Как се приватизира археология

Между осанна и разпни го понякога има твърде кратко разстояние. Героят на археологическото лято - ст.н.с. д-р Георги Китов, е на път да се увери в това. Славата го споходи в началото на октомври. Той откри златна маска, бронзова глава, а накрая и гробница край град Шипка със съкровище в нея. Тогава кохорта полицаи отиде да пази уникалната находка от откривателя и, с което основателно или не хвърли сянка върху неговата почтеност. В края на октомври Министерството на културата (МК) нанесе още два удара. Източник, предпочел анонимност, съобщи, че на 27 октомври колегиумът на МК е решил да поиска от Софийската градска прокуратура да заличи регистрацията на сдружението на Китов „Траколожка експедиция за могилни проучвания“ (ТЕМП) като противозаконна. И още - да запознае компетентните органи с опитите на археолога да организира стопанисването на могилата Голямата Косматка (тази с гробницата на Севт Трети) на нещо като концесия. Гробницата е публична държавна собственост и не е в правомощията на откривателя да се разпорежда с нея. До редакционното приключване на броя Китов не беше открит за коментар.

Проблемът със сдружението

с нестопанска цел ТЕМП, регистрирано през 1997 г., е в предмета му на дейност: че движимите археологически паметници, открити при археологически проучвания, ще бъдат предоставяни за съхранение и експониране в държавни или частни музеи или музейни сбирки. От МК твърдят, че това нарушава закона, според който всички паметници на културата, открити при археологически разкопки, са собственост на държавата, а мястото за съхранението им се определя от министъра (чл.16, ал. 1 и ал. 2 от Закона за паметниците на културата и музеите).

ТЕМП е интересно сдружение, в чийто управителен съвет освен Китов, колежката му Диана Димитрова и Георги Марков влизат двама представители на „МG корпорация“ - директорката на „Балкантурист“ Нели Сандалска и говорителят на корпорацията Димитър Недков. И двамата твърдят, че са поискали да бъдат освободени от управата. Положението вероятно е заварено от времената, в които „Мултигруп“ подпомагаше работата на Китов в Старосел, а лидерът на корпорацията Илия Павлов имаше цялостен план да вземе на концесия обектите в Долината на тракийските царе за културен туризъм. Идеята, която се смята за добра възможност да се осигурят пари за поддръжката на паметниците, така и не получи завършен законодателен вид.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал