Филчев и...

...някои инциденти

Едно от нещата, с които ще бъде запомнен главният прокурор Никола Филчев, е психологическият тормоз, който той и неговото най-близко обкръжение оказваха както на опонентите си, така и на своите подчинени. И все пак има един въпрос, който по всяка вероятност ще остане неизяснен - докъде са стигнали формите на натиск, които обкръжението на бившия главен прокурор е използвало, за да постигне своите цели.

Първият трагичен сигнал, че зад бронираните врати на Главна прокуратура се случва нещо, меко казано, нередно, е самоубийството на висшия прокурор Николай Джамбов през пролетта на 2000 г. Той е един от малкото, които се обявяват публично срещу методите на работа на своя началник. Магистратът се прострелва със служебния си "Валтер" в своя кабинет пред очите на съпругата си и своя колежка, оставяйки предсмъртна бележка, в която пише: "Ако има съвест, главният прокурор трябва да си подаде оставката." Преди да посегне на живота си, Джамбов е подлаган на систематичен натиск от висши прокурори да решава дела по определен начин, получавал е заплахи от тях, че ще бъде "командирован" в другия край на България, че за него ще бъдат разпространени компрометиращи факти.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  IQ
  • + 2

  Статията не ме изненадва, а само разкрива причините защо сме на този хал. Ще изложа една научна хипотеза.

  Скандинавските народи в Европа (вкл. и тези с германски етнически елемент) и тези от далечния изток като Япония, Корея, Китай и др. имат висока степен на социална организация. Някои изследователи твърдият, че те са наследници на племена които са живеели сред изключително сурови условия през последния ледников период. Естествения подбор е оставил хора, които се организират добре, защото е трябвало да работят в група по време на лов и търсене на храна за да оцелеят. Хора с добра пространствена ориентация и развито аналитично мислене също имали по-висок шанс за оцеляване. Тази хипотеза се подкрепя от факта че изброените народи имат най-високи средни резултати по всички тестове за интелигентност или тестовете САТ за прием в Амерканските университети. В другата крайност е средния коефициент на интелигентност на черната раса в Америка, който е значително по нисък от тези на белите, с около 20 пункта. Може би това обяснява слабото управление на държавите в Африка. Все пак искам да направя уточнение, че става въпрос за средни стойности и това не е в сила за определен индивид. Например, преди Барак Обама да стане президент, тои е бил университетски професор. Това не е расистка теория защото пак казвам, става въпрос за осреднени стойности, тоест за обществото като цяло, не и за определни индивиди.

  Ние българите сме смес от севера (славяни) , юга (траки) и изтока (всички останали). По манталитет, а и традиции, ние сме в постоянна борба и противоречие със самите себе си. У нас има малка прослойка от добре образовани хора, които искат държавата да върви към Европа, но има и голяма маса хора които се чувстват удобно в чалга средата, която в момента е взела превес. Да се надяваме, че идните поколения ще намерят по-добри условия за живот в тази страна и че рано или късно Европа ще ни вкара в правия път.

  Нередност?
Нов коментар