Десният отговор на левия конспект

Консервативният Пламен Орешарски трябва да изпълнява щедрите предизборни обещания на БСП

Все едно футболист на „Левски“ да премине в ЦСКА - така на футболен език може да се определи преминаването на синия експерт Пламен Орешарски в доминирания от червените кабинет на Сергей Станишев. Въпреки че е доказан професионалист и авторитет сред академичните среди, 45-годишният икономист предизвика вълна от учудване, попадайки в лявото правителство още при първия опит за кабинет. Причината е, че дълги години Орешарски беше един от най-големите застъпници на дясната политика в областта на икономиката, при това дълго време заемаше поста заместник-председател на СДС. В българския политически живот досега няма такъв аналог.

Непознатият Орешарски

Орешарски е от онази категория експерти, които винаги са били в сянката на политиците. Колкото и добре да си вършат работата, все се намира някой друг, който да обере лаврите от техния труд. Те не дават интервюта, не обичат да се показват на публични места и често дори биват бъркани с други хора. Едно от най-забавните недоразумения е в Япония през 1999 г. Тогава Орешарски посетил заедно с Мартин Заимов Страната на изгряващото слънце за стаж в местни финансови институции. Единият като заместник-министър на финансите, а другият като подуправител на БНБ и шеф на валутния борд. Японските домакини възприемали Орешарски като водач на групата и му оказвали повече внимание. В същото време шофьорът на посолството, който бил японец, се грижел повече за Мартин Заимов - отварял му винаги вратата на излизане, носел му куфарчето и учтиво го поздравявал всеки път, докато към Орешарски той проявявал леко пренебрежение.

„Двамата с Мартин през цялото време се шегувахме на тази тема. Аз обяснявах, че японските домакини уважават повече Министерството на финансите, отколкото централната банка. Мартин ме контрираше, че е точно обратното и поведението на шофьора го доказва“, разказва Орешарски. Спорът бил разрешен окончателно на летището, когато двамата трябвало да поемат обратно към България. Шофьорът отново обградил с внимание шефа на валутния борд - той му отворил вратата, помогнал му да си свали куфара и двамата подхванали дълъг разговор. Орешарски тактично се поотдръпнал, за да не им пречи. След минута Заимов го настигнал развеселен от последните думи на шофьора. Те били: „Гудбай, мистър Орешарски.“ Оказало се, че шофьорът на посланика през цялото време бъркал двамата и това била причината за хладното отношение към заместник-министъра на финансите.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал