Пак хвалби за голям тласък в българско-руските отношения

Русия не даде политическа подкрепа за Бургас - Александруполис, но обвърза София с дългосрочна програма в енергетиката

Всяка размяна на посещения между български и руски държавници завършва с декларация, че на отношенията е даден нов тласък. При всяка следваща визита се оказва, че тласъкът не е бил достатъчен.

През март миналата година руският президент Владимир Путин беше в София, през юли тази година българският държавен глава Георги Първанов беше в Москва, но при посещението на руския премиер Михаил Фрадков през миналата седмица пак се обсъждаха старите проблеми. В София двете страни подписаха шест споразумения за сътрудничество - в енергетиката, правосъдието, регионалното развитие, околната среда и транспорта (за строеж на жп и фериботна връзка Кавказ - Варна). На тази основа Фрадков и българският премиер Симеон Сакскобургготски определиха разговорите си като много ползотворни и отчетоха поредния напредък в отношенията между България и Русия. Висока оценка за диалога между двете страни даде и държавният глава Георги Първанов, който също прие руския премиер. Въпреки суперлативите София и Москва за пореден път

Оставиха отворени множество въпроси

- преодоляването на големия дефицит, които има България в търговията с Русия, изчистването на остатъка от руския дълг и решаването на споровете за производството на специална продукция с руски лицензи. Тези проблеми ще се решават тепърва, и то не само на експертно, но и на политическо ниво.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се