Торта „Лучано“ за жълти комсомолци

Две сделки на спортния министър предизвикаха скандал с размерите на „Софийски имоти“ и проверка на прокуратурата

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две сделки на спортното министерство от юли миналата година пуснаха червея на съмнението срещу Васил Иванов-Лучано и припомниха схемите за тайна приватизация, нашумели след скандалите около общинска фирма „Софийски имоти“. Става въпрос за две съвместни фирми, създадени през миналата година, в които изведнъж се оказа, че държавата е апортирала столичната зала „Универсиада“, спортен комплекс „Тотошанс“ на Златни пясъци и колодрума в Борисовата градина. И в двата случая държавни дружества от системата на спорта си партнират с почти новородена фирма. Апортните вноски на държавата представляват 3 000 кв.м в черноморския курорт, 4000 кв.м застроена площ до министерството на външните работи и за земя в централния парк на столицата. Съдружник на спортното министерство става фирма “Проект строй БГ”, чиято управителка е 26-годишната Маргарита Бориславова Донкова.

Зала “Универсиада” е апортирана

“Спорт хотелс Олимпика България” АД е регистрирана на 14 юли 2003 г. Съдружници в нея стават държавното дружество “Олимпика” и “Проект строй БГ”, като първоначално частната фирма има 52.31% от капитала от 7 340 000 лв. Впоследствие държавата изравнява дяловото си участие 50 на 50.

Съмненията идват от факта, че държавата е записала участие, като е апортирала зала “Универсиада” и учебно-методичен център “Тото-комплекс Шанс” Златни пясъци, които са част от “Олимпика” ЕАД. Самият министър не крие, че преди да стане политик е бил наемател на учебно-методичния център “Тото Шанс” до 2001 г. Депутати твърдят, че по тази схема се заобикаля законът за приватизацията. Според сигнал до НСБОП по случая министър Васил Иванов-Лучано със заповед е прехвърлил комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на държавната фирма “Олимпика” ЕАД. Юристи твърдят, че Лучано е нарушил разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта, според който той има права само да назначава органите на управление на Българския спортен тотализатор, но не и да се разпорежда с активите на фирмата. Това все пак е спорен момент и въпрос на тълкуване. Самият министър в своята заповед за прехвърляне на собствеността на комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на “Олимпика” ЕАД цитира текстове на същия закона, както и на Закона за държавната собственост. (Куриозното е, че заповедта на Васил Иванов от 15 април 2003 г. се позовава на Закона за младежта и спорта, какъвто няма, има Закон за физическото възпитание и спорта).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове