От софийския боклук по-скъпо нема

Безхаберието на общинарите ще струва поне 38 млн. лева на столичните данъкоплатци

Пак ли за боклуци? Стига толкова. Нали има нов кмет - той да му мисли. Бате Бойко ще оправи нещата... Ако и вие мислите по този начин, няма смисъл да четете по-нататък. Можем само да ви честитим новата по-висока такса смет, която ще трябва да плащате от следващата година. Ако обаче се питате защо концесионерите по чистотата карат луксозни спортни болиди с двигатели от Формула 1, докато градът си стои все така мръсен, сигурно ще ви е интересно да научите, че през следващите три години общината ще похарчи около 38 млн. лева само за балиране на боклуците. Точно така. Няма грешка - трийсет и осем милиона лева. От вашата такса смет.

Кой печели от софийския боклук

Трите фирми, извозващи боклуците на столицата, са „Волф 96“ ООД, „ДИТЦ“ АД и „Чистота София“ АД. Първите две са собственост на един и същ човек - Румен Гайтански, по-известен с прякора си Вълка. Под негов контрол са най-апетитните райони на София като „Люлин“ и „Младост“, в които живеят най-много хора и следователно има най-много смет. Фирмите на Вълка отговарят и за почистването на елитните софийски квартали „Лозенец“, „Изгрев“ и Банкя. Това е човекът, нашумял с луксозния си автомобил „Макларън SLR Мерцедес“, снабден с двигател от Формула 1, към който впоследствие беше добавен и чисто нов „Майбах“.

Третата фирма - „Чистота София“, беше приватизирана от работническо-мениджърско дружество „Чистота приват“, чийто управител по онова време беше общинският съветник Красимир Арсов. Впоследствие той напусна дружеството, продавайки своите дялове, а напоследък се заговори, че фирмата е била изкупена от Румен Гайтански. Този факт няма как да бъде проверен официално, тъй като акциите на РМД-то са „на приносител“, тоест лесно могат да сменят собствеността си.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  imotidoverie

  Уважаеми Столичани,

  Притеснени сме от информацията, която изтича по някои медии, че въпроса с повторното отваряне на незаконното депо в Суходол е решен. Не отговаря на истината, че са продадени имоти за разширение на незаконното депо и че то е екологично издържано.

  Обезпокоени сме от факта, че заместник-кмета по екология, на когото охотно се дава медийна трибуна, дезинформира софийската общественост. Срещу всички нас се води психологическа война. Целта й е да ни обезвери, че толкова важни въпроси могат да се решават по демократичен път.

  Ние, гражданите на Суходол и западния район на столицата, за пореден път заявяваме, че нашите мотиви са екологични и социални. Нямаме никакви политически и други мотиви. Разбираме, че в Столична община липсва всякакъв ресурс за решаване на така болезнения проблем.

  Заявяваме, че загрижени за здравето и живота на населението, твърдо ще отстояваме гражданската си позиция с всички законови средства. Обръщаме се към всички граждани на столицата и страната да не се поддават на подобен род дезинформация от страна на Столична община.

  Сдружение “Защита здравето и живота на населението и околната среда”

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  imotidoverie

  Уважаеми Дами и Господа,

  С голямо притеснение следим развитието на проблема с третирането и депонирането на общинските отпадъци на град София. Предложението на заместник кмета по екология към Столична община за откриване на първия етап от депото за битови отпадъци говори за сериозно непознаване на проблема. Ще си позволим да Ви напомним само някои от по-важните аспекти от развитието на този болезнен въпрос за столичани.

  Теренът за депо за битови отпадъци в землището на кв. Суходол е определен с постановление №155 от 02.08.1984 на МС. Продаването на кооперативна земя от бившото ТКЗС, одържавяването й и в последствие предоставяне за нуждите на Столична община е в разрез и с тогава действащите закони.

  Така определеният терен, неотговарящ на никакви екологични изисквания, е разделен на два етапа. Първият етап представлява терен от 130 дка и действа в периода 1985 – 1993 год. Отпадъците са полагани в естествена долина без специална, изолираща глинена подложка, без геомембрана от ПВХ-фолио и без изградена система за отвеждане на инфилтрата /отпадъчен, течен продукт при гниенето на отпадъците/.

  През 1997 год. Висшият експертен съвет на МОСВ приема Решение по ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/ №20-5/1997 год. относно проект за рекултивация на първия етап. Парадоксално е, но до този момент, след седем години, не е завършила рекултивацията на този етап. Съгласно т.11. същото решение гласи: “Да се предвидят мерки за недопускане на вторично замърсяване върху рекултивирания участък”.

  През 2002 год. МОСВ в програмата си за управление на отпадъците определя срок на СО до 31.12.2002 год. да изготви цялостна програма за решаване на сметосъбирането в столицата с предложението да се ползват предприсъединителните фондове по ИСПА. Това налага СОС да излезе с Решение № 28/15.04.2002 год.: “т.1. Възлага на кмета на СО да разработи и представи пред СОС цялостна концепция за решаване на проблемите, свързани със сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането и преработката на отпъдъците до 30.09.2002 год. Концепцията да включва програма за поетапно закриване и рекултивация на депото в кв. Суходол...”. За съжаление до този момент не е изпълнен нито един пункт от гореизложеното.

  Депото в кв. Суходол, и по специално първи етап, се намира изцяло върху геотермалната леща на термоминералните извори на гр. Банкя и кв. Горна Баня. Тези води са доказан природо-лечебен феномен. През 1993 год. СО възлага проучване на обекта “депо за ТБО” на японската организация “JICA”. Ето малка част от тяхното становище: “т.5. Сеизмични заключения: Площадката е в сеизмична зона от девета степен по скалата на Рихтер.”, т.6. “Нивото на подпочвените води е високо”.

  В допълнение трябва отново да напомним, че самото депо за битови отпадъци е в разломна зона, съгласо геоложкия доклад към проекта. Няма мрежа от дълбоки структурни сондажи, предхождащи строителството на депото, за да се проследи пиезометричното ниво на подпочвените води. Няма създаден компютърен модел за проследяване на тяхната миграция. При извършената независима експертиза се доказа, че 15 компонента в състава на инфилтрата превишават допустимите норми /вж.. Протокол № 6.2-3.220/26.07.2002 год. на “Евротест - контрол” АД/. При евентуално замърсяване на подпочвените води, които по геосинклинален път могат да излязат на повърхността на километри от сметището, са потенциални замърсители на околната среда и могат да създадат непредвидими опасности за живота и здравето на населението.

  Сметището в кв. Суходол попада и в границите на охранителна зона “Б” на Националния балнеолечебен курорт Банкя - Заповед № РД-09-1049 на МЗ /ДВ бр. 90/1989 год./, изготвена във връзка с Наредба №14 за курортните ресурси на България. В чл. 21, т.2. на тази наредба категорично се забраняват дейности като: “...дълбоки изкопи и насипи, изхвърлянето на производствени и битови течни и твърди отпадъци...”, чл. 26 – “...забранява се нарушаването на природния ландшафт, замърсяването на околната среда и всяка дейност, която замърсява въздуха, водата и почвата.”.

  Във всички доклади по ОВОС се признава, че липсва стратегическа оценка на здравния риск за населението на този район. През последните години се наблюдава наличието на астматични и алергични заболявания над нормалното, особено при подрастващото поколение.

  Сдружението бе принудено да води дело във ВАС /Висш административен съд/ във връзка с Решение по ОВОС, относно клетки за депониране на болнични отпадъци. С Решение № 45-49/19.05.2004 год. на тричленния състав ВАС отхвърли Решението на МОСВ. Доколкото това засягаше депото в кв. Суходол, съдийският състав даде много точна характеристика на цялостната ситуация и проблемите на депото: стр. 9 “...как при съществуващата нормативна рамка е било допуснато изграждането на самото депо за битови отпадъци”. С Решение № 489 / 19.01.2005 год. петчленния състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав. Така СО загуби около 350 000 /триста и петдесет хиляди/ лева на данъкоплатците за неосъществим проект, а МОСВ заплати съдебните разноски.

  В момента някои чиновници се опитват да докажат, че няма друго решение и се готвят с палиативни мерки за разширяване и надграждане именно на първи етап. Предтекстът е, че това ще бъде депо за аварийни ситуации, но се пропуска факта, че има решение за пълна рекултивация на този етап, което прави тези предложения още по-абсурдни.
  За кой ли път трябва да повтаряме, че над 100 години, при различни правителства и режими, никой не си позволи да замърси западната част на столицата, защото вентилирането на града става именно в посока запад-изток. А сметището е ситуирано на най-високата точка на столицата и в надветрената й зона. Самото депо отделя и газ метан /в резултат на гнилостните процеси/, който пряко влияе върху местното /в частност/ и глобалното затопляне. Столицата ни жизнено се нуждае от чист атмосферен въздух, имайки предвид преуплътняването й през последните години. Затова повече от 500 000 пряко потърпевши жители на западния район на столицата /Суходол, Горна Баня, Иваняне, Овча Купел, Филиповци, Люлин, Красна Поляна и др./ с облекчение си отдъхнаха след закриването на депото на 02.10.2005 год.

  Разбираме напълно патовата ситуация в момента, но жителите на кв. Суходол нямат вина за това положение. Общинската и държавната администрации не могат или нямат желание да намерят разумно и законосъобразно решение за цялостно решаване на проблема с трайното третиране на отпадъците.

  В предвид непознаването и незачитането на законовата уредба и чрез това застрашавайки здравето и живота на населението, настояваме:

  1. СОС на свое заседание да вземе решение, с което да задължи кмета на СО да освободи от длъжност заместник кмета по “Екология” и извърши пълна реорганизация на дирекция “Екология”;
  2. Министърът на МОСВ да освободи от длъжност директора на РИОСВ - София и извърши пълна реорганизация на инспекцията;
  3. Да се организира одит с участието и на международни експерти относно състоянието на първи и втори етап на депото в кв. Суходол.

  Разчитаме на трезвото разбиране на новото ръководство на СО и МОСВ да погледнат рационално и държавнически за трайно решаване на проблема с третиране на битовите отпадъци на София. Открито заявяваме, че при взимане на решение за откриване на депото ще продължим с протестните си действия в духа на Конвенцията за участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда /ДВ бр. 33 от 2004 год./.

  Сдружение “Защита здравето и живота на населението и околната среда”

  София 1362, кв. Суходол, ул. Траян Танев 32, ПК 2
  факс 02/9583533
  [email protected]
  www.suhodol.org

  Нередност?
Нов коментар