С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 сеп 2005, 0:00, 5153 прочитания

Заместник-министрите: Професионалисти, парашутисти и тук-там недоразумения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Да си заместник-министър понякога може да е много сладко. Хората на тези позиции рядко са публични фигури, но в същото време имат съвсем реална и често голяма власт. Да станеш заместник-министър в правителството на Сергей Станишев е по-трудно, отколкото е било досега. Сглобяването на трипартийната коалиция наложи разпределение на замовете по партийни квоти. Така всеки министър ще работи не с избран от него екип, а с посочени даже от друга партия хора. За да бъде разпределението по-лесно, броят на заместниците в почти всички министерства беше увеличен. Дори и това обаче не беше достатъчно, за да утоли жаждата за власт на различни вът­решнопартийни групи. Избухнаха малки войни за влияние и това забави част от назначенията. Все още например не са ясни заместниците в Министерството на икономиката и енергетиката. Какво е ясно до момента?
Две са новите лица сред зам.-министрите в

Министерството на финансите

Станалият известен като червеното юпи Георги Кадиев (БСП) поема горещия данъчен ресор и митниците. Димитър Ивановски (НДСВ) най-вероятно ще отговаря за отношенията с МВФ, Световната банка и другите международни финансови институции, както и за външния дълг. Любопитното е, че и двамата в миналото са имали нещо общо с журналистиката - съответно във вестниците „24 часа“ и „Пари“.
Георги Кадиев се появи като икономическо лице на социалистите за пръв път преди изборите и дори беше споменаван като възможен наследник на Милен Велчев. Първо се смяташе, че е кандидатура на Сергей Станишев, но после стана ясно, че е доведен от зам.-председателя на партията и сегашен икономически министър Румен Овчаров. В предизборните си публични изяви Кадиев говореше откровено, понякога нападателно и не даваше вид на човек, който обича компромисите. Той е от Бургас, има две магистърски степени - едната по публична администрация в „Харвард“, а другата - международни отношения в Московския институт по МО. Работил е като финансов анализатор и изпълнителен директор на анализаторски компании.
Димитър Ивановски (НДСВ) е познат като зам.-министър на икономиката в кабинета на Лидия Шулева и Милко Ковачев. Кариерата на младия икономист минава през брокер на ценни книжа и през Центъра за икономическо развитие. Той е един от черноработниците, които със своя професионализъм са желани от всяко управление. При предишния кабинет Ивановски отговаряше за най-тежките ресори в икономическото ведомство - инвестиции, приватизация, управление на държавните предприятия.
Другите трима заместници на финансите са в наследство от времето на Милен Велчев. Кирил Ананиев (БСП) е бил зам. дори на Муравей Радев. Той има имидж на добър експерт в областта на бюджетните разходи - особено финансирането на общините и здравната каса. Ананиев е човекът в министерството, който се опитваше без конфронтация да разпредели така парите, че общините и лекарите да останат доволни. Дали успя, е друг въпрос.
Силен тласък в кариерата на Любомир Дацов (НДСВ) даде Милен Велчев. Той го издигна от началник на отдел „Бюд­жетна политика“ до зам.-министър. Дацов запазва сегашните си ресори - бюджетната координация и политика, както и управлението на средствата от ЕС. При досегашния екип той беше визионерът и реформаторът на министерството. При публични икономически дискусии често критикуваше левите икономически възгледи. Когато политиката налагаше обаче, измисляше бюджетни трикове, които позволяваха на финансовия министър да разпределя пари, прескачайки парламента.
Нахит Зия (ДПС) е икономист по образование. Той беше зам.-министър и при Велчев и отговаряше за Агенцията по хазарта и Агенцията за финансово разузнаване, както и за други сравнително периферни дейности. Известен е с това, че не е склонен към публични изяви. Повечето от журналистите, покриващи дейността на МФ, не биха го познали, ако го срещнат. Зия обаче е в управителния съвет на „Национална публична компания“ ЕАД, в която бяха вкарани милиони от фискалния резерв за инвестиции в инфраструктурата. В средите на ДПС минава за един от най-добрите професионалисти, с които партията на Ахмед Доган разполага. На пос­ледните избори беше избран за депутат от Благоевград.
За заместник-министри в

Министерството на труда и социалната политика

са назначени двама бойни другари на сегашната министърка Емилия Масларова и по човек на Лидия Шулева и на Ахмед Доган. Зам.-министър Горан Банков (БСП) се завръща на бял кон в социалното министерство, в което има най-дълъг стаж в сравнение с останалите заместници. Работил е там още при правителството на Анд­рей Луканов, когато министър беше Емилия Масларова. Стана зам.-министър в правителството на Любен Беров и запази позицията си в кабинета на Жан Виденов. Напусна министерството при служебното правителство на Стефан Софиянски. След това мина за кратки периоди през евролевицата, където се занимаваше с разработки, икономически анализи и прогнози, и през Финансово-индустриална група „Реи холдинг“ като директор „Управление на човешките ресурси“. Преди да се върне отново в социалното министерство, той беше главен експерт по проучванията и анализите в Икономическия и социален съвет. Горан Банков е безспорен специалист по доходите и вероятно ще поеме този ресор като заместник-министър. Той е старши научен сътрудник II степен и доктор по икономика. От 1998 г. преподава икономика на труда, политика по доходите и жизнения стандарт и заетост и безработица в УНСС.
Верен другар на Масларова е и новият и заместник Димитър Димитров (БСП), който ще отговаря за заетостта. Той е бивш депутат от БСП от същия Старозагорски избирателен район, от който беше депутат и Емилия Масларова. И двамата бяха членове на социалната комисия в предишния парламент. Димитров е бивш зам.-кмет на Стара Загора, занимавал се последователно със строителството и социалните въпроси.
Зам.-министърът от квотата на ДПС Васил Войнов, 40-годишен, е напълно неизвестен в средите, които се занимават със социална политика. Той е от с. Црънча, Благоевградско. Бил е общински съветник в община Девин, работил е и в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Смолян, където - няма как, очевидно се е сближил с хората на Доган. Завършил е финанси в Техническия университет във Варна, има магистърска степен по икономика и специализация в университета в Делауер, САЩ. Специализирал е право и бизнес администрация в УНСС. Неговият ресор ще бъде „Условия на труд“. Войнов е един от осмината заместник-председатели на ДПС с български имена, чрез които Ахмед Доган се стреми да представи партията си като национална, а не етническа. Запознати свързват назначението му за зам. социален министър с протекция от Юнал Лютфи. Според други източници Йордан Цонев и Христо Бисеров имат решаваща роля в предложенията с окончание -ов.
А сега изненада. Жена! Като зам.-министър в социалното министерство се връща съгражданката на Лидия Шулева от Велинград Иванка Христова (НДСВ). Шулева я направи зам.-министър на труда и социалната политика с ресор социално подпомагане, след като се премести в Министерството на икономиката. От средата на 2003 г. до края на мандата на НДСВ Иванка Христова остана почти незабележима. Основните реформи в областта на социалното подпомагане се движеха лично от тогавашния министър Христина Христова.
И още една изненада. В социалното министерство се очаква да бъде назначен пети заместник-министър. Говори се усилено, че той ще бъде от ромски произход и най-вероятно ще отговаря за социалното осигуряване. От партия „Рома“ посочиха като свой кандидат за поста Явор Димитров, в момента началник-отдел „Парични обезщетения при безработица и гарантирани вземания“ към Главна дирекция „Осигурителни вноски и краткосрочно осигуряване“ в Националния осигурителен институт.
ДПС запази досегашните си хора в управата на

Министерството на земеделието и горите

- втори мандат освен министър Нихат Кабил ще има и заместникът му Бюрхан Абазов (ДПС), който отговаря за управлението на държавния поземлен фонд. Абазов изпълняваше функциите на министър по време на предизборната кампания, когато Кабил формално се водеше в отпуска.
Новите зам.-министри са двама от БСП - Светла Бъчварова с ресор „Земеделие“ и Стефан Юруков с ресор „Гори“, и един от НДСВ - Димитър Пейчев с ресор „Евроинтеграция“. Ако хранително-вкусовата промишленост мине от икономическото към земеделското министерство, както настоява ДПС (споко, засега „Булгартабак“ е в преработвателната промишленост и няма опасност да мине в ръцете на Кабил, освен ако дефиницията не се пипне), вероятно ще има и пети зам.
„Евроинтеграцията“ - най-решаващият ресор за земеделието, беше дадена на човек без опит. Назначаването на Димитър Пейчев за зам.-министър изненада дори и съпартийците му. Твърди се, че той е силен в енергетиката и околната среда, но няма никакъв опит в земеделието. Кандидатурата му е издигната от политическия съвет на НДСВ. Твърди се, че практиката на НДСВ обаче била да издига за зам.-министри първо бивши депутати, които не са успели да влязат в парламента. В 39-ото НС Пейчев беше депутат от Пловдив. Силна логика.
Според регистъра ДАКСИ Димитър Пейчев има 10% от дяловете във фирма „Мултиеко“ на бившата „Мултигруп“ с предмет на дейност събиране на отпадни води. Фирмата е в ликвидация. Пейчев е собственик на 50% от дяловете и в още три фирми - „Тракия екопетрол“ с предмет на дейност рециклиране на неметални отпадъци, КОЛЛО, която се занимава с товарен и автомобилен транспорт, и „Павлета“ - с търговия на дребно с горива. Той е и в управата на сдружение „Асоциация за превенция на конфликти и колизии на интереси“. Председател на това сдружение е Венислав Цанов - бивш ценовик в енергетиката при Костов. В колективния му орган на управление е и бившият зам.-министър на енергетиката в кабинета на Сакскобургготски Илко Йоцев.
За ресора на Димитър Пейчев първо се спрягаше Светла Бъчварова, но не би. В предизборната кампания Бъчварова беше споменавана от БСП като възможен земеделски министър. Тя има дългогодишен опит в земеделието и се смята за професионалист по въпросите, свързани с пазара на земята и зърното. Била е директор на Института по аграрни науки, а после - на Центъра за аграрни науки към земеделското министерство. Освен това ръководи и САПИ ООД (Система за агропазарна информация към земеделското министерство). Когато през 2002 г. ресорът „Евроинтеграция“ в земеделското министерство остана вакантен, Бъчварова беше предлагана за него дори от НДСВ. Според в. „Дневник“ по това време съпругът на Бъчварова Владимир Пиралков е имал регистрирано еднолично дружество „Ес консулт“, извършващо същата дейност като САПИ. После обаче то е закрито. Съпругът на Бъчварова е участвал и в управителния съвет на ямболската винарна „Шато Руко“, която нашумя покрай разследване за източването на фонд „Земеделие“. По времето на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов „Шато Руко“ е получила инвестиционен кредит от 2.9 млн. лв., за да създаде 1800 дка лозови насаждения. Средствата са били предоставени още преди да са утвърдени указанията за прилагане на подобно инвестиционно кредитиране.
Стефан Юруков, който ще отговаря за горския сектор, досега бе декан на Лесотехническия университет. За него се казва, че е професионалист. И точка.
Сред зам.-министрите в

Министерството на регионалното развитие и благоустройството

има три нови лица - Милена Паунова (НДСВ), Димчо Михалевски (БСП) и Искра Димитрова Михайлова-Копарова (ДПС).
Милена Паунова ще бъде ангажирана с децентрализация, нормативна база и гражданско обслужване. Тридесет и пет годишната Паунова е от Хасково, завършила е право в Бургаския свободен университет и влезе в предишния парламент като водач на листата на НДСВ от родния си град. Като депутат участваше в парламентарните комисии по правните въпроси, по въпросите на гражданското общество и в комисията за борба с корупцията. Смята се, че дължи преизбирането си в парламента и назначението си в министерството на Даниел Вълчев.
Димчо Михалевски (БСП) е популярен по-скоро като неуспелия кандидат-кмет за Кърджали през 2003 г. (явил се като независим, но с подкрепата на БСП). Източници, близки до партийни среди, казват, че сега очаквал съпартийците му да го номинират за областен управител, но надеждите му не били оправдани. Той поема най-широкоспектърния ресор в министерството - благоустройствена политика, инфраструктура и изпълнение на програми.
Искра Михайлова-Копарова (ДПС) e още една „българска“ номинация на Ахмед Доган.
Може да се каже, че чрез нея в министерството остава досегашният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Хасан Хасан (Хасан е виден партиен функционер на ДПС, единственият от зам.-министрите, задържал се на поста си през целия мандат „Сакскобургготски“ и дори изпълнявал функциите на и.д. министър след напускането на Костадин Паскалев). Михайлова-Копарова беше негов неформален съветник. Като зам.-министър тя поема прог­рамиране, регионална политика и евроинтеграция. Завършила е Ленинградския държавен институт по, забележете, култура. Била е изпълнителен директор на сдружение „Толерантност“ - неправителствена организация, създадена от ДПС за усвояване на пари от европейските фондове. Адресът на сдружението е на столичния бул. „Александър Стамболийски“ 45А, където се намира и централата на движението. Членове на сдружението са 49 общини с преобладаващо турско население, а в управителния му съвет участват главно кметове, избрани с листата на ДПС.
Лобито си запазва и бившият министър Валентин Церовски. Началникът на неговия политически кабинет Калин Рогачев (НДСВ) сега е зам.-министър. При предишната власт Рогачев пряко движеше преговорите за скандалните концесии на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, както и за петролопровода Бургас - Александруполис. Занапред 36-годишният Рогачев ще води ресор - държавно участие и кадастър в регионалното министерство.
Савин Ковачев (БСП) - беше зам.-министър и в кабинета „Церовски“ (прочул се най-вече с опитите да прокара закон за черноморското крайбрежие). Като зам.-министър сега той е лансиран от БСП в качеството му на експерт. Ресорът му ще бъде устройство на територията. Роден е в Пазард­жик през 1961 г., юрист (СУ „Св. Климент Охридски“). Преди да стане зам.-министър в регионалното ведомство, беше главен експертен съветник към парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.

Министерство на правосъдието

Ана Караиванова (БСП) е една от знаковите фигури в червените юридически среди. Тя е бивш следовател и прокурор, но е освободена от съдебната система през 1992 г. по времето на Филип Димитров. Като депутат от БСП в 36-ото Народно съб­рание (по времето на управлението на Любен Беров) ръководи комисията по корупция, а в следващия парламент - комисия по парламентарна етика. Известна е като един от най-големите критици на бившия управител на БНБ Тодор Вълчев, който според нея е пречил на следствието да открие виновниците за серията от банкови фалити в края на мандата на Жан Виденов.
Маргарит Ганев (НДСВ) е „топлата връзка“ в Министерството на правосъдието с екипа на предишния министър. Той запазва поста си от времето на Антон Станков, където преди около 8 месеца беше назначен на мястото на Севдалин Божиков. До момента той отговаряше за правната евроинтеграция. Твърди се, че лично Георги Петканов е настоял той да не бъде сменян. Маргарит Ганев е доктор по право. Работил е в Института по правни науки на БАН и като преподавател по международно публично право и дипломатическо и консулско право. Сабрие Сапунджиева (ДПС) до момента е работила като юридически съветник в президентството. На последните избори е била зам.-председател на ЦИК. Родена е в Якоруда. Специализирала е вът­решна архитектура и мебелно производство, а по-късно - право в благоевградския Югозападен университет. Димитър Бонгалов (Зелена партия на България) е второто назначение в правосъдното министерство по линия на БСП. Бил е прокурор в Своге. От 1993 г. насам той е заместник на Александър Каракачанов в „Зелената партия“, която е коалиционен партньор на социалистите. Бил е кандидат за кмет на София през 1999 г. Бонгалов беше един от хората, които се заканиха да съдят бившия столичен кмет Стефан Софиянски заради кризата с боклука в столицата в началото на юли тази година.

Министерство на транспорта

Новият зам.-министър на траспорта Георги Петърнейчев (от квотата на БСП) е дългогодишен кмет на Пещера - първо от БСП, а после независим. В града е доста популярен най-вече с това, че се стреми да насърчава местния бизнес. Досега беше председател на една от множеството асоциации на автомобилните превозвачи, която в неговия случай обединява само малки фирми с по два-три камиона. При управлението на НДСВ беше в немилост ведно с асоциацията си, чиито предложения априори не се приемаха. Предполага се, че като зам.-министър ще отговаря за автомобилния транспорт и ще защитава интересите на малките превозвачи - нещо, което вече беше намекнато и от министър Мутафчиев.
Юджел Атилла (ДПС), назначен за зам.-министър на транспорта, отговарящ за управлението и контрола на собствеността, е смятан за един от най-приближените до Ахмед Доган хора. Той е сред основателите на ДПС, депутат в две последователни народни събрания преди 39-ото. Хасковлията напусна парламента и за доста време се смяташе, че е в немилост. Досега се занимаваше с частния си бизнес в Хасково - консултантски услуги.
Даниела Никифорова (НДСВ), която поема ресорите въздушен и воден транспорт, е финансист по образование, депутат от 38-ото Народно събрание от партията на българските жени. Досега практически не е имала досег с транспорта. Не така странен е случаят с Весела Господинова (БСП), която става зам.-министър на транспорта с отговорност за еврокоординацията и инфраструктурните проекти. Досега тя е работила като координатор по програма ФАР в ЕС и член на делегацията ни в съюза. Дълги години преди това обаче е работила в транспортното ведомство. Пос­та си в транспортното министерство запазва Красимира Мартинова (НДСВ), която обаче занапред ще отговаря за хармонизацията на законодателството с европейското.

Министерство на околната среда и водите

Небезизвестната активистка на „Българския Великден“ Любка Качакова (НДСВ) се връща във втория ешелон на изпълнителната власт като зам.-министър на околната среда и водите. При кабинета „Сакскобург­готски“ тя беше зам.-министър на икономиката, отговарящ за търговските въпроси. След конфликт с тогавашния икономически министър Николай Василев по повод стратегията за приватизация на „Булгартабак“ и мениджърския договор на изпълнителния директор Георги Попов обаче Качакова беше освободена от поста. След това тя се омъжи, а после и роди едно момиче, а в четвъртък - и второ. Тоест вероятно ще поеме поста с известно закъснение. За семейството се твърди, че има ваканционни имоти и парцели в родопското с. Гела.
Йордан Дардов (ДПС) е още едно от новите лица, произлезли от банката кадри на Движението за права и свободи. Той е адвокат по професия и досега е работил в собствената си кантора. Бил е личен юридически съветник на Ахмед Доган, което обяснява назначението му за зам.-министър на околната среда и водите. Очевидно командироването му на този пост е още една крачка към овладяването на едно от най-апетитните министерства, през които ще минава усвояването на пари от еврофондовете, тъй като министър в него е друг човек на ДПС - Джевдет Чакъров. Третият новоназначен зам.-министър е Атанас Костадинов.

Министерство на образованието и науката

Екатерина Виткова, Мукадес Налбант и Кирчо Атанасов са тримата заместници на образователния министър Даниел Вълчев. До редакционното приключване на броя името на четвъртия заместник остана неизвестно.
За Екатерина Виткова (НДСВ) се знае, че е близка до бившия вицепремиер от кабинета „Сакскобургготски“ Лидия Шулева още от времето, когато тя ръководеше „Албена холдинг“. Професионалната и метаморфоза преминава от журналистиката (работила е във вестниците „Труд“ и стария „Телеграф“), през ръководител на пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (когато Шулева е министър), до началник на кабинета на Шулева в Министерството на икономиката.
За разлика от бившата журналистка, която никога не се е занимавала с образование, Мукадес Налбант (ДПС) плува в свои води. По време на представянето на екипа на Вълчев тя сантиментално припозна образованието за своя „лична и професионална кауза“. През последните четири години Налбант ръководеше дирекция „Координация и контрол на средното образование“ в Министерството на образованието и науката, но се занимава с просветна проблематика от близо 20 години. Тя е едно от най-лоялните лица на ДПС. Когато бившият просветен министър Игор Дамянов обяви скоростното въвеждане на тестове след 7-и клас още от 2005 г. (която идея впоследствие отпадна), именно Налбант настояваше те да не са съчетани със съчинение. Макар и непублично, ДПС натискаше за тестове само със „закрити отговори“, за да може децата, които по-слабо владеят писмено български език, да се справят. Мукадес Налбант беше замесена и в скандала с безбожно евтините апартаменти за администрацията. Тя дори заемаше почетното първо място в черния списък на Константин Тренчев, който твърдеше, че нейният апартамент е бил купен най без пари. По думите му ведомственият апартамент в „Овча купел“ от 168 кв.м е бил придобит от госпожа Налбант срещу 18 760 лв., или кощунствените 56 евро на кв.м. Тя обаче отрече обвиненията, твърдейки, че е платила общо 55 000 лв. с всички данъци и такси.
Досегашният директор на Математическата гимназия в Пловдив Кирчо Атанасов (БСП) е третият зам. ресорен министър. Известен е като човек на точните науки и като един от най-горещите привърженици на скоростното въвеждане на информационните технологии в българските училища. Изпреварва Мукадес Налбант в едно отношение - в сферата на образованието е вече 30 години. Никога обаче не се знае това предимство ли е или недостатък.

Министерство на външните работи

Феим Чаушев (ДПС) е един от новите заместник-министри във външното министерство. При предишното правителство беше заместник-министър на младежта и спорта. Бил е на дипломатическа служба в посолството ни в Германия. От предишното правителство остава и Евгения Колданова (НДСВ). Тя беше зам.-министър на икономиката и се смята, че също дължи назначението си на Лидия Шулева. От квотата на НДСВ в МВнР остава и Гергана Грънчарова. Тя за втори път предпочете да бъде зам.-министър, а не депутат. От квотата на БСП в този етаж на властта беше излъчен Любомир Кючуков - верен партиен кадър, завършил в Москва, а после, след смяната на конюнктурата, специализирал във Вашингтон.

Министерство на вътрешните работи

И зам. министерските кресла във вътрешното министерство са раздадени на квотен принцип. Бойко Коцев (НДСВ), който отговаряше в предния кабинет за евроинтеграцията на МВР, запази поста си. Той беше предлаган и за правосъден министър, но при повторното редене на правителство отстъпи на бившия си началник Георги Петканов. Очевидно Камен Пенков (БСП) ще е гърбът на министър Румен Петков. Собственикът на агенция за сигурност „Скорпио“ е член на ВС на БСП. Той е завършил ВИПОНТ на МВР и от 1976 до 1990 г. е служител на МВР. Цонко Киров (НДСВ) също е ново име в политическия кабинет на Румен Петков. Той е бивш депутат от НДСВ от Пловдив и член на комисиите за външна политика и вът­решна сигурност. Киров е авиационен специалист, а преди да стане депутат, се е занимавал с частен бизнес.
Раиф Мустафа (ДПС) е човекът на Доган в сградата на „Шести септември“. Той е започнал в системата на МВР през (изненада!) 1985 г. като разузнавач (в смисъл че е разузнавал за милицията в частност и Държавна сигурност като цяло) и стига до шеф на регионалното звено „Полиция“ в РДВР - Кърджали.

Как политическите партии поделиха зам. министерските кресла
  БСП НДСВ ДПС
Министерство на финансите Пламен Орешарски    
Георги Кадиев Димитър Ивановски Нахит Зия
Кирил Ананиев Любомир Дацов  
Министерство на труда и социалната политика Емилия Масларова    
Горан Банков Иванка Христова Васил Войнов
Димитър Димитров    
Министерство на земеделието и горите     Нихат Кабил
Светла Бъчварова Димитър Пейчев Бюрхан Абазов
Стефан Юруков    
Министерство на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов    
Димчо Михалевски Милена Паунова Искра Копарова
Савин Ковачев Калин Рогачев  
Министерство на правосъдието   Георги Петканов  
Ана Караиванова Маргарит Ганев Сабрие Сапунджиева
Димитър Бонгалов    
Министерство на околната среда и водите     Джевдет Чакъров
Атанас Костадинов Любка Качакова Йордан Дардов
Министерство на транспорта Петър Мутафчиев    
Георги Петърнейчев Даниела Никифорова Юджел Атилла
Весела Господинова Красимира Мартинова  
Министерство на образованието и науката   Даниел Вълчев  
Кирчо Атанасов Екатерина Виткова Мукадес Налбант
Министерство на външните работи Иваило Калфин    
Любомир Кючуков Гергана Грънчарова Феим Чаушев
  Евгения Колданова  
Министерство на вътрешните работи Румен Петков    
Камен Пенков Бойко Коцев Раиф Мустафа
  Цонко Киров  

* в курсив са зам.-министрите, останали от предишния кабинет в същото министерство

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Кошлуков пое БНТ, ясни са номерата на партиите за евроизборите Вечерни новини: Кошлуков пое БНТ, ясни са номерата на партиите за евроизборите

И още: Ким Чен-ун пристигна във Владивосток за среща с Путин; Нови законови промени в Румъния подкопават борбата с корупцията

24 апр 2019, 1252 прочитания

Управляващите премахват безсмислени задължения по закона за мръсните пари Управляващите премахват безсмислени задължения по закона за мръсните пари

Пада ангажиментът задължените лица до 12 май да внесат в ДАНС вътрешни правила срещу прането на пари, има и спорни промени

24 апр 2019, 1273 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Не гледаме на Балканите като на заден вход към Европа

Ерик Саш и Харви Глик, мениджъри „Научни дейности“ в американската компания „Монсанто“, пред „Капитал“

Как Facebook ни управлява

Алгоритмите в интернет отговарят за това какво виждат и дори говорят милиарди души в целия свят

Алън Мертнер: Алгоритъмът постоянно се променя

Директорът рекламно инженерство във Facebook пред "Капитал"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Джебчии"

Семейството срещу света с простота и нежност

След Хавел и потоп

Чешкият журналист Даниел Кайзер за кнгите си "Дисидент" и "Президент" и състоянието на журналистиката в Централна и Източна Европа