Не мисля, че американските бази ще активизират ислямизма у нас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не мисля, че американските бази ще активизират ислямизма у нас

Не мисля, че американските бази ще активизират ислямизма у нас

Д-р Тодор Тагарев* пред „Капитал“

Интервюто взе Момчил МИЛЕВ
1166 прочитания

Г-н Тагарев, според вас вече ясно ли е дали САЩ са изчистили въпроса с евентуалното разполагане на свои бази на Балканите, след като вече има решение за изтегляне на американски военнослужещи от Централна Европа?

- Предстои да видим какво ще бъде решението на американския Конгрес, но може да считаме за почти сигурно, че на Балканите ще има американска база или бази. А тези бази най-вероятно ще бъдат разположени на територията на страна - член на НАТО, от новите страни членки - България и Румъния. Така че в поне в една от тези две страни ще има поне една американска база.

А може ли да се стигне до повече от една?

- Възможно е, напълно е възможно. Още повече че става въпрос не за традиционните големи бази, които са еквивалентни на малки градчета, а за по-малки, с променящ се състав и по-малка инфраструктура.

А какво точно според вас ще представляват тези нови американски бази? Доколко те ще имат отношение към развитието на регионалната икономика, в случай че става дума за по-малки, оперативни съоръжения?

- Ефектът няма да е такъв, каквото е значението на големите бази например в Германия. Въпреки това да видим първо какви ще бъдат те. Очаквам базите да бъдат основно за разполагане на сухопътни войски с възможности за провеждане на учебно-бойна подготовка в условия, които са относително близки до реалните ситуации, в които трябва да действат този вид сили. Предполагам, че ще е желателно в тези бази да има възможност за кацане като минимум на транспортни самолети. Тоест трябва да има летище. Вероятно в тези бази ще могат да кацат и други видове летателни апарати.

А какво ще бъде значението за икономиката?

- За местната икономика значението ще се изразява най-вече в това, че според мен хора от региона ще бъдат наети на работа в тези бази. Основно като спомагателен персонал, разбира се. При което те ще получават там някакво прилично възнаграждение. Да кажем, че в регион с висока безработица това може да облекчи малко ситуацията. Иначе някакво изключително въздействие върху икономиката според мен не можем да очакваме. Разбира се, ще се купуват горива, вода, електроенергия... Но не в размери, които да предизвикат съществена разлика от гледна точка на икономиката на страната.

Какво точно представлява една подобна оперативна база? Колко персонал има и в какви темпове тя може да нарасне като боен потенциал в съответно по-голямо бойно съоръжение?

- Смятам, че базата ще бъде от порядъка на 1000 до 2000 души, може би малко повече. Няма съществена нужда от нарастване на капацитета на тази база, тъй като не очакваме военни действия да се водят на територията на страната. Хората, които се намират в тази база, в случай на нужда ще бъдат предислоцирани на съответното място, където трябва да действат. На тяхно място могат да бъдат докарани други нови военнослужещи. Така че в крайна сметка не мисля, че е толкова важно базата да има значителен капацитет за разширяване, за да поеме при нужда допълнителни хора.

Доколко разполагането на подобни бази трябва да се приема като отговор на нарастващите заплахи от Близкия изток и близостта на България и Румъния до въпросните райони?

- Категорично те са отговор на тази нарастваща заплаха. И в същото време на намаляването и практически изчезването на конвенционалната заплаха от времето на световната война. Така че нека говорим не само за Близкия изток, а за така наречения разширен Близък изток. Това беше и терминът, използван и в комюникета от срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Може ли да се стигне до разполагане на някаква по-сериозна бойна техника в страната, включително и ядрено оръжие?

- Не мисля. Не виждам никаква нужда. Не дискутирам политическия въпрос за това какви негативни последствия би имало едно такова разполагане. Аз не виждам и от военна гледна точка нужда в такава база да има ядрено оръжие.

Според мен няма да се стигне и до разполагането на друга, както я нарекохте, по-сериозна бойна техника. Съвременните конфликти са най-вече срещу асиметрични заплахи, срещу недържавно организирани военни терористични формирования. Начинът да им се противодейства и да се действа превантивно срещу тях обикновено е с леки сили, със сравнително леко въоръжение, поддръжка от въздуха, подкрепа по море. Изключително важна е поддръжката с разузнавателна информация, която обаче се извършва по различен начин и не е свързана непременно с базиране на войски на наша територия.

А колкото става дума за асиметрични заплахи, не смятате ли, че вместо да се окажат фактор на сигурността от региона, въпросните бази може да се превърнат в дестабилизиращ фактор и да активизират дейността на ислямски терористични организации на Балканите?

- България вече категорично доказа своята решимост да участва на страната на цивилизования свят срещу терористичната заплаха. Вече търпим негативните последствия от това - както с дадените жертви от военния контингент в Ирак, така и на граждански лица, които са отишли на някакъв тип работа в Ирак. Не виждам как едно базиране на американски войски на наша територия би променило това отношение. Разбира се, говоря в краткосрочен и средносрочен план. Това, което можем да прогнозираме. Аз не се ангажирам да прогнозирам в по-дългосрочен план как биха изглеждали нещата.

Тоест негативният ефект го има вече с присъединяването към антитерористичната коалиция?

- Да, аз така считам - че разполагането на бази няма да промени по съществен начин баланса.

Според вас какъв ще е българският интерес от разполагането на американски бази, при положение че ефектът за икономиката няма да е толкова съществен, какъвто може би са очаквали политиците с присъединяването ни към НАТО?

- Аз мисля, че голям ентусиазъм за съществени икономически ефекти от разполагане на американски бази на нашата територия имаше в самото начало на миналата година, когато се поде темата за това разполагане. И след това много бързо се изясни, че няма да има разполагане на големи бази от типа на „Рамщайн“ в Германия тук, които биха довели до някакво съществено изменение.

И все пак има много силен бум на желание за разполагане на бази от страна на общински ръководства...

- Да, на местно ниво. Абсолютно прав сте. Защото, ако 500 души от една община или от няколко съседни общини с високо ниво на безработица намерят работа и тя е сравнително добре платена, това има локално икономическо измерение за този регион. Освен това разполагането на базите е важно и от гледна точка на развитието на българската армия и на другите организации от сектора за сигурност, които ще имат по-добри възможности да взаимодействат. Почти перманентно могат да се правят учения с американските войски тук, при което можем да приемем най-доброто от опита, който имат щатските военни. Това е едно друго добро измерение. И, разбира се, при това положение на България вече се гледа съвсем ясно и категорично, дори може и да не се страхуваме да го наречем така - като стратегически съюзник на САЩ.

Доколко разполагането на американски бази у нас ще създава проблеми в отношенията с Русия?

- Русия вече практически е приела факта, че ще има американски бази на територията на новите страни членки. Опасението и, и то също в някаква степен умерено изразено, е да няма такива бази на територията на балтийските страни, които разделят Калининградска област от останалата част на Руската федерация. Там те имат някакви притеснения. А що се отнася до разполагането на американски войски на територията на Югоизточна Европа - вероятно ще чуем някоя декларация от държавни органи на Руската федерация. Те могат да бъдат умерени, могат да бъдат и малко по-остри. Но не мисля, че Русия ще реагира в значителна степен негативно на едно такова разполагане, тъй като вече има достатъчно ясно разбиране и в Москва, че и Русия, и САЩ, и коалицията, която действа в Ирак, в момента имат един общ враг. В голяма степен - с общ корен. И това свързва Русия, НАТО, САЩ, а не ги разделя. Те имат разбиране също така, че тези бази нямат да бъдат големи и са насочени срещу тази терористична заплаха. И по никакъв начин не застрашават Русия и не очаквам съществена негативна реакция от нейна страна.

Но например в една Грузия имаме доста остра реакция заради прозападния и курс. И почти открита подкрепа за сепаратистки движения на нейната територия от страна на Русия.

- Е, все пак България не е Грузия. Не е била част от Съветския съюз. Не е имало разполагане на войски, на значителни маси руско население. Аз мисля, че балансът тук е намерен. Русия има вече доста ясно изразени икономически интереси в Югоизточна Европа. И в подкрепа на този икономически интерес е стабилността на региона. Разполагането на американски бази тук може да се разглежда само като повишаване на тази стабилност. Така че в някакъв смисъл това е в интерес и на Русия.

* Д-р Тодор Тагарев е програмен директор в Центъра за изследвания по сигурността и отбраната на БАН, бивш ръководител на дирекция „Планиране на отбраната“ в Министерството на отбраната и бивш председател на брода на директорите на военно ремонтните заводи ТЕРЕМ.

Г-н Тагарев, според вас вече ясно ли е дали САЩ са изчистили въпроса с евентуалното разполагане на свои бази на Балканите, след като вече има решение за изтегляне на американски военнослужещи от Централна Европа?

- Предстои да видим какво ще бъде решението на американския Конгрес, но може да считаме за почти сигурно, че на Балканите ще има американска база или бази. А тези бази най-вероятно ще бъдат разположени на територията на страна - член на НАТО, от новите страни членки - България и Румъния. Така че в поне в една от тези две страни ще има поне една американска база.

А може ли да се стигне до повече от една?

- Възможно е, напълно е възможно. Още повече че става въпрос не за традиционните големи бази, които са еквивалентни на малки градчета, а за по-малки, с променящ се състав и по-малка инфраструктура.

А какво точно според вас ще представляват тези нови американски бази? Доколко те ще имат отношение към развитието на регионалната икономика, в случай че става дума за по-малки, оперативни съоръжения?

- Ефектът няма да е такъв, каквото е значението на големите бази например в Германия. Въпреки това да видим първо какви ще бъдат те. Очаквам базите да бъдат основно за разполагане на сухопътни войски с възможности за провеждане на учебно-бойна подготовка в условия, които са относително близки до реалните ситуации, в които трябва да действат този вид сили. Предполагам, че ще е желателно в тези бази да има възможност за кацане като минимум на транспортни самолети. Тоест трябва да има летище. Вероятно в тези бази ще могат да кацат и други видове летателни апарати.

А какво ще бъде значението за икономиката?

- За местната икономика значението ще се изразява най-вече в това, че според мен хора от региона ще бъдат наети на работа в тези бази. Основно като спомагателен персонал, разбира се. При което те ще получават там някакво прилично възнаграждение. Да кажем, че в регион с висока безработица това може да облекчи малко ситуацията. Иначе някакво изключително въздействие върху икономиката според мен не можем да очакваме. Разбира се, ще се купуват горива, вода, електроенергия... Но не в размери, които да предизвикат съществена разлика от гледна точка на икономиката на страната.

Какво точно представлява една подобна оперативна база? Колко персонал има и в какви темпове тя може да нарасне като боен потенциал в съответно по-голямо бойно съоръжение?

- Смятам, че базата ще бъде от порядъка на 1000 до 2000 души, може би малко повече. Няма съществена нужда от нарастване на капацитета на тази база, тъй като не очакваме военни действия да се водят на територията на страната. Хората, които се намират в тази база, в случай на нужда ще бъдат предислоцирани на съответното място, където трябва да действат. На тяхно място могат да бъдат докарани други нови военнослужещи. Така че в крайна сметка не мисля, че е толкова важно базата да има значителен капацитет за разширяване, за да поеме при нужда допълнителни хора.

Доколко разполагането на подобни бази трябва да се приема като отговор на нарастващите заплахи от Близкия изток и близостта на България и Румъния до въпросните райони?

- Категорично те са отговор на тази нарастваща заплаха. И в същото време на намаляването и практически изчезването на конвенционалната заплаха от времето на световната война. Така че нека говорим не само за Близкия изток, а за така наречения разширен Близък изток. Това беше и терминът, използван и в комюникета от срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Може ли да се стигне до разполагане на някаква по-сериозна бойна техника в страната, включително и ядрено оръжие?

- Не мисля. Не виждам никаква нужда. Не дискутирам политическия въпрос за това какви негативни последствия би имало едно такова разполагане. Аз не виждам и от военна гледна точка нужда в такава база да има ядрено оръжие.

Според мен няма да се стигне и до разполагането на друга, както я нарекохте, по-сериозна бойна техника. Съвременните конфликти са най-вече срещу асиметрични заплахи, срещу недържавно организирани военни терористични формирования. Начинът да им се противодейства и да се действа превантивно срещу тях обикновено е с леки сили, със сравнително леко въоръжение, поддръжка от въздуха, подкрепа по море. Изключително важна е поддръжката с разузнавателна информация, която обаче се извършва по различен начин и не е свързана непременно с базиране на войски на наша територия.

А колкото става дума за асиметрични заплахи, не смятате ли, че вместо да се окажат фактор на сигурността от региона, въпросните бази може да се превърнат в дестабилизиращ фактор и да активизират дейността на ислямски терористични организации на Балканите?

- България вече категорично доказа своята решимост да участва на страната на цивилизования свят срещу терористичната заплаха. Вече търпим негативните последствия от това - както с дадените жертви от военния контингент в Ирак, така и на граждански лица, които са отишли на някакъв тип работа в Ирак. Не виждам как едно базиране на американски войски на наша територия би променило това отношение. Разбира се, говоря в краткосрочен и средносрочен план. Това, което можем да прогнозираме. Аз не се ангажирам да прогнозирам в по-дългосрочен план как биха изглеждали нещата.

Тоест негативният ефект го има вече с присъединяването към антитерористичната коалиция?

- Да, аз така считам - че разполагането на бази няма да промени по съществен начин баланса.

Според вас какъв ще е българският интерес от разполагането на американски бази, при положение че ефектът за икономиката няма да е толкова съществен, какъвто може би са очаквали политиците с присъединяването ни към НАТО?

- Аз мисля, че голям ентусиазъм за съществени икономически ефекти от разполагане на американски бази на нашата територия имаше в самото начало на миналата година, когато се поде темата за това разполагане. И след това много бързо се изясни, че няма да има разполагане на големи бази от типа на „Рамщайн“ в Германия тук, които биха довели до някакво съществено изменение.

И все пак има много силен бум на желание за разполагане на бази от страна на общински ръководства...

- Да, на местно ниво. Абсолютно прав сте. Защото, ако 500 души от една община или от няколко съседни общини с високо ниво на безработица намерят работа и тя е сравнително добре платена, това има локално икономическо измерение за този регион. Освен това разполагането на базите е важно и от гледна точка на развитието на българската армия и на другите организации от сектора за сигурност, които ще имат по-добри възможности да взаимодействат. Почти перманентно могат да се правят учения с американските войски тук, при което можем да приемем най-доброто от опита, който имат щатските военни. Това е едно друго добро измерение. И, разбира се, при това положение на България вече се гледа съвсем ясно и категорично, дори може и да не се страхуваме да го наречем така - като стратегически съюзник на САЩ.

Доколко разполагането на американски бази у нас ще създава проблеми в отношенията с Русия?

- Русия вече практически е приела факта, че ще има американски бази на територията на новите страни членки. Опасението и, и то също в някаква степен умерено изразено, е да няма такива бази на територията на балтийските страни, които разделят Калининградска област от останалата част на Руската федерация. Там те имат някакви притеснения. А що се отнася до разполагането на американски войски на територията на Югоизточна Европа - вероятно ще чуем някоя декларация от държавни органи на Руската федерация. Те могат да бъдат умерени, могат да бъдат и малко по-остри. Но не мисля, че Русия ще реагира в значителна степен негативно на едно такова разполагане, тъй като вече има достатъчно ясно разбиране и в Москва, че и Русия, и САЩ, и коалицията, която действа в Ирак, в момента имат един общ враг. В голяма степен - с общ корен. И това свързва Русия, НАТО, САЩ, а не ги разделя. Те имат разбиране също така, че тези бази нямат да бъдат големи и са насочени срещу тази терористична заплаха. И по никакъв начин не застрашават Русия и не очаквам съществена негативна реакция от нейна страна.

Но например в една Грузия имаме доста остра реакция заради прозападния и курс. И почти открита подкрепа за сепаратистки движения на нейната територия от страна на Русия.

- Е, все пак България не е Грузия. Не е била част от Съветския съюз. Не е имало разполагане на войски, на значителни маси руско население. Аз мисля, че балансът тук е намерен. Русия има вече доста ясно изразени икономически интереси в Югоизточна Европа. И в подкрепа на този икономически интерес е стабилността на региона. Разполагането на американски бази тук може да се разглежда само като повишаване на тази стабилност. Така че в някакъв смисъл това е в интерес и на Русия.

* Д-р Тодор Тагарев е програмен директор в Центъра за изследвания по сигурността и отбраната на БАН, бивш ръководител на дирекция „Планиране на отбраната“ в Министерството на отбраната и бивш председател на брода на директорите на военно ремонтните заводи ТЕРЕМ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK