Турция е клише и за българите

Преговори на Анкара с ЕС са изгодни за нашия бизнес, защото ще уеднаквят условията

Поканата към Турция да започне преговори за членство в Европейския съюз очевидно засяга България съвсем директно, макар че темата все още не присъства у нас. За разлика от Европа, където дебатът се вихри от доста време.

Страхове и комплекси

Изглежда, и в София, и в Анкара са еднакви и страховете, и комплексите. На Брюксел се гледа като на голяма конспиративна машина, която иска да провали членство в клуба на богатите. Както отбелязва Мариета Цветковска от Центъра за икономическо развитие, и българите, и турците повече се притесняват как Брюксел гледа на тях, а не каква подкрепа или пречка биха били двете страни една за друга. Един бърз поглед върху статистката показва, че разликата в доходите между двете страни е в рамките на статистическата грешка. Но те са едва една трета от тези в ЕС, което със сигурност обяснява втренчения към Брюксел поглед.

По думите на бившия български посланик в Брюксел Антоанета Приматарова Турция не е изолиран случай: „Българите са много егоцентрични и отношението им към членството на Западните Балкани (Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора) е също толкова дистанцирано.“ Според Приматарова темата обаче трябва да бъде повдигната най-малкото защото данните от изследванията на общественото мнение на „Евробарометър“ показват странни нагласи. Оказва се, че българите са по-положително настроени към членството на Естония в ЕС, отколкото към членството на южната ни съседка.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове