Български фирми са снабдявали с оръжие Ирак
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Български фирми са снабдявали с оръжие Ирак

Български фирми са снабдявали с оръжие Ирак

Йово НИКОЛОВ
2172 прочитания

Няколко дни преди атаката на българската база „Кило“ в Кербала нашите военни там са разкрили и унищожили склад с оръжие на иракските размирници. Това беше съобщено на конференцията „Тероризъм и публичност“, която се проведе миналия вторник в София. На нея бяха показани снимки от тайния склад. Според участник в конференцията това разкритие е довело до атаката срещу българската база „Кило“ през декември 2003 г., когато загинаха пет наши рейнджъри. На част от снимките ясно се виждаше, че част от оръжието в склада е произведено в България. Не е ясно дали то е внесено в нарушение на оръжейното ембарго над Ирак, възможно е да е старо, от социалистическа България. Но показва значимостта на доклада на ЦРУ, в който няколко български фирми бяха обвинени, че са търгували незаконно с режима на Саддам Хюсеин.

Докладът на американското разузнаване даде аргументи на българските политици отново да поведат спор финансирана ли е Българската социалистическа партия от диктатора от Багдад. Има ли контрабанда на оръжие за Ирак от български фирми и защо службите не са реагирали? И не на последно място защо е подновен лицензът на една от фирмите - търговци на оръжие, и от кого? Някъде между трите въпроса се мотаят два самолетни двигателя, внесени контрабандно в България преди 10 години. Тези няколко сюжетни линии станаха повод през седмицата за атака от страна на дясната опозиция срещу БСП и НДСВ.

Докладът на ЦРУ

е от 311 страници и беше публикуван на 7 октомври. В него са посочени фирмите, които са търгували с Ирак от цял свят. Към документа е добавен и списък с търговските дружества, които са получавали петрол по програмата на ООН „Петрол срещу храни“. Срещу всяка фирма е написан притежател на квотата. Там българските фирми са две. Едната е „Машиноекспорт“ на оръжейния търговец и издател Петър Манджуков. Тя присъства на две места в списъка. Първия път е получила петрол, предназначен за Българската комунистическа партия, а втория път е трябвало да получи петрол от името на БСП, но сделката не се е осъществила. Втората е фирма „Братя Василеви“, която е купувала два пъти петрол от Ирак. Един път е с посредничеството на Иракско-българското дружество, а другия път - чрез БСП. Това даде повод на депутатите от ОДС да поискат за трети път президентът Георги Първанов в качеството си на председател на БСП по онова време да бъде извикан в парламентарната комисия, наречена „Петролгейт“. Тя беше създадена преди време, за да разследва изнесените от иракския вестник „Ал Мада“ данни, че БСП е била финансирана от Саддам Хюсеин. Всъщност докладът на ЦРУ е потвърждение на материалите, публикувани в багдадския вестник през януари. Освен президента ОДС поиска да бъдат разпитани още настоящият лидер на БСП Сергей Станишев като председател на БСП, бизнесмените Петър Манджуков, Васил Василев и членът на ръководството на БСП, Захари Захариев. Целта естествено е да се отговори на въпроса дали лявата партия е получавала финансиране от тези петролни сделки. Депутатите от дясната опозиция привикват в комисията и шефа на разузнаването Кирчо Киров и директора на НСС Иван Чобанов. Те ще бъдат питани по основната част на доклада на американското разузнаване - за

Нелегалните оръжейни сделки

по време на ембаргото срещу Ирак.

Точно там се появяват други български фирми. Първата от тях е „Джеф корпорейшън“, на която са отделени цели две страници. „Джеф корпорейшън“ е собственик на фирма „Полдис-С“. Тя беше заловена, че изнася редуктори за танкове от военния завод „Терем“, за които бяха предоставени документи, че са за трактори, точно преди България да получи покана за членство в НАТО през ноември 2002 г. По аферата започна разследване и в момента тече съдебно дело. Собственикът на фирмата „Полдис-С“ Петър Синапов в момента се издирва от Интерпол. В доклада на ЦРУ се твърди, че през 2001 г. Военноиндустриалната комисия (ВИК) на Багдад е поканила в Ирак делегация от българската компания „Джеф корпорейшън“, за да преговаря за технически оферти за модернизация на танкове и ракети, да осигурява резервни части, двигатели за изтребители и хеликоптери и друго военно оборудване. В допълнение се обсъждат и трансфер на технологии, свързани с много „важни и деликатни проекти“. „През 2001 г. преговорите с „Джеф“ са завършили с подписването на няколко договора на обща стойност 50 милиона долара.“ ВИК има договори с „Джеф“ за двигатели и резервни части за танкове Т-72 и ръчни ракетни установки „земя-въздух“, наричани игла. „Въпреки че доставките започват от 1998 г., от 2000 г. до началото на операция „Иракска свобода“ ВИК работи с българската „Джеф корпорейшън“, фирма, препоръчана от иракските разузнавателни служби... Според висш служител на ВИК българското правителство е било запознато с отношенията между „Джеф“ и Ирак. „Групата за изучаване на Ирак“ (това е изразът, използван в доклада, който обобщава всички американски, британски и австралийски служби, работили по него) не може да потвърди това твърдение. Заловени документи дават подробности за незаконна доставка на ракети с бойни глави, пускови установки, термални мерници и др. Сделката е била сключена между „Ал Баша-ир“ (една от компаниите, използвани за прикритие на иракските тайни служби), SES International в Сирия и българската „Джеф корпорейшън“ за 175 противотанкови ракети „Корнет“. Доставката е трябвало да бъде извършена през март 2003 г., но не е ясно дали се е осъществила

Атаката срещу Шулева

Атаката срещу управляващите дойде не толкова заради фирма „Джеф“, колкото заради другата фирма, цитирана в доклада - „Елмет“. „Българската компания „Елмет“ е осигурила компоненти за иракската програма за безпилотни самолети“, се казва в документа. „Елмет инженеринг“ е структура от някогашното обединение „Кинтекс“, което се отделило в зората на демокрацията.

В телевизионно интервю бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов заяви, че правителството на НДСВ е дало лиценз за търговия с оръжие на „Елмет“, който и бил отнет по времето на правителството на Иван Костов, въпреки че фирмата била уличена за контрабанда на два самолетни двигателя. Обвиненията бяха, че шефът на фирмата Ленко Райков бил в един борд на директорите заедно с настоящия вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева, която върнала лиценза на „Елмет“. Шулева контрира, че не е връщала лиценза на фирмата, а че по времето на Костов „Елмет“ е имала такъв. (Лицензът е бил върнат от предшественика на Шулева в Министерството на икономиката Николай Василев през 2003 г.) Оказа се, че Атанасов е объркал годината. Събитията са не от 1998, а от 1999 г. Тогава през март в НСС са получили сигнали за контрабандните самолетни двигатели, затова през есента не са подновили лиценза на „Елмет инженеринг“. (По това време лицензите за търговия с оръжие се подновяват през шест месеца.)

В графата „Други“

може би трябва да се добавят останалите фирми, посочени в доклада на американското разузнаване. Едната е САРА-М. Той съдържа писмо от българската фирма САРА-М, което припомня за предишни срещи с иракски представители. На тях представители на режима на Саддам Хюсеин искат уреди за нощно виждане и танкове. В писмото САРА-М заявява, че се надява „те да могат да послужат на героичната армия да преодолее ембаргото, наложено над борбената нация“. Друга българска фирма изплува в частта за връзките между бившия режим в Ирак и Франция - „Ал Хадар“. През декември 1999 г. тя е изпратила писмо до иракските тайни служби, с което иска среща с компетентни представители на режима, за да се преговаря за евентуални сделки с оръжие. На бланката на писмото се вижда, че освен офис в Багдад „Ал Хадар“ има и представителство в Свищов на ул. „Тодор Миланович“ 10. Тя е собственост на Хади Хидаир Абас и Иссам Хадаир Аббас. Хади Абас притежава контролния пакет и от фирмата „Уашел л.т.д. къмпани“, 48% от нея има иракчанинът Исса Аббас. Третото появяване на българска фирма (за съжаление неназована) е в частта, където се докладват проучванията на иракското разузнаване, които да докажат, че фирмите не са свързани с Израел. В един от документите иракската комисия е включила в „черен списък“ от фирми, с които не може да се търгува въоръжение, българска компания, защото е притежавана от „руско-израелски бизнесмен“.

Разразилият се дебат даде нови козове в атаката на дясната опозиция срещу БСП и президента. Наля вода и в мелницата на депутатите на Иван Костов, които използват всички възможности, за да докажат, че между БСП и НДСВ съществува пъпна връв. Освен непрекъснатия шум обаче всички комисии, разследвания, парламентарни питания все пак трябва да докажат истината. Защото на онези снимки от оръжейния склад на иракските бунтовници, които бяха показани на конференцията „Тероризъм и публичност“ в библиотекарския институт в София, имаше щемпел от български оръжеен завод. Видях го.

Историята на двата самолетни двигателя е странична сюжетна линия от нарушаването на ембаргото на Ирак. Те са открити през 1999 г. при опит на „Елмет“ да ги продаде на Министерството на отбраната за пет милиона долара. Започналото следствие показва, че двата самолетни двигателя за МиГ-29 са внесени контрабандно в България през 1994 г. „Елмет инженеринг“, които са техни собственици, не представили никакви митнически документи, нито придружаващите ги технически спецификации. През септември 2002 г. зам. военноокръжният прокурор Спас Илиев, след като не намира виновни за незаконния внос на двигателите (?!), издава постановление те да бъдат конфискувани в полза на държавата. Двигателите заминават за авиационната база в Граф Игнатиево за техническа диагностика. Неясно как и защо с ново постановление военно-апелативната прокуратура връща двигателите на фирма „Елмет инженеринг“. В следваща кореспонденция между Генщаба на ВВС и министъра на отбраната се прави предложение за закупуването на двигателите от „Елмет“. По непотвърдена информация сумата е от три милиона долара. Парадоксът е, че към тази кореспонденция е прикачена експертиза за техническото състояние на двигателите, според която те могат да се ползват още шест месеца без извършване на допълнителни мероприятия (т.е. ремонт - бел. авт.)

Няколко дни преди атаката на българската база „Кило“ в Кербала нашите военни там са разкрили и унищожили склад с оръжие на иракските размирници. Това беше съобщено на конференцията „Тероризъм и публичност“, която се проведе миналия вторник в София. На нея бяха показани снимки от тайния склад. Според участник в конференцията това разкритие е довело до атаката срещу българската база „Кило“ през декември 2003 г., когато загинаха пет наши рейнджъри. На част от снимките ясно се виждаше, че част от оръжието в склада е произведено в България. Не е ясно дали то е внесено в нарушение на оръжейното ембарго над Ирак, възможно е да е старо, от социалистическа България. Но показва значимостта на доклада на ЦРУ, в който няколко български фирми бяха обвинени, че са търгували незаконно с режима на Саддам Хюсеин.

Докладът на американското разузнаване даде аргументи на българските политици отново да поведат спор финансирана ли е Българската социалистическа партия от диктатора от Багдад. Има ли контрабанда на оръжие за Ирак от български фирми и защо службите не са реагирали? И не на последно място защо е подновен лицензът на една от фирмите - търговци на оръжие, и от кого? Някъде между трите въпроса се мотаят два самолетни двигателя, внесени контрабандно в България преди 10 години. Тези няколко сюжетни линии станаха повод през седмицата за атака от страна на дясната опозиция срещу БСП и НДСВ.

Докладът на ЦРУ

е от 311 страници и беше публикуван на 7 октомври. В него са посочени фирмите, които са търгували с Ирак от цял свят. Към документа е добавен и списък с търговските дружества, които са получавали петрол по програмата на ООН „Петрол срещу храни“. Срещу всяка фирма е написан притежател на квотата. Там българските фирми са две. Едната е „Машиноекспорт“ на оръжейния търговец и издател Петър Манджуков. Тя присъства на две места в списъка. Първия път е получила петрол, предназначен за Българската комунистическа партия, а втория път е трябвало да получи петрол от името на БСП, но сделката не се е осъществила. Втората е фирма „Братя Василеви“, която е купувала два пъти петрол от Ирак. Един път е с посредничеството на Иракско-българското дружество, а другия път - чрез БСП. Това даде повод на депутатите от ОДС да поискат за трети път президентът Георги Първанов в качеството си на председател на БСП по онова време да бъде извикан в парламентарната комисия, наречена „Петролгейт“. Тя беше създадена преди време, за да разследва изнесените от иракския вестник „Ал Мада“ данни, че БСП е била финансирана от Саддам Хюсеин. Всъщност докладът на ЦРУ е потвърждение на материалите, публикувани в багдадския вестник през януари. Освен президента ОДС поиска да бъдат разпитани още настоящият лидер на БСП Сергей Станишев като председател на БСП, бизнесмените Петър Манджуков, Васил Василев и членът на ръководството на БСП, Захари Захариев. Целта естествено е да се отговори на въпроса дали лявата партия е получавала финансиране от тези петролни сделки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK