Евалла на холдинга

Три продуцентски компании са основните играчи в поп-фолк бизнеса

В началото на 90-те години един неизвестен инженер от Димитровград решава да зареже работата си в държавното предприятие и да се заеме с частен бизнес. До този момент инж. Митко Димитров работи като директор по поддръжката в димитровградския Завод за полиестерна коприна. От свой роднина в Германия получава звукозаписна техника, марка Pioneer. Записва аудиокасети в Първомай и ги продава на пазара в Димитровград. Скоро бизнесът на предприемчивия инженер от Димитровград толкова се разраства, че всички започват да го наричат Митко Пайнера - по името на звукозаписната техника, с която вади хляба си.

Това е една от легендите за димитровградския бизнесмен. Днес неговият прякор е емблема на цяла империя, в която влизат една дузина фирми начело с продуцентската къща „Пайнер мюзик“ и телевизия „Планета“, а някогашният редови инженер е смятан за един от успелите хора в България. Но това не е всичко. Днес 51-годишният Митко Димитров е нещо като българския Хю Хефнър, защото също като създателя на Playboy той не може да се оплаче от липсата на женско присъствие. Около къщата на бившия инженер могат да бъдат видени по всяко време красиви млади момичета, излъчващи сексапил и жадни за слава.

Пионерът от Димитровград

Собственикът на „Пайнер мюзик“ може и да не е бил първият, който е видял огромния бизнес потенциал на поп-фолка. Той обаче е със сигурност най-успешният представител на тази индустрия. За оборота на неговите фирми се носят всякакви легенди, но малцина знаят какви са действителните печалби от машината за пари, наречена „Пайнер мюзик“. Всички се питат как неизвестният инженер от Димитровград е успял да извърви пътя от търговец на аудиокасети до №1 в шоубизнеса. „Музиката му е била хоби. Постепенно хобито му става един печеливш бизнес. Рискувал е - спечелил е“, разказва Евгения Димова, която е един от първите служители във фирмата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се