Блясъкът на клъстерите

Словения е лидер в Централна и Източна Европа в използването на стопански комплекси

В съвременната икономическа теория клъстерите се смятат за градивните тухли на съвременното стопанство, тъй като повишават производителността, иновативността на компаниите и развиват техните конкурентни предимства. В продължение на години клъстерите са възниквали по естествен начин. Те са съществували още в Средновековието, когато търговци и занаятчии са се обединявали в гилдии, концентрирани край големи градове в Европа. В началото на миналия век икономистът Алфред Маршал, а през 90-те години харвардският професор Майкъл Портър разработиха теорията за клъстерите, за да обяснят икономическия растеж през ХХ век.

Клъстерите са географски концентрирани взаимосвързани компании и институции. Интеграцията може да бъде както хоризонтална, така и вертикална - от каналите с доставчици до клиентите. В много от клъстерите участват правителствени и други институции като университети, агенции по стандартизация, професионални училища, търговски асоциации, чиято цел е да осигурят специализирана подготовка, обучение, информация, техническа подкрепа.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  а автомобилостроителният клъстер край Мюнхен започва да процъфтява с установяването в района на концерна „Даймлер-Бенц“.
  ------------------------------
  В Мюнхен "Даймлер-Бенц" имат доста скромно присъствие..????? сравнени например с МАН.

  Нередност?
Нов коментар