Новият брой: Накъде след вота
Close

Духът на политбюро се връща в МВР

Точно 4 години и 14 дни прекара Бойко Борисов като главен секретар на МВР. В четвъртък правителството гласува той да бъде освободен от поста и предложи на президента да издаде указ, както се полага по закон. Борисов разпространи мотивите за своята оставка. Сред тях се набляга на това, че новият проектозакон орязва правомощията на главния секретар, политизира се вътрешното министерство и т.н. „С проектозакона за МВР се възлагат нови правомощия на политическия кабинет на министерството, който значително е разширен: началник на кабинета, пет заместник-министри, съветници и помощници за сметка на професионалното ръководство, което остава в лицето на един главен секретар без заместник. Считам не без основание, че ако в този си вид проектозаконът влезе в сила, политическото ръководство не само ще дублира функциите на главния секретар, но и ще направи изцяло ненужна деполитизираната висша длъжност в МВР“, сочи в мотивите си до президента ген. Борисов. По-късно в интервю той заяви, че общественият съвет, който беше обявен от министър Румен Петков, че ще го консултира, също му е дошъл в повече.

За какво става въпрос? Миналата седмица правителството прие нов проектозакон за МВР. В него е разработена идеята всички полиции да се обединят в една генерална дирекция, а начело да стои един генерален директор. Тази идея наистина е от времето на Богомил Бонев, а беше лансирана от тогавашния директор на полицията Славчо Босилков. Бонев тогава не хареса идеята, а и Босилков не беше от неговия отбор, и направи всичко възможно да го уволни. След това идеята за обединение на всички полицаи беше разработена в предизборната програма на „Демократи за силна България“. Сега тя се появи в насипен вид в проектозакона на МВР.

Най общо идеята е под шапката

на тази генерална дирекция да се съберат служба „Полиция“, службата за борба с организираната престъпност, граничната полиция и жандармерията. Целта на това упражнение е да се избегне дублирането на работата на различните служби. Най-често това ставаше между криминалната полиция и НСБОП. В общи линии от времето на Държавна сигурност отделните служби се конкурираха, криеха информация една от друга и т.н. Предполага се, че ако има една обща административна шапка и един генерален директор, ще има подобрение на работата. Поне на етап проектозакон този въпрос е спорен. Защото в предложението на практика липсва устройството на тази генерална дирекция. Това, което са направили нормотворците от МВР, е да вземат задачите и функциите на горните четири полиции и в буквалния смисъл да ги обединят в едно, след това са добавили и нещо за правомощията на полицията и са решили, че проблемът е решен. А всъщност причината за промяната на закона е исканата от Европейския съюз девоенизация на вътрешното министерство. Обаче, за да е по-сигурна работата, Министерският съвет е решил да внесе в парламента нов проектозакон, който на практика е copy paste (копирай и вмъкни), т.е. две трети си е старият.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар