Доплащането на здравната услуга ще елиминира подкупите

- Г-н Богоев, наскоро внесохте в Министерския съвет анализ на реформата в здравеопазването. Съгласен ли сте с оценките, че тя е провалена, и какви промени трябва да бъдат направени, за да оздравее здравната система?

- Две са насоките на развитие - децентрализация на лечебната мрежа и централизация на системата на общественото здраве. Сложна е новата здравноосигурителна система, която съществува у нас едва от пет години. Тя изисква много повече лично участие от гражданина, от пациента. При нея се залага на повече отговорност за собственото здраве и лично участие във финансирането на системата. Здравноосигуреният трябва да знае своите права, да знае къде да отиде. Но ето, при новата система кабинетите на общопрактикуващите лекари и специалистите са разпръснати и това създава проблеми в някои общини, особено за неотложната медицинска помощ. Има и редица проблеми, свързани с контрола. Сега лекарските практики по-трудно могат да се контролират за извършената от тях дейност - и за чисто медицинската, и за заплащането. Тези проблеми са свързани с улягането на новата система.

Друга група въпроси е свързана с промяната в общественото съзнание. При данъчно-разпределителната система човек няма никаква грижа за това кой ще зап­лаща неговото лечение, по какъв начин то ще му се оказва, по какъв начин той ще доказва своите права. Докато в момента нарасналата лична и обществена отговорност на всеки гражданин на България, който заплаща своята здравноосигурителна вноска, е едно голямо изпитание за общественото съзнание. Преминаването от система, в която не се следи прякото включване на гражданина в здравната схема, към система, в която това е алфата и омегата на здравното осигуряване, е стрес за обществото като цяло.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар