Колко са

Ромите са 650-800 хиляди, само 5% от тях доживяват до пенсионна възраст

Да се отговори на елементарния на пръв поглед въпрос колко точно са ромите в България е сложно. Проблемът е, че данните от различните източници се различават драстично. Най-общо източниците са три - официални данни, каквито са изследванията на Националниястатистически институт, неправителствените организации, занимаващи се с проблемите на малцинствата, и ромските политически партии.

Според резултатите от последното преброяване на Националния статистически институт, проведено към 1 март 2001 г., като роми се определят 370 908 души от общо 7 928 901 души - 4.68%. За периода между последните две преброявания пък (от 1992 г. и 2001 г.) ромите са се увеличили с 18.1%, докато населението на страната като цяло е намаляло с 6.6%.

Къде е грешката

Тези данни на държавната статистика обаче не отговарят на реалната демографска картина в страната. Според проучване на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет към официалните 370 хиляди роми задължително трябва да се добавят още приблизително 350 хиляди души, които околните възприемат като роми, но които отхвърлят тази идентификация и се самоопределят като друг етнос. Разминаването идва от методиката, по която Националният статистически институт набира данните си. Статистиците могат да причислят някого към ромската общност само ако той самият се определи като ром. Голяма част от циганите у нас обаче предпочитат да се наричат българи, турци или румънци, но не и роми.

Сметката на ромските лидери

Най-внушаващи до момента са изчисленията на лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев.Той твърди, че циганите в България са 1.252 млн., от които около 800 хиляди имат избирателни права. Малко по-скромен в сметката е председателят на най-новата ромска партия - Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Илия Илиев. По думите му ромското население е около милион. Същата бройка назова и Александър Филипов, лидер на Националното движение за социална политика и депутат от НДСВ. Средно във всяка област на страната има около 35 хиляди роми, обясни Филипов. В Смолян според него нямало роми, но в Кърджали, въпреки че официалната статистика твърди, че няма, всъщност имало много. Най-много били в София, където са групирани в около десет гета. Илия Илиев също каза, че в Софияобласт циганите са най-много над 100 хил., но не пожела да конкретизира повече.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    kitaec__ avatar :-|
    kitaec__

    Проблема с мангалите в тази статия е засегнат полвинчато,по комунистически.Трябва да се има впредвид,че 95% от циганите живеят в незаконно построени къщи,вследствие на което никой не ги търси да плащат данъци.Не плащат и вода,продължават да крадат ток.Повече от половината цигани през живота си,никога не са работили.Не са малко и случаите когато се самонастаняват в общински жилища,без да плащат нищо.Циганите които пък живеят в общински жилища,повечето също не плащат наем.В агенцията за строителен надзор работят над 1200 човека с нелоши заплати.Тяхно задължение е съгласно европейските изисквания,в незаконно построена сграда да не се доапуска прекарване на ток ,вода и канализация.Пътна полиция също не си върши работата,защото допуска свободно движение по общинските и държавните пътища цигански каруци,които в повечето случай се използват при кражби.Как може един пенсионер,който има пълен трудов стаж,плащал си е редовно данъци,такси и пр. да получава по малка пенсия от помощите за циганите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход