Спирачка или газ

Държавата стопира растежа на кредитите и икономиката, но увеличава своите разходи

В Министерството на финансите обясняват проблема с прегряването на българската икономиката чрез един прост пример. Ако един москвич се движи с висока скорост по магистрала и следва завой, той трябва да намали скоростта, за да не изхвръкне от пътя, докато един мерцедес може спокойно да вземе завоя със същата или дори с по-висока скорост без сътресения. Ако отнесем този пример към икономиката, високата скорост е бумът в кредитирането, острият завой е високият дефицит по текущата сметка, москвичът за съжаление е българската икономика, а мерцедесът - една развита пазарна икономика.

Има обаче и една друга интерпретация на този пример: държавата (може би заради това, че държавниците се возят в луксозни автомобили) смята себе си за мерцедес и в същото време третира бизнеса като москвич и поради това, когато има опасност на пътя, правителството увеличава своята скорост едновременно с насилствено налагане на по-ниска скорост на бизнеса. Как по друг начин може да се обясни едновременното увеличаване на държавните разходи и провеждането на рестриктивна парична политика в условията на „евентуална опасност от прегряване на икономиката“. Българското правителство прави точно обратното на икономическата логика. Говори за разгръщане на мащабни инвестиционни проекти и се искат огромни суми за допълнителни държавни разходи. Логичен е въпросът как тези проекти ще се отразят на дефицита по текущата сметка и прегряването на икономиката.

Предизборната софра се разгръща

В момент, когато МВФ обяви твърдото си намерение да се бори с прегряването на икономиката, Милен Велчев подари на ръководителя на мисията на МВФ за България колан, символизиращ разхлабването на колана. В случая обаче стана ясно, че всъщност държавата сваля колана и буквално се разпасва по отношение на своите разходи. И вероятно щеше да е по-подходящо да го даде на бизнеса, който явно е следващият нарочен да затяга колана.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар