Иван Славков - професия играч

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Дипломиран инженер от ВМЕИ „В.И.Ленин“, той е професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Владее английски, немски и руски език. Славков е работил като редактор във вестниците „Работническо дело“ и „Труд“ и главен редактор на сп. „Българско фото“. От 1971 г. в продължение на 11 години е генерален директор на БНТ. В част от този период е и председател на Съюза на българските филателисти, както и зам.-председател на Комитета за култура. През 1982 г. е избран за председател на БОК, през 1987 е вече член на МОК, а от 1995 г. е и президент на Българския футболен съюз. В края на 2003 г. получи орден „Стара планина“. Нагадата му бе връчена по случай 80-годишнината от създаването на БОК и заради „изключителния му принос“ за развитието на физическата култура и спорта. Иван Славков е женен, с две деца.

„Иван Славков е сред малцината, които попадат и в двете категории - на обруганите и възхваляваните. Любимец е и на две олимпийски богини - на съдбата и на победата. Първата го подхвърля на изпитания, втората му помага да побеждава. Животът му, бурен и противоречив, е неотклонно възходящ. Отношението на обществото към него е без резки колебания, а краят на неволите му винаги е щастлив. Защо? Може би отговорът се крие в нещо, което дори ние от Шести отдел не сме доловили?!“

Димитър Иванов в книгата си „Шести отдел“

Любимецът на двете олимпийски богини с неотклонно възходящ живот за пръв път от много време насам изглеждаше сериозно притеснен във вторник, 3 август, когато даде пресконференция по повод разкритията на предаването на Би Би Си „Панорама“, че именно той е членът на Международния олимпийски комитет, попаднал в капана на разследването на британската телевизия за опит да се купуват гласове за домакинството на игрите през 2012 г.

Големият въпрос в момента е дали Иван Славков, чието име стана синоним на оцеляване при всякакъв вид власт, партии и политически системи, ще успее и този път да излезе от калта. Без съмнение 64-годишният председател на Българския олимпийски комитет (БОК) и Българския футболен съюз (БФС) е впрегнал всички свои прословути връзки и познанства, за да се справи със ситуацията, и както Би Би Си съобщи, дори върху самата медиа е бил оказан натиск да не излъчва филма „Да купиш игрите“. Нещо, което е типично в стила на Батето.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта