Патриотични игри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Патриотични игри

Патриотични игри

В опит да се предпази от реформи, прокуратурата заложи и на „родоюбивата“ карта

Момчил МИЛЕВ
909 прочитания

Международният натиск за радикало реформиране на българската съдебна система внезапно излезе извън рамките на витиеватия дипломатически тон на междудържавните отношения. За първи път някои от най-болезнените проблеми в правораздаването у нас бяха наречени с истинските им имена. След като в края на миналата седмица американският посланик у нас Джеймс Пардю отправи директно обвинение към българската прокуратура, че не се бори с организираната прес­тъпност и че „се е обърнала срещу тези, които изобличват корупцията, вместо срещу заподозрените официални лица“, през тази седмица неговият заместник Джефри Левийн повиши още емоционалния градус на набиращия скорост истеричен дебат по темата. Втроият дипломат на САЩ в България обяви в сряда, че това е официалната позиция на Държавния департамент, а не лично мнение на Джеймс Пардю, както се опитаха да изкарат няколко високопоставени представители на политическия и съдебния елит.

На първо място, това беше председателят на парламента Огнян Герджиков, който се усъмни, че това е нещо повече от персонална оценка. „Изненадан съм от това, че един посланик си позволява такива директни изказвания“, обяви той пред Би Ти Ви, допълвайки, че явно човек, който ги прави, не е дипломат от кариерата. В допълнение председателят на парламента индиректно упрекна САЩ, че не са премахнали смъртното наказание за разлика от Европа. Реакцията на Герджиков не е изненадваща в контекста на това, че той е кум на главния прокурор Никола Филчев и че е бил синдик във фалиралата „Агробизнесбанк“, за която все още тече следствено дело. Теоретично срещу председателя на парламента би могло да бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба. Дали заради това, или от кастова солидарност Герджиков още веднъж повтори ретроградната теза, че каквито и да било структурни промени в съдебната система не биха могли да бъдат направени без свикването на Велико народно събрание - нещо, което едва ли ще се случи скоро. По всяка вероятност председателят на парламента изобщо не е очаквал, че официален Вашингтон може да застане зад оценки как „действията на прокуратурата ни връщат към най-тъмните времена на потисничеството“. В подобна ситуация изпадна и председателят на Асоциацията на прокурорите Росен Димов, който излезе със специално открито писмо до Джеймс Пардю по въпроса. „Не мога да остана безразличен към отправените от вас нападки към една конституционно закрепена българска институция, каквато е прокуратурата. Оставям на българските политици и държавни мъже да преценят дали думите ви са в добрия тон за един дипломат на една велика сила и дали е засегната честта на родината ми“, обявява магистратът, очевидно намеквайки, че щатският посланик би трябвало да бъде обявен за персона нон грата и експулсиран от страната. „Знам също така, че това не е мнението на великата сила Америка“, допълва Димов очевидно без да си дава сметка, че студената война между държавното обвинение у нас и посолството на САЩ у нас вече е ескалирала до открита конфронтация и е преминала на по-високо ниво. На практика обаче откритото писмо не трябва да се разглежда като лично мнение на магистрата, тъй като въпросната Асоциация на прокурорите изпълнява ролята на неофициален говорител на главния прокурор. Причината е, че от около шест години обвинител номер едно целенасочено бяга от публичност и пряк контакт с медиите. Другата съсловна организация на обвинителите - Националното сдружение на българските прокурори, пък зае точно обратната позиция - че Филчев трябва да си подаде оставката. Председател на въпросната асоциация е бившият варненски апелативен прокурор Васил Миков, който е един от малкото „дисиденти“ в съдебната система. Призивът на организацията обаче увисна във въздуха, тъй като 8 от нейните членове побързаха да се разграничат от своя председател и да обявят призива за негово „лично мнение“.
Другият защитник на статуквото в съдебната система, който се отдаде на антиамериканска реторика още в понеделник, беше прокурорът от Върховна касационна прокуратура Спартак Дочев, който е и председател на обществената организация Съюз за борба с корупцията „Законност“. Той е известен с близостта си до Никола Филчев и склонността си към използване на фриволен език. Негово е авторството на репликите „вонящо влечуго“ и „миризлив мушморок“ по адрес на председателя на Американския комитет по разширяването на НАТО Брус Джаксън, който е един от първите чужди обществени деятели, позволили си да критикуват работата на държавното обвинение в България и неговите ръководители. Дочев обвини Пардю в менторски тон, който излиза извън рамките на дипломацията. Според него мястото на прокуратурата е въпрос на българската държава, не на чужди вмешателства, а изказванията му по адрес на Брус Джаксън са били „патриотични изблици“. В публичната си изява обаче Дочев даде нови аргументи в полза на тезата на американския посланик, според който има натиск върху политици и медии от страна на прокуратурата. Пред журналисти той обяви, че оглавяваната от него организация е подала на прокуратурата 24 сигнала за корупция срещу столичния кмет Софиянски и 3 срещу бившия премиер Иван Костов и неговата съпруга. Или казано с други думи, под формата на съюз „Законност“ държавното обвинение е намерило начин как да подава жалби само до себе си, самосезирайки се без помощта на подхвърлени публикации в медиите. Изглежда, предупредителните сигнали на прокуратурата към политическия елит са постигнали поне частично своя ефект - много представители на парламентарните сили вкупом се хвърлиха да защитят доброто име на държавното обвинение. Срещу откровенията на Пардю се обявиха дори Йордан Соколов и Димитър Абаджиев от ДСБ, които само седмица по-рано твърдо седяха зад позицията на своя лидер Иван Костов, че нереформираната прокуратура и нейните опити за натиск над политическия елит са основен проблем на българската съдебна система. Доказвайки на практика тезата на бившия син премиер, че „политиците ни се страхуват от прокуратурата“, Димитър Абаджиев колебливо коментира как „Филчев започна с добри намерения, но беше изяден от системата“. Всъщност той, Йордан Соколов, и бившия син правосъден министър Васил Гоцев са основните фигури в СДС, които изиграха решаващата роля за прокарването на Филчев за главен прокурор.

Колебливо по въпроса за прокуратурата се изказаха и от СДС. Не е работа на чужд пос­ланик да дава публични изявления, чиито решения трябва да се търсят в рамките на отговорностите на правителството, каза говорителят на партията Николай Младенов. Според Младенов Пардю не казва нищо ново по въпроса за проблемите в съдебната система. Самото правителство също е доста предпазливо в действията си по отношение на прокуратурата и нейното реформиране. За първи път през тази седмица министърът на правосъдието Антон Станков призна публично, че се подготвя ново питане до Конституционния съд по въпроса за реформите в съдебната система, които могат да се извършат от обикновено Народно събрание. Според него обаче все още се уточняват детайлите - дали да бъде внесено от депутати, или от Министерския съвет и какво точно да съдържа.

Международният натиск за радикало реформиране на българската съдебна система внезапно излезе извън рамките на витиеватия дипломатически тон на междудържавните отношения. За първи път някои от най-болезнените проблеми в правораздаването у нас бяха наречени с истинските им имена. След като в края на миналата седмица американският посланик у нас Джеймс Пардю отправи директно обвинение към българската прокуратура, че не се бори с организираната прес­тъпност и че „се е обърнала срещу тези, които изобличват корупцията, вместо срещу заподозрените официални лица“, през тази седмица неговият заместник Джефри Левийн повиши още емоционалния градус на набиращия скорост истеричен дебат по темата. Втроият дипломат на САЩ в България обяви в сряда, че това е официалната позиция на Държавния департамент, а не лично мнение на Джеймс Пардю, както се опитаха да изкарат няколко високопоставени представители на политическия и съдебния елит.

На първо място, това беше председателят на парламента Огнян Герджиков, който се усъмни, че това е нещо повече от персонална оценка. „Изненадан съм от това, че един посланик си позволява такива директни изказвания“, обяви той пред Би Ти Ви, допълвайки, че явно човек, който ги прави, не е дипломат от кариерата. В допълнение председателят на парламента индиректно упрекна САЩ, че не са премахнали смъртното наказание за разлика от Европа. Реакцията на Герджиков не е изненадваща в контекста на това, че той е кум на главния прокурор Никола Филчев и че е бил синдик във фалиралата „Агробизнесбанк“, за която все още тече следствено дело. Теоретично срещу председателя на парламента би могло да бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба. Дали заради това, или от кастова солидарност Герджиков още веднъж повтори ретроградната теза, че каквито и да било структурни промени в съдебната система не биха могли да бъдат направени без свикването на Велико народно събрание - нещо, което едва ли ще се случи скоро. По всяка вероятност председателят на парламента изобщо не е очаквал, че официален Вашингтон може да застане зад оценки как „действията на прокуратурата ни връщат към най-тъмните времена на потисничеството“.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK