Торта „Лучано“ за жълти комсомолци

Торта „Лучано“ за жълти комсомолци

Две сделки на спортния министър предизвикаха скандал с размерите на „Софийски имоти“ и проверка на прокуратурата

По темата работиха: Елеонора ГУНЧЕВА, Йово НИКОЛОВ, Йордан МАТЕЕВ, Иван МИХАЛЕВ
3052 прочитания

Две сделки на спортното министерство от юли миналата година пуснаха червея на съмнението срещу Васил Иванов-Лучано и припомниха схемите за тайна приватизация, нашумели след скандалите около общинска фирма „Софийски имоти“. Става въпрос за две съвместни фирми, създадени през миналата година, в които изведнъж се оказа, че държавата е апортирала столичната зала „Универсиада“, спортен комплекс „Тотошанс“ на Златни пясъци и колодрума в Борисовата градина. И в двата случая държавни дружества от системата на спорта си партнират с почти новородена фирма. Апортните вноски на държавата представляват 3 000 кв.м в черноморския курорт, 4000 кв.м застроена площ до министерството на външните работи и за земя в централния парк на столицата. Съдружник на спортното министерство става фирма “Проект строй БГ”, чиято управителка е 26-годишната Маргарита Бориславова Донкова.

Зала “Универсиада” е апортирана

“Спорт хотелс Олимпика България” АД е регистрирана на 14 юли 2003 г. Съдружници в нея стават държавното дружество “Олимпика” и “Проект строй БГ”, като първоначално частната фирма има 52.31% от капитала от 7 340 000 лв. Впоследствие държавата изравнява дяловото си участие 50 на 50.

Съмненията идват от факта, че държавата е записала участие, като е апортирала зала “Универсиада” и учебно-методичен център “Тото-комплекс Шанс” Златни пясъци, които са част от “Олимпика” ЕАД. Самият министър не крие, че преди да стане политик е бил наемател на учебно-методичния център “Тото Шанс” до 2001 г. Депутати твърдят, че по тази схема се заобикаля законът за приватизацията. Според сигнал до НСБОП по случая министър Васил Иванов-Лучано със заповед е прехвърлил комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на държавната фирма “Олимпика” ЕАД. Юристи твърдят, че Лучано е нарушил разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта, според който той има права само да назначава органите на управление на Българския спортен тотализатор, но не и да се разпорежда с активите на фирмата. Това все пак е спорен момент и въпрос на тълкуване. Самият министър в своята заповед за прехвърляне на собствеността на комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на “Олимпика” ЕАД цитира текстове на същия закона, както и на Закона за държавната собственост. (Куриозното е, че заповедта на Васил Иванов от 15 април 2003 г. се позовава на Закона за младежта и спорта, какъвто няма, има Закон за физическото възпитание и спорта). След това обаче министърът се е разпоредил въпросният имот да бъде апортиран от “Олимпика” ЕАД заедно със зала “Универсиада” в столицата в съвместното дружество “Спорт хотелс Олимпика България“ АД. Подозренията са, че по този начин се заобикаля забраната за приватизация според приложение № 1 на закона за приватизация.
Седмица по-рано, на 8 юли 2003 г., Министерството на младежта и спорта е създало още едно подобно съвместно дружество с фирма „Проект строй БГ“ - „Комплекс Сердика БГ“ АД. В него „Проект строй“ първоначално контролира 67.96% от капитала, а държавната фирма „Национална спортна база“ - едва 32.03%. Според в. „Сега“ държавата е участвала отново с апортна вноска, този път на колодрума в Борисовата градинка в София.

Там е само бетон и нищо друго

Министърът обяснява създаването на смесените дружества с липсата на средства от страна на държавата да извърши ремонт и реконструкция на тези свои обекти. Фирма „Проект строй БГ“ предлага да извърши тези ремонти в комплекса „Тото Шанс“, зала „Универсиада“ и колодрума. Ремонт вече върви в спортната зала, а предстоят такива и в останалите посочени обекти, вече собственост на смесените дружества „СПорт хотел Олимпика България“ и „Комплекс Сердика БГ“. Подозренията към спортния министър Васил Иванов Лучано идват от това, че първоначално и в двете дружества държавата има по-малък дял, който едва впоследствие се изравнява 50 на 50%, тоест тя няма да може да гарантира в достатъчма степен интресите си в смесените дружества. „Това е нормална сделка за защита на частния инвеститор и държавата“, поясни за „Капитал“ министър Васил Иванов-Лучано.

Според него участието на държавата във фирма „Комплекс Сердика БГ“ АД, където е апортиран колодрумът, е само 32.03 на сто, тъй като „там е само бетон, който не струва нищо“. Според Лучано обаче вече било взето решение от Национална спортна база дяловото участие на държавното дружество да се изравни с това на „Проект строй БГ“, проблемът, идва от това, че за да стане това държавата трябва да апортира още един имот, тъй като няма средства. Кой е той засега не се знае. Вторият спорен момент е дали министърът е нарушил Закона за приватизацията, тъй като двете дружества („Олимпика” ЕАД и “Национална спортна база” ЕАД), чийто принципал е спортното министерство, са в списъка на забранените за приватизация според приложение №1 на чл. 3, ал. 1 на закона. Спортният министър е направил два пъти запитвания до Агенцията за приватизация дали изваждането на активи от „Олимпика“ ЕАД и „Национална спортна база“ ЕАД ще е нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
„Обектите не са извадени от приватизационния списък, тъй като няма приватизация. Всичко е съгласувано с агенцията по приватизация“, коментира за „Капитал“ Васил Иванов обвиненията в тайна приватизация на апортираните обекти.

Леки разминавания

Подозрителното обаче е това, че отговорите на запитването до Агенцията за приватизация са дошли седмица след като фирмите са били регистрирани, видно от изходящите им номера. „Получихме писмо от министъра на спорта да разясним един текст от закона за приватизация (чл. 28), а не конкретно питане за някоя фирма. Отговорихме му, че по закон, ако дружество е в забранителния списък, то агенцията не контролира сделките с активите му“, каза за „Капитал“ Илия Василев, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация. „Според мен това е заобикаляне на Закона за приватизация“, коментира сделката депутатът от левицата Михаил Миков. „Реално имотите са извадени от дружеството и то е приватизирано под друга форма. Те са били държавни, а в този момент стават частни, тъй като държавата дори няма 51%, за да контролира новосъздадените дружества. Подобни действия обезсмислят забранителния списък по чл. 3 от Закона за приватизация, ако всеки действа така, то всяко дружество може да се окаже без активи и тогава какво ще се приватизира“, пита депутатът Михаил Миков. След апортирането им тези активи не могат да се върнат никога на „Олимпика“ ЕАД или на неговия правоприемник, какъвто в момента е „Национална спортна база” ЕАД. Те стават част от имуществото и от стойността на капитала на новоучреденото юридическо лице. Съществуват опасения, че дружествата могат да вдигнат капитала си и по този начин да попаднат изцяло под разпореждане на частната фирма съдружник.

„Това не може да стане без мой подпис, тъй като това е записано в устава, това е по последните промени и в закона“ уточни министър Васил Иванов-Лучано по повод тези обвинения.

ДДС съмнения

Въпроси предизвиква и заплащането на ДДС при учредяването на „Комплекс Сердика БГ“ АД и „Спорт хотелс Олимпика България“ АД. Според тълкуване на юристи непаричната вноска например на „Олимпика“ ЕАД в учредяваното дружество е форма на продажба на споменатите имоти. Апортът на имоти, какъвто е конкретният случай, е облагаема сделка по Закона за данъка върху добавената стойност. Така държавната фирма „Олимпика“ ЕАД ще дължи 734 000 лв ДДС на държавния бюджет, тъй като имотите са оценени на 3 милиона и 670 хиляди лева. Важно е по какъв начин е сключена сделката. Ако в оценката на имотите не е казано, че е включен ДДС и съответно акциите са издадени за стойността на имота без ДДС, държавната “Олимпика” дължи на държавата ДДС. Така новата фирма може да си възстанови ДДС и да си го прибере, обясниха данъчни консултанти. Експерт-счетоводителката на “Спорт хотелс Олимпика” Мариaна Михайлова обясни, че е зададен въпрос до данъчната администрация: “През миналата година във връзка с апортирането на стадион „Васил Левски“ ММС зададе въпрос на данъчната администрация дали апортът е облагаема сделка с ДДС. Отговориха ни, че всеки, който апортира, дължи ДДС на държавата, съответно дружеството, което получава апортната вноска, получава данъчен кредит. Следователно това е данъчен режим, който важи за всички. Не мога да ви дам данни от фактурата, тъй като не е пред мен, но представете си, че оценката е за 1000 единици, за които се получават акции, за тях се дължат 200 единици ДДС.“ Тя допълни, че ДДС първо е бил платен от „Спорт хотелс Олимпика България“ по ДДС сметка и след ревизия е бил възстановен. При това положение според Мариана Михайлова „Олимпика“ АД не е ощетено.

Междувременно Васил Иванов е издал заповед №290 от 21 юли 2003 г., с която прекратява съществуването на „Олимпика“ ЕАД чрез вливане в „Национална спортна база“ ЕАД и освобождава от отговорност членовете на съвета на директорите на прекратеното дружество. Има и още един смущаващ момент и той е в избора на фирмата за съвместна дейност. „Проект строй БГ“ е регистрирана на 20 август 2002 г. - по-малко от две години преди да сключи сделките със спортното министерство. До подписването на договорите за учредяване на съвместните фирми неин собственик е е 26-годишната Маргарита Бориславова Донкова. Самата тя е била управляваща на „Проект груп“, „Строй инвест България“, „Телком Електроник“, „Ком софт комуникейшън“. Характерното за всички тях е, че са създадени през втората половина на 2003 г. Последните три фирми са собственост на регистрираната в САЩ „Ести инвестмънт къмпани“. Проверка във фирмените регистри в САЩ показа, че има фирма ST investment company, регистрирана в Пенсилвания.
На служебните телефони обаче не отговаряше никой.

Новородените фирми

„Проект строй БГ“ претърпява няколко промени. В момента тя е собственост на фирма „Проект груп“ АД, която според регистрите се води собственост на Маргарита Донкова и Мариела Радкова. През ноември миналата година изпълнителен директор на частната фирма става Александър Николов, той поема и смесените с държавата дружества „Спорт хотелс Олимпика България“ и „Комплекс Сердика“. Странен е фактът, че фирма без особена дейност зад гърба е успяла да се включи в проектите на спортното министерство с толкова голяма сума. Все пак става въпрос за 3.67 млн. лв. само за участието в „Спорт хотелс Олимпика БГ“. „Проект строй БГ“ е представила референции за намерения от „Корпоративна банка“ АД за финансиране на проекта. Според интервю на сега управляващия двете съвместни фирми Александър Николов във в. „Сега“ уставният капитал е попълнен и банката е дала средствата. Николов обаче не отговаря на въпроса дали имотите на спортното министерство са заложени като обезпечение за кредита, тъй като било банкова тайна. Спортният министър Лучано обяснява така избора на младата фирма: „Това бе единствената фирма от две и половина години, откакто съм на този пост, която ни предложи сътрудничество и която реално вкара живи пари.

Търсили сме през цялото време, идваха и изчезваха на другия ден. По Търговския закон не е нужно да се обявява конкурс или търг“, поясни той. Ремонти на базите на спортното министерство очевидно са се налагали. „За мен е важна банковата гаранция и сроковете за изпълнението на ремонтите“, допълва той аргументите за безрезервното му доверие към неопитната фирма. Лучано отрича да се е познавал с Маргарита Донкова, преди да бъде сключена сделката. В документацията по създаването на фирма „Спорт хотелс Олимпика БГ“ има още един странен момент. В своето предложение за съвместна дейност през май 2003 г. до изпълнителния директор на „Олимпика“ ЕАД Любомир Лазаров Маргарита Донкова заявява готовност да инвестира в това начинание 3.5 млн. лв., такава е и референцията от Корпоративна банка. Изведнъж съдебнотехническата експертиза от 5 юли 2003 г. показва, че пазарната стойност на двата обекта - „Тото Шанс“ и зала „Универсиада“, е точно 3.67 млн. лв. Има някакво странно съвпадение намеренията на частната фирма и оценката на апортните вноски да се докарат до това и двете страни да имат по 50 на сто в съвместното дружество.

Съмнения за политическа корупция

В медиите се появиха информации, че младата дама Маргарита Донкова е просто секретарка на електронния сайт на младежкото НДСВ. Там водещата фигура е Делян Пеевски, който заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен, е сред учредителите на сдружението „Младежко НДСВ“. То беше създадено още преди парламентарните избори и е регистрирано на адреса, където тогава се помещаваше централата на царското движение - ул. „Цар Иван Шишман“ 30. Пеевски е син на сегашната шефка на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева. Преди това тя е била шеф и на „Олимпика“ ЕАД. Естествено и първите 100 хиляди лева за реклама на новото дружество „Спорт хотелс Олимпика България“ АД са дошли от спортния тотализатор. Според публикации във в. „Труд“ „Проект строй БГ“ е регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, но проверка на „Капитал“ не установи присъствието на жълтите комсомолци на ул. „Дондуков“ №50.

„Това „Mладежко НДСВ“ е неправителствена организация, която е регистрирана преди учредяването на партията НДСВ. Официалната младежка организация на НДСВ е Либералната младежка асамблея, която се учреди на 15 ноември 2003 г.“, заяви за „Капитал“ жълтият депутат Светослав Спасов. Негов „ресор“ в царската партия е именно младежта

Делян Пеевски нашумя преди три години

когато беше избран за парламентарен секретар на министерството на транспорта, с което стана може би най-младият член на политически кабинет. Това стана през август 2001 г. По това време Пеевски беше едва на 21 години и беше още студент. Тогавашният министър Пламен Петров му гласува доверие, като го назначи и в борда на директорите на „Пристанище Варна“. Според публикации в пресата по това време първата работа на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип, с който да прескача до морето за участие в заседанията на борда. За участието си в него той получавал 600 лева месечно. В интервю за „24 часа“ Пеевски отрича да има нещо общо както с „Проект БГ“, така и в царските младежки среди да е имало секретарка с име Маргарита Донкова. Иначе Пеевски беше сочен като ярък пример за безпринципни назначения на НДСВ по бордове на държавни фирми, което предизвика дори гнева на жълти депутати начело с Румяна Георгиева. След скандали в парламента и в медиите тогавашният министър на транспорта Пламен Петров промени изискванията за назначения в бордовете на транспортните фирми. Пеевски беше един от освободените, тъй като не отговаряше на условието за образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право трета година, а изискването беше в бордовете да участват само висшисти. През май 2002 г. се разбра, че Делян Пеевски и Росен Дичев подготвят нов вестник. По това време Пеевски и Дичев правеха електронния сайт „Новото време“, който открито подкрепя управляващата партия.

Близостта на Пеевски с Лучано

също е многократно демонстрирана. Преди няколко месеца вестниците писаха, че двамата са били засечени да обядват по време на двудневния семинар на младежките клубове на НДСВ в хотел „Олимп“ на Боровец. Гощавката се състояла в хотел-ресторанта на известния в миналото български скиор Петър Попангелов, писа тогава „Монитор“. Той и Росен, който го придружавал, били посрещнати лично от собственика на заведението. Към компанията им по-късно се присъединил и Делян Пеевски.

Разходите за семинара в размер на 4000 лева бяха поети от НДСВ. След неговия край Пеевски не пропусна да похвали спортния министър в интервю за „Пари“. „Всички ние сме ного обнадеждени и от факта, че за първи път се създаде Министерство на младежта и спорта. Министърът е също един млад човек и това скъсява дистанцията и помага за по-лесното комуникиране и решаване на проблемите. В негово лице не само спортистите, а и най-вече младите хора срещат свой съмишленик. Г-н Васил Иванов, или Лучано, както е по-известен, също допринася изключително много за това, че младите вярват в своето бъдеще тук“, заявява Пеевски.

Дали близостта на Лучано с Пеевски и неговата секретарка са изиграли някакво значение за сделките не е ясно. Така или иначе прокуратурата е тази, която ще установява дали въпросните сделки са законни, или става въпрос наистина за скрита приватизация. Върховната касационна прокуратура вече започна проверка по случая.

Две сделки на спортното министерство от юли миналата година пуснаха червея на съмнението срещу Васил Иванов-Лучано и припомниха схемите за тайна приватизация, нашумели след скандалите около общинска фирма „Софийски имоти“. Става въпрос за две съвместни фирми, създадени през миналата година, в които изведнъж се оказа, че държавата е апортирала столичната зала „Универсиада“, спортен комплекс „Тотошанс“ на Златни пясъци и колодрума в Борисовата градина. И в двата случая държавни дружества от системата на спорта си партнират с почти новородена фирма. Апортните вноски на държавата представляват 3 000 кв.м в черноморския курорт, 4000 кв.м застроена площ до министерството на външните работи и за земя в централния парк на столицата. Съдружник на спортното министерство става фирма “Проект строй БГ”, чиято управителка е 26-годишната Маргарита Бориславова Донкова.

Зала “Универсиада” е апортирана

“Спорт хотелс Олимпика България” АД е регистрирана на 14 юли 2003 г. Съдружници в нея стават държавното дружество “Олимпика” и “Проект строй БГ”, като първоначално частната фирма има 52.31% от капитала от 7 340 000 лв. Впоследствие държавата изравнява дяловото си участие 50 на 50.

Съмненията идват от факта, че държавата е записала участие, като е апортирала зала “Универсиада” и учебно-методичен център “Тото-комплекс Шанс” Златни пясъци, които са част от “Олимпика” ЕАД. Самият министър не крие, че преди да стане политик е бил наемател на учебно-методичния център “Тото Шанс” до 2001 г. Депутати твърдят, че по тази схема се заобикаля законът за приватизацията. Според сигнал до НСБОП по случая министър Васил Иванов-Лучано със заповед е прехвърлил комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на държавната фирма “Олимпика” ЕАД. Юристи твърдят, че Лучано е нарушил разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта, според който той има права само да назначава органите на управление на Българския спортен тотализатор, но не и да се разпорежда с активите на фирмата. Това все пак е спорен момент и въпрос на тълкуване. Самият министър в своята заповед за прехвърляне на собствеността на комплекс “Шанс” от Българския спортен тотализатор на “Олимпика” ЕАД цитира текстове на същия закона, както и на Закона за държавната собственост. (Куриозното е, че заповедта на Васил Иванов от 15 април 2003 г. се позовава на Закона за младежта и спорта, какъвто няма, има Закон за физическото възпитание и спорта).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход