Още една жертва в отбора на ВИС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още една жертва в отбора на ВИС

Още една жертва в отбора на ВИС

За първи път почеркът на мафията беляза убийството на висш митнически служител

Йово НИКОЛОВ
7603 прочитания

„Силови предприемачи“ е книга на руския социолог Вадим Волков, в която той разказва как е създадена и как функционира руската мафия. В нейното начало Волков обяснява, че идеята да я напише му дошла, след като забелязал, че милиционерите и престъпниците, които влизали в близкото до дома му РПУ, дори и физически изглеждат по един и същ начин, карат едни и същи марки коли, разговарят на един и същ език. И на практика той не можел да различи кой е престъпникът и кой милиционерът.

На 10 октомври в София наемен убиец застреля с един куршум в главата една 45-годишна жена и нейния личен шофьор. Двамата бяха убити в огромния джип „Тойота лендкруизър“, собственост на 21-годишната дъщеря на жената. Както стана ясно по-късно, шофьорът е криминално проявен. Убиецът е стрелял почти от упор, когато автомобилът е намалил заради изкуствените бабунки на улицата. Убийството изглежда като поредния разстрел на някой силов бос, но не е. Застреляната жена не е черната вдовица или някой друг митичен дон на мафията, а високопоставен държавен служител в Агенция „Митници“ на Република България. Тя няма право на служебна кола, но и няма шофьорска книжка. Затова от 1997 г. насам си назначава шофьори, които я возят на работа, на делови срещи или на запои с личния и автомобил. Тя пилее страшно много пари и живее като за последно. Убитата се казва Шинка Манова, началник на дирекция „Последващ контрол“ в Агенция „Митници“. Макар и колегите и официално да заявяват, че са потресени от убийството и, мнозина го разглеждат като естествен край на един живот, живян на ръба на закона. (Колкото и цинично да звучи това все пак.) През последните 15 години Шанка Манова се превръща в символ на контрабандата и сивата икономика в държавата, нанесла на бюджета щети за стотици милиони левове. (Естествено тази незаконна дейност не е доказана и няма да бъде доказана въпреки някои намеци, появили се в официални доклади на разследващи органи.) Кариерата на Шинка Манова като митничар започва съвсем в зората на демокрацията. Назначава я Тихомир Кунчев, тогава шеф на РМД - София. Постепенно Манова се издига до шеф на вноса на митническо бюро Горубляне, където изгрява нейната звезда. През бюрото минават основно акцизни стоки - кафе, цигари, алкохол, горива или т.нар.

бърза далавера

Високи обороти и бързи печалби. Именно с кафето става издънка и като виновна за фала Шинка Манова е преместена в митническото бюро в „Зона Ц“, където далаверата е нулева. Бивши митничари си спомнят, че тогава тя е излязла в болнични и дори си била гипсирала ръката. На работа я върнала Елка Владова, шеф на митниците при временното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г. След това Манова става шеф на митническо бюро Горубляне, където от 1997 до 2001 г. потича голямата контрабанда на Константин Димитров-Самоковеца, официалния контрабандист на ВИС-2. През митницата ежедневно минават китайското, турското и дубайското карго, контрабандата на черната и бялата техника и всичко, за което Самоковеца е събирал пари и раздавал като подкупи на митничарите. През този период Самоковеца беше овладял всички контрабандни канали, като ползваше чадъра на сини политици и на полицаи от сектор „Стокова контрабанда“ в Националната служба за борба с организираната престъпност. Тировете преминават през граничните митници и се обмитяват на вътрешното бюро в Горубляне и Самоков.

Връзките на Манова с висаджии не са били тайна за никого. Документално контактите и с тях се доказват от присъствието и в управата на футболен клуб „Искър“, чийто президент беше Димитър Димитров, по прякор Маймуняка. Той беше дясната ръка на убития през 1995 г. създател на ВИС-2 Васил Илиев, а по-късно остана верен и на брат му Георги Илиев и ръководеше силовите бригади на ВИС. Маймуняка беше взривен във входа на блока, където живееше приятелката му, през 2002 г. Според няколко източника Шинка Манова и Димитър Димитров са били много близки и поне две години са летували заедно. На практика Шинка Манова е била

частната митничарка на ВИС-2

Тя е поддържала контакти и с Константин Димитров-Самоковеца. Той беше убит през 2003 г. в Амстердам. В доклад на НСБОП по повод контрабандните канали на Самоковеца беше отбелязано, че в сим картата на мобилния му телефон е бил запаметен и номерът на Шинка Манова. В началото на новия век и след смъртта на Поли Пантев Константин Димитров и хората на Методи Методиев-Мето Илиянски на практика монополизират търговията и трафика с наркотици. Засега не е известно дали Шинка Манова е имала отношение към тази контрабанда, но тава е елемент от ключово значение, за да се разберат причините за нейната смърт. Самата Манова е водела живот, достоен за всяка мутра. Возела се е в джипове и мерцедеси, въртяла е сделки, уреждала е документи, гуляла е до сутринта, водела е компании в провинцията за купони и ставала доста язвителна в изразите си, когато злоупотреби с алкохола. Бивши нейни колеги обаче споделят, че в цялата Агенция „Митници“ нямало човек, който да има по-голям нюх към далаверата от нея, както и да намери начин да заобиколи закона. В края на управлението на СДС, през февруари 2001 г., Шинка Манова е преместена като експерт в дирекция „Митнически тарифи и процедури“. Причината за разместванията са някои промени, които се случват по върховете на управляващата тогава коалиция ОДС и основно заради изключването на Христо Бисеров от СДС. Бисеров беше сочен за един от политическите покровители на контрабандата. След като директор на митниците стана Емил Димитров-Ревизоро при управлението на НДСВ, дори се заговори, че Манова може да му стане заместник. (В тв интервю през седмицата Ревизоро заяви, че той е уволнил Шинка Манова. Истината е, че тя никога не е била уволнявана оттам.) По-късно настоящият директор на Агенция „Митници“ Асен Асенов я прави началник на дирекция „Последващ контрол“. Именно заради тази и длъжност в пресата бяха пуснати няколко версии, че може би убийството и е свързано с

работата и като последващ контрол

Според източници от митниците наистина има такава вероятност, но само ако тя е надушила някаква измама и се е опитала да рекетира фирмите нарушители. Почти никой от анкетираните, които са я познавали, не изрази предположение, че е възможно животът на митничарката да е отнет заради това, че е искала да бъде лоялна към държавата и да накаже некоректни търговци.

В медиите вече се лансираха няколко версии за смъртта на митничарката. Като се започне от залавянето на месо през митница Варна, мине се през изчезнали лекарства за милиони левове от складове под митнически контрол и се стигне до контрабанда на 15 000 тона спирт през митница Бургас, предназначен за алкохолния завод на известна силова компания. Вероятността обаче някоя е тези версии да е вярната е много минимална. От една страна, защото разследващите убийството органи ще стигнат много бързо до причината за покушението, от друга - защото никой в България не убива митничар, защото си върши работата. Митничар може да пострада само ако не е изпълнил поет ангажимент или пък защото знае много. А убитата е живата история на контрабандата и корупционните връзки нагоре по етажите на властта. В този смисъл една от вероятните причини за убийството на Шинка Манова може би е

неизпълнен ангажимент

И тъй като и в подземния свят има категоризация, малко вероятно е тя да е застреляна, защото е провалила контрабандата на някой тир, но пък ако не е изпълнила ангажимента за някоя пратка дрога, наказанието е известно. Ето защо причината за показния разстрел може би ще стане ясна, ако се разбере имала ли е митничарката отношение към трафика на дрога и особено към трафика на кокаин. Не е тайна, че дори и след като е започнала работа в централата на Агенция „Митници“, Шинка Манова е запазила сериозни позиции на митниците в Горубляне и аерогара София, където и в момента продължават да минават контрабандни пратки. А на аерогарата няколко пъти бяха залавяни пратки с кокаин... Но при личности като Шинка Манова е много трудно да се изолира само една-единствена причина. Може да има десетки версии за показното убийство. Причината може да е и някъде в миналото. Самата митничарка очевидно не се е страхувала за живота си.

Има и една друга подробност от пейзажа, която трудно би могла да бъде пропусната - убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев през август. Ако той беше жив, покушението срещу частната митничарка едва ли би било възможно. Твърди се, че запазването на позиците на бившата ВИС в контрабандните канали и след смъртта на Самоковеца се дължи именно на Шинка Манова. Естествено не в параметрите от периода, когато Шинка Манова е шефка на Горубляне.

Смъртта на Манова обаче е и едно предупреждение към тези, които съвместяват митническата работа с контрабандните практики с прякори Пурата, Домакина и т.н., защото приликата с живота на мутрите често преминава и в прилика с тяхната смърт.

„Силови предприемачи“ е книга на руския социолог Вадим Волков, в която той разказва как е създадена и как функционира руската мафия. В нейното начало Волков обяснява, че идеята да я напише му дошла, след като забелязал, че милиционерите и престъпниците, които влизали в близкото до дома му РПУ, дори и физически изглеждат по един и същ начин, карат едни и същи марки коли, разговарят на един и същ език. И на практика той не можел да различи кой е престъпникът и кой милиционерът.

На 10 октомври в София наемен убиец застреля с един куршум в главата една 45-годишна жена и нейния личен шофьор. Двамата бяха убити в огромния джип „Тойота лендкруизър“, собственост на 21-годишната дъщеря на жената. Както стана ясно по-късно, шофьорът е криминално проявен. Убиецът е стрелял почти от упор, когато автомобилът е намалил заради изкуствените бабунки на улицата. Убийството изглежда като поредния разстрел на някой силов бос, но не е. Застреляната жена не е черната вдовица или някой друг митичен дон на мафията, а високопоставен държавен служител в Агенция „Митници“ на Република България. Тя няма право на служебна кола, но и няма шофьорска книжка. Затова от 1997 г. насам си назначава шофьори, които я возят на работа, на делови срещи или на запои с личния и автомобил. Тя пилее страшно много пари и живее като за последно. Убитата се казва Шинка Манова, началник на дирекция „Последващ контрол“ в Агенция „Митници“. Макар и колегите и официално да заявяват, че са потресени от убийството и, мнозина го разглеждат като естествен край на един живот, живян на ръба на закона. (Колкото и цинично да звучи това все пак.) През последните 15 години Шанка Манова се превръща в символ на контрабандата и сивата икономика в държавата, нанесла на бюджета щети за стотици милиони левове. (Естествено тази незаконна дейност не е доказана и няма да бъде доказана въпреки някои намеци, появили се в официални доклади на разследващи органи.)

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK