За няколко юана повече

За няколко юана повече

Въпреки засиления международен натиск Китай ще ревалвира валутата си едва когато вътрешните условия позволят това

1270 прочитания

Тревожите се за рекордния американски търговски дефицит или за близо 3-те млн. загубени работни места в производствения сектор в САЩ от началото на мандата на президента Джордж Буш? Притеснява ви дефлацията в Япония, която вече повече от пет години задушава втората по големина икономика в света? Или пък сте загрижени от поскъпването на еврото? Не се безпокойте - международната финансова общност е открила панацея за проблемите на глобалната икономика. Ако има аспект на икономическата политика, по който напоследък САЩ, Европа и Япония да са на едно мнение, това е, че Китай трябва да изостави фиксирания валутен курс и да оскъпи своята валута, юана.

Призивите за гъвкавост на валутните курсове, насочени имплицитно към Пекин, са основният акцент в заключителните комюникета на последните няколко срещи на лидерите на Г-7. След като декларациите от Дубай през миналата година и Бока Рейтън през февруари не доведоха до никакъв резултат, лидерите на седемте най-развити индустриални държави решиха да опитат по друг начин и на срещата си преди две седмици поканиха Китай. Въпреки фанфарите за историческата първа покана към азиатската държава в клуба на богатите и разменените любезности обаче, резултатът отново бе нулев. Пекин учтиво, но твърдо обясни, че обмисля преминаването към по-гъвкава валутна система, но това ще стане в съответствие с вътрешните икономически приоритети, а не под диктата на външния натиск.

Ползите от ревалвацията

На пръв поглед действително изглежда, че ревалвация на юана, който от 1994 г. е вързан към американския долар при курс 8.28 юана за долар, ще донесе ползи за редица държави, включително и за Китай.

В САЩ, които през миналата година регистрираха рекорден търговски дефицит от 124 млрд. долара с Китай, фиксираният курс на юана се превърна в една от горещите теми в кампанията за предстоящите през ноември президентски избори. Администрацията на президента Джордж Буш е под силен натиск от страна на конгресмени и браншови организации да принуди Китай да ревалвира валутата си. Аргументът: евтиният юан (който според някои икономисти е подценен с близо 40%) дава нечестно предимство на китайските производители, намалявайки стойността на износа. Според тази логика оскъпяването на китайската валута ще допринесе за редуциране на търговския дефицит и ще спре загубата на работни места в производствения сектор в САЩ. В Япония пък е разпространено схващането, че оскъпяването на юана и оттам на китайския експорт ще смекчи дефлацията и ще стимулира японското производство. Политиците от еврозоната от своя страна неведнъж са лансирали тезата, че отказът на Пекин да възприеме гъвкав валутен курс е причина еврото да носи основната тежест от спада на долара. Ако китайската валута се оскъпи, това може да намали натиска върху еврото и да доведе до поевтиняването му, което ще направи европейския експорт по-конкурентоспособен и ще вдъхне искрици живот на стагниращата икономика на еврозоната. Последният, но не по важност, аргумент за ревалвация на юана е положителният ефект върху самата китайска икономика. С почти двуцифрен ръст на брутния вътрешен продукт и близо 20% нарастване на паричната маса годишно икономиката на Китай е изложена на риск от прегряване. Приемането на гъвкав валутен курс ще ограничи свръхликвидността в икономиката и спекулативните парични потоци, които са причина за създаването на опасни финансови балони най-вече в сектори като недвижимите имоти, строителството, стоманената и алуминиевата индустрия. Колкото повече продължава прегряването, толкова по-голяма ще трябва да бъде корекцията във валутния курс. Оскъпяването на юана ще спомогне и за овладяване на инфлацията.

Рисковете

За да има ревалвацията на юана значим ефект върху глобалната икономика, повечето експерти смятат, че оскъпяването трябва да бъде значително. Умерена ревалвация от примерно 5% ще има почти нулев ефект, тъй като ценовото предимство на китайската индустрия спрямо западните държави е огромно и лекото оскъпяване няма да помогне особено на износителите от САЩ, Европа или Япония.

По-значително оскъпяване обаче ще донесе проблеми както за Китай, така и за глобалната икономика. На първо място, дори ревалвацията на юана да бъде достатъчно голяма, за да подобри експортните перспективи на САЩ и Япония и да намали натиска върху еврото, това няма да реши вътрешните проблеми на тези икономики. Увеличаването на американския износ към Китай няма да намали свръхпотреблението в САЩ, което е главната причина за огромния търговски дефицит. А и предвид зависимостта на САЩ от китайските покупки на американски държавни облигации атаката на Вашингтон срещу Китай изглежда почти безум­на. Само през миналата година Пекин е купил американски облигации за 60 млрд. долара, финансирайки по този начин рекордните дефицити в бюджета и платежния баланс на САЩ. Без тези покупки САЩ може да се изправят пред увеличаване на основния лихвен процент в страната, което може да се окаже заплаха както за тяхното икономическо възстановяване, така и за глобалната икономика. Освен това, ако Китай реши да продаде своите активи, деноминирани в долари, американските държавни ценни книжа ще поевтинеят, което ще покачи основния лихвен процент в дългосрочен план и ще анулира по-голямата част (а може и целия) положителен ефект от обезценяването на долара. Подобряването на експортните перспективи на Япония няма да доведе до повишаването на потреблението в страната, което е ключът към разрешаването на проблемите на японската икономика, нито ще реши проблема с дефлацията. И макар поевтиняването на еврото да осигури краткосрочен стимул за икономиката на еврозоната, това няма да реши въпроса с необходимостта от дълбоки структурни реформи.
Значителното оскъпяване на юана крие рискове и за Китай. Най-голямата опасност е за нестабилната банкова система, обременена с близо 300 млрд. долара лоши кредити. Ревалвацията ще оскъпи износа и може да забави растежа на китайската икономика и да задълбочи проблема с безработицата. Предвид нарастващото значение на Китай като двигател на световната икономика последствията от срив в азиатската държава ще отекнат в глобален мащаб.

Евентуални проблеми в Китай носят риск не само за глобалния растеж. Изнасяйки евтини стоки на Запад, Китай спомага за овладяване на инфлацията в развитите държави. Според изследване на инвестиционната банка Dresdner Kleinwort Wasserstein евтините китайски стоки допринасят за 0.25-0.4% спад в инфлацията на еврозоната. Ако износът на Китай се оскъпи, това ще окаже натиск за повишаване на лихвените нива в Европа и САЩ.

За щастие правителството на Китай съзнава рисковете и не дава признаци, че ще се поддаде на външния натиск и ще остави валутата си да се търгува свободно, преди да реши вътрешните си проблеми. А и нарастващата международна тежест на страната дава достатъчно самочувствие на Пекин да отбива атаките на критиците си. Дори и на тези от Вашингтон.

Тревожите се за рекордния американски търговски дефицит или за близо 3-те млн. загубени работни места в производствения сектор в САЩ от началото на мандата на президента Джордж Буш? Притеснява ви дефлацията в Япония, която вече повече от пет години задушава втората по големина икономика в света? Или пък сте загрижени от поскъпването на еврото? Не се безпокойте - международната финансова общност е открила панацея за проблемите на глобалната икономика. Ако има аспект на икономическата политика, по който напоследък САЩ, Европа и Япония да са на едно мнение, това е, че Китай трябва да изостави фиксирания валутен курс и да оскъпи своята валута, юана.

Призивите за гъвкавост на валутните курсове, насочени имплицитно към Пекин, са основният акцент в заключителните комюникета на последните няколко срещи на лидерите на

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход