Убийството на банкера

ДЗИ беше сделката на живота на Емил Кюлев. Коя беше сделката на смъртта му?

Часът е 9 и 5 минути. В гранитната зала на Министерския съвет министърът на вътрешните работи Румен Петков и министърът на правосъдието проф. Георги Петканов дават пресконференция за действията на българското правителство в борбата с престъпността по повод критичния доклад на Европейската комисия за борба с организираната престъпност. По същото време черната лимузина на посланика на Европейския съюз Димитър Куркулас се движи по булевард „България“. В ръцете си той държи въпросния доклад на Европейската комисия, който след 30 минути ще връчи на премиера Сергей Станишев. Между кръстовищата на булевардите „Гоце Делчев“ и „Димитър Несторов“ лимузината на посланика попада в задръстване. След това минава покрай няколко коли, които са се сблъскали, и продължава към центъра на столицата. Куркулас все още не знае, че в единия от спрелите джипове лежи прострелян един от най-богатите българи, банкер и собственик на една от най-големите икономически групи - Емил Кюлев. Само минути преди това от храстите вдясно изскача нисък мъж с нахлупена плетена шапка над продълговато лице, приближава се до дясната страна на сребристия джип BMW х5 и изпразва пълнителя на автоматичния пистолет в четящия вестници мъж. Безнесменът дори не разбира какво става, тъй като три от изстрелите са изпратени директно в главата му. Сребърният му джип продължава няколко метра напред и се забива в аудито пред него. Убиецът се шмугва отново в храстите и изчезва. Часът е 9 и 11. Минути по-късно министърът на вътрешните работи напуска пресконференцията, тъй като му е съобщено за убийството на банкера и края на един от най-успешните бизнесмени на България.

Историята на Емил Кюлев е история на българския преход. С всичките му възходи и падения. Като се почне от напускането на МВР и използването на връзките си там за старт в бизнеса, мине се през етапа на първоначално натрупване на капитала в жестока конкуренция с другите известни играчи, конкуренцията на мутрите, голямата корупция в държавата, скритата и явна приватизация, за да се стигне до излизането на светло и опита да се положат основи на наистина честни правила за правене на бизнес, публични компании и плащането на данъци. За разлика от повечето от представителите на своето поколение в бизнеса на прехода Кюлев искаше да е от добрите и дори и след грешна стъпка встрани винаги имаше сила да се върне в правилната посока.

Началото

Емил Кюлев е завършил руска гимназия в София с пълно отличие. Тренирал от малък плуване и е бил състезател в националния отбор, което по думите му го е научило на самодисциплина. „Да правиш по три-четири тренировки на ден плюс училището беше доста голямо усилие... Ставах в 5.30 часа сутрин, отивах на тренировка, после - на училище. Моите връстници едва се събуждаха, когато аз вече бях преплувал три-четири километра. Изкарвах училището, отивах пак на тренировка, оттам подготовка за училище, после пак на тренировка. В края на деня си доучвах“, разказваше Кюлев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове