Дебатът за европарите не надскочи политическата интрига

Прогнозите за дискредитация на регионалния министър се оказаха силно преувеличени

Когато преди около два месеца парламентът създаде специална комисия за проверка на начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е усвоявало средствата от европейските предприсъединителни програми, се очакваше ресорният министър да бъде окончателно компрометиран. И дори да се стигне до оставката му. Тези очаквания бяха оправдани само частично - доказателство са затлачените дебати в парламентарната зала, които така и не доведоха до решение за одобряване или за отхвърляне на доклада на комисията. Но първият дебат беше достатъчен, за да изкристализират позициите на отделните политически сили. ДПС и ПГ “Новото време” атакуваха персонално настоящия регионален министър Валентин Церовски, НДСВ се опита да прехвърли отговорността към предишните министри, а БСП и СДС заложиха на колективната отговорност и дообогатиха списъка на виновниците, включвайки в листата и други министри от правителството.

Основните слабости, констатирани в доклада, се свеждат до пропуски при договарянето на одобрени от Европейската комисия проекти, недостатъчен административен капацитет, което не гарантира ефективното усвояване на средствата от еврофондовете, и немалко провалени проекти. Това обаче едва ли може да се отчете като грях единствено на Церовски. По решение на парламента комисията в крайна сметка беше принудена да обследва не само работата на сегашния регионален министър, а периода от 1999 г. досега, тоест констатациите в доклада касаят последните две правителства и трима министри на регионалното развитие и благоустройството. Вместо да предложи конкретни препоръки и мерки за излизане от кризисната ситуация, докладът стана

Удобен повод за поредна политическа престрелка

между сегашния регионален министър и ДПС. Движението на Ахмед Доган отдавна обвинява Валентин Церовски, че не се справя с усвояването на средствата. Интригите помежду им тръгнаха, след като регионалният министър отне контрола върху европрограмите от заместника си Хасан Хасан. Това в голяма степен обяснява и факта защо оглавяваната от депутата Ремзи Осман временна комисия излезе с доклад, който е най-критичен към периода на управлението на Церовски. Изводите в док­лада не бяха подкрепени само от двама от членовете на комисията. Депутатите от НДСВ Марина Дикова и Ваня Цветкова излязоха с особено мнение и се обявиха против приемането на доклада и проекторешенията на комисията. Един от основните им аргументи е, че представеният доклад преследва политически цели. Двете народни представителки бяха подкрепени при дебатите в пленарната зала и от други представители на управляващата партия. Предложи се дори парламентът да приеме доклада на комисията само за сведение и да задължи финансовия министър Милен Велчев в качеството му на национален координатор на еврофондовете да докладва в едномесечен срок какви мерки се взимат. Алтернативата, която се предлага от членовете на временната комисия, е министър-председателят Симеон Сакскобургготски да представи пред Народното събрание в петнадесетдневен срок взетите от правителството мерки за преодоляване на пропуските и слабостите, за да се предотврати евентуалната загуба на средства от предприсъединителните фондове.

Проблеми с усвояването на средствата

по ФАР и ИСПА определено има и докладът ясно го констатира. Според документа има опасност да бъдат загубени 324 млн. евро, които са ни отпуснати от eвросъюза. „Не е нормално, ако по проекта Х изпуснем пари от еврофондовете, след това да кажем, че сме му осигурили финансиране със средства от бюджета. При това положение ние връщаме пари в Брюксел и се казва, че не сме в състояние да усвоим тези средства“, коментира председателят на комисията Ремзи Осман. Той прогнозира, че някой ще трябва да понесе политическа отговорност, но не пожела да персонализира виновника. По-важно от персоналните атаки обаче е да се каже конкретно и ясно какво трябва да се направи, за да не се допускат повече провали с парите от ЕС. Точно това не се случи, тъй като при обсъждането на доклада в пленарната зала за пореден път превес взеха политическите интриги. Част от депутатите доразшириха отговорността за неусвояването на средствата върху цялото правителство и поискаха в листата на виновните за лошото усвояване на европарите да бъдат включени също министърът на финансите в качеството му на национален координатор на европарите, и министрите Долорес Арсенова и Николай Василев, които са ресорни за екологията и транспорта (сектори, които приоритетно се финансират от програма ИСПА). Отчете се, че има вероятност от загуба и на други бъдещи проекти и средства по програмите ФАР и ИСПА. „Това ще рефлектира върху имиджа, който страната ни има като страна - кандидатка за членство в Европейския съюз. Възможно е също така да бъде преразгледан размерът на средствата, които България получава по предприсъединителните инструменти, и поради липса на административен и управленски капацитет те да бъдат намалени“, диагностицираха разследващите депутати. Рецепта за решаване на проблема обаче така и не беше предписана.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата