата партия и ще позволи на опозицията да разнася името и като първомайско знаме, като аргумент за „нереформираната БСП“ и връзките и с бившата Държавна сигурност.