Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Безработен ром от Ихтиман държи рекорда по дължим ДДС

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият длъжник - физическо лице, на държавата живее в Ихтиман. Той е на 26 години и се казва Живко Баров. Израснал е като кръгъл сирак в циганската махала „Изток“, където преживява, като чисти и цепи дърва във ветеринарната лечебница. Бедният ром живее в порутен коптор, където спи заедно с още 12 души в една стая. Поради факта, че е напълно неграмотен, Живко никога не се е занимавал със собствен бизнес. Но въпреки това неукият и безработен ром успя да счупи всички рекорди по натрупани данъчни задължения. В края на миналата година се разбра, че фирмите му дължат на хазната повече от 15 000 000 лева.

„Милионерът“ от Ихтиман

Историята започва през лятото на 2003 г. Всеки ден безработният ром се мотаел около градската болница в Ихтиман. Там той се запознава с човек на име Румен, чиято жена била на лечение в същата болница. Непознатият го поканил на кафе. Двамата продължили да се срещат в същото заведение и след това. При една от следващите им срещи Румен предложил работа на своя мургав познат. Той обяснил на наивния ром, че ще го наеме да му сече дърва и да чисти вилата му в Божурище. Неподозиращият нищо младеж го последвал. Когато стигнали до въпросната вила, се оказало че няма никакви дърва. Живко измел двора на своя благодетел и зачакал следващите си задачи. Румен го накарал да подпише договор. Завел го при нотариус, където му дали да подпише една папка с документи, после му връчил 20 лева и го оставил да се прибере в Ихтиман с уговорката, че скоро ще го потърси.

Един ден в дома на безработния ром идват полицаи. От тях той разбира, че дължи на държавата голяма сума пари от невнесен ДДС. При явяването си пред властите неграмотният ром научава, че е собственик на пет фирми, регистрирани в Котел и София. Не след дълго на адреса му започват да валят призовки за данъчни задължения на повечето от тях. Така в един момент неграмотният циганин се оказва най-големият длъжник на държавата. Случаят му обиколи страниците на повечето вестници и стигна до всички институции в държавата, от които безработният ром потърси съдействие.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове