Приватизацията невъзможна

Следващото правителство ще трябва да мисли алтернативни методи за спасяване на холдинга

Сделка за „Булгартабак“ няма. И няма да има.“ С тези думи, казани пред Народното събрание във вторник, вицепремиерът Лидия Шулева предизвика истински фурор сред депутатите. Те започнаха да викат, тропат, свиркат и ръкомахат, сякаш току-що са научили разтърсваща новина. Всъщност това, че цигареното производство на България ще си остане държавно, стана ясно още в края на предишната седмица. Тогава ДПС се обяви официално против сделка с единствения кандидат-купувач на фабриките в Благоевград, София и Пловдив „Бритиш американ табако“ и подкрепи атаката, започната от БСП като кампания от шумни скандали за компрометиране на управлението на холдинга. НДСВ пък не събра достатъчно кураж да поеме отговорността за подписване на договора с БАТ, като игнорира заплахите на коалиционния си партньор и компроматните удари на левицата. И ако по това време някой все още не е бил наясно, че сделката е провалена, във вторник сутринта вече нямаше място за съмнения по този въпрос. Тогава БАТ обяви официално, че оттегля офертата си.

Проблемът, който може би все още не е добре осъзнат от голяма част от политиците, е, че след този трети провал на сделка за „Булгартабак“ възможностите за приватизиране на тютюневия холдинг вече стават чисто теоретични. А невъзможната приватизация и оттеглянето на инвеститор като БАТ ще имат негативни последици както за ревниво закриляната тютюнева индустрия, така и за икономиката на страната като цяло.

БАТ си тръгна - ефектите за утрешния ден

„Бритиш американ табако“ уведоми българското правителство, че се оттегля от сделката за приватизацията на „Булгартабак“. В усложнената политическа обстановка, която продължава да се влошава, компанията не е убедена, че сделката може да бъде завършена в срокове, които да осигурят адекватна възможност за реализиране и възвръщане на инвестициите.“ Това съобщиха от втория по големина в световен мащаб цигарен концерн във вторник. От компанията допълниха, че високите вносни мита за цигарите не позволяват реална конкуренция в страната и заради това „Булгартабак“ има 98% пазарен дял. Както и че тези мита важат само до началото на 2007 г., а оставащото дотогава време не е достатъчно за утвърждаване и модернизиране на производството на цигари в страната.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата