Радиация за масите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Радиация за масите

Радиация за масите

Как Политбюро предпази само себе си от замърсяването след аварията

139269 прочитания

Къде бяхте на 1 май 1986 г.? На манифестация, вероятно ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък - било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Всъщност единственото, което е било добре да направите на този 1 май, е да си останете вкъщи, да облепите прозорците, да сложите мокър парцал под вратата, да отворите консервите и да не излизате поне седмица.

Но не сте го направили. Вместо това сте излезли, дъждът ви е намокрил, купили сте "току-що ги откъснах" марули от пазара, направили сте голяма салата, проветрили сте вкъщи... И така още седмица. На 7 май (ако слуховете не са ви достиг­нали преждевременно) с изненада сте чули как от телевизионния екран някакви държавни мъже обясняват, че радиационният фон е в процес на нормализиране. Моля? Какъв фон?

Оттам и вицът: "Какво е радиация? Онова, което го няма, но непрекъснато намалява."

Облакът от Чернобил достига България именно на 1 май. На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Обикновено при такива ситуации населението веднага е предупредено да ограничи излизанията поне в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел "да не се всява паника" на хората не се казва ни-що.

Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, началник на Управлението за безопасност и охрана (УБО), което се грижи за "първите" в държавата, издава заповед "снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази след дозиметричен контрол"; да се осигури натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Със заповедта се забранява изхранването на животните от фермата "Врана" със зелена маса "до второ нареждане". Докато хората практически се тъпчат с радиация, по линия на УБО в няколко лаборатории в страната започва изследването на всичко, което

"Богоизбраните"

предстои да консумират. В интервю за 24 часа от 2001 г. Христо Борисов, който е бил шеф на химико-бактериологичната лаборатория на УБО през 1986 г., разказва за "кошмара" си да намери чисти продукти. Оказва се, че стопанство "Врана" е замърсено, дори яйцата са радиоактивни. За известно време хората от Политбюро ядат предимно консерви и сухо мляко.

"Череши, ягоди... в нашата лаборатория идваха много храни за изследване, знаеше се кои са по линия на УБО", казва Петър Делчев, който през 1986 г. е работил като компютърен специалист в нискофоновата лаборатория към експерименталния ядрен реактор в София. Тази лаборатория е една от многото, които решават да изследват замърсяването на територията на държавата. В първите дни на май към Министерския съвет, ЦК на БКП и Политбюро потичат реки тревожна информация. Отговорът? Преувеличавате. "А беше страшно, с тъжна усмивка обобщава Делчев - единственият, който се вслуша в думите на специалистите, беше генерал Добри Джуров. По негово разпореждане армията моментално мина на консерви."

"Разбрахме почти веднага. В "Работническо дело" се появи мъничко съобщение за аварията в чернобилската АЕЦ. И ние взехме да се оглеждаме и да проучваме", казва доцент Иван Манджуков, ръководител на катедра "Атомна физика" към физическия факултет на Софийския университет. "Първо се обадиха шведите. Между другото такъв тип замърсявания първо се откриват в атомните електроцентрали. Те имат много строг контрол на радиоактивността. Когато шведите разбират, че не е от тях, започват да съобщават", спомня си доцент Манджуков. На 3 май става ясно, че в замърсяванията присъстват т.нар. горещи частици - първите са открити до изтривалката на дома на тогавашния ръководител на катедрата Цветан Бончев. Тези частици - прашинки от ядреното гориво, са особено радиоактивни и представляват сериозна опасност при вдишване. Още на 4 май Бончев праща до щаба на Гражданска отбрана доклад, в който разказва за частиците и заедно с това предлага да бъде предупредено населението за необходимостта от: щателно измиване на пресните зеленчуци, измиване на улиците със силна струя вода, йодна профилактика при децата, която рязко ще намали съдържанието на радиоактивността в щитовидната жлеза. Властта предпочита да

Запази мълчание

Каква е ролята на Тодор Живков? В свое интервю във вестник "Стандарт" през 2005 г. ръководителят на Националната следствена служба Ангел Александров твърди, че "на 4 май, когато докладват на Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим."

"На 30 април с жена ми пътувахме за Северна България, на гости на приятели, които имат вила в Плевенско. Заваля един силен дъжд и хубаво ни намокри. Този ден ядохме салати с марули, лук и други подобни. Което означава, че с оглед първоначалното натрупване на нуклиди сме се нахранили добре", спомня си със смях професор Георги Василев. Той е автор на няколко книги (последните са "Радио­екология" и "За живота и радиацията"). През 1986 г. е бил завеждащ секция радиационна защита към Института по радиобиология и радиационна хигиена. "На 1 май вечерта звъни телефонът, обажда се една от моите колежки, която тогава работеше в Комитета по атомна енергия, и вика "я да вземеш да се върнеш". Питам "що да се върна, бе", тя казва "някакво замърсяване се получи". Какво замърсяване? От някакъв облак. Тук е моментът да спомена, че една от характеристиките на естествения радиационен фон е нивото на гама-лъчението. Та колежката ме пита: "Ти като си мерил гама-фона в София, колко е?" Ами 70-80-90 наногрей на час. "А сега знаеш ли колко е?" Не - "700". Разговорът там приключи, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта."

Професор Василев разпалено разяснява как "на 23 май БТА почти тържествено информира, че "всички ограничения се отменят". Това обаче бе абсолютно необосновано и прибързано, защото до този момент си беше почти отишъл само йод 131, а много други радионуклиди начело с цезий-137 (с период на полуразпад 30 години) и цезий-134 (2 години) си бяха тук". Той споменава и за

Втория радиационен пик

в края на 1986 - началото на 1987 г., получил се, защото "народното стопанство" не се съобразява с препоръките на експертите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи, и така радионуклидите попадат в месото и млякото. Чрез храните цезият в орга­низма на хората се увелича­ва силно, като на места достига стойности, по-високи от май 1986 г. Това е т.нар. втори Чернобил за България.

Равносметката? След 1990 г. екип от катедра "Атомна физика" издава книга "Истината за чернобилските замърсявания в България". Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението за първата година, обаче е на първо място на Стария континент - заради липсата на информация, оттам и на предпазни мерки.

Ядосахте ли се? Нека ви ядосам още малко. В началото на май, докато българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специален правителствен хеликоптер с хипертайна мисия. Той е снабден със свръхчувствителна апаратура и разузнава къде има по-чисти райони, където да се разположат безопасно ръководните кадри.

1 май 1986. Неестествено весели хора участват в казионната манифестация под радиоактивния дъжд
Фотограф: БТА/ОЛЕГ ПОПОВ
Хронология на пропагандата
Хронология на събитията в България

Къде бяхте на 1 май 1986 г.? На манифестация, вероятно ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък - било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Всъщност единственото, което е било добре да направите на този 1 май, е да си останете вкъщи, да облепите прозорците, да сложите мокър парцал под вратата, да отворите консервите и да не излизате поне седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  STOYANKA_HR

  Темата трябва да се тиражира дотогава, докато академикът - юрист Борис Велечев не се самосезира и потърси отговорност, като обвини виновните за облъчването. А дали днес наблюдението на радиофона се следи редовно или не?

 • 3
  Avatar :-|
  mitko7

  Temata tryabva da se tiragira dokato nie, vsichkite, ne se osaznaem kato gragdansko obstestvo i ne potarsim otgovornost ot minali, nastoyasti i badesti politici. . . Bog da prosti zaginalite vsledstvie na radiacionnoto oblachvane i deystvie/bezdeystvie na togavashnite "upravnici" i da opazi tezi, koito sa s uvregdaniya. . .

 • 4
  Avatar :-|
  NShopov

  Чудесно, още от край време властимащите в българия нехаят за тези върху чийто гръб живеят, независимо на чия власт са представители. Нима някой каза нещо, когато се хвърляха бомби с обеднен уран върху сърбия през 99-та, или за мистериозното обгазяване на Стара Загора през изминалата година? Дали някой осъществява елементарен дозиметричен контрол на вноса на продукти от Украйна? Дали няма да хапнем 40-50 тона 20 годишно агнешко внос от Украйна?

 • 5
  Avatar :-(
  С.Димитрова

  Господи, боли ме сърцето. Страх ме е какво дете ще родя един ден. За Чернобил изгледах всички филми, които са направени, и е страшно, много страшно :( За убийството на един човек можеш да бъдеш наказан - ако ще и с живота си, но за обричането на милиони и даже милиарди просто няма с какво да платиш. Дори и съвестта не работи, защото такива хора нямат съвест :(((

 • 6
  lollymajik avatar :-|
  michael

  съдейки по Станишев, Велчев, децата на политбюро не са се предпазили много от радиацията

 • 7
  just_a_girl avatar :-|
  Just_a_girl

  До коментар [#6] от "michael":

  Определено! Освен, че страдат от явно наследствена липса на морал, съвест и почтеност, не са и особено умствено надарени..

  Иначе наистина не мога да си обясня как след толкова явни престъпления срещу българския народ, наследниците на БКП продължават да бъдат избирани на избори. Сами сме си виновни за съдбата си. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ...

 • 8
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  Чувал съм,че за геноцид няма давност?Как да се самосезират???

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  inmoinvestments avatar :-|
  InmoInvestments

  Комунетата се славят, че са големи мръсници, но тогавашния комунистически режим, освен че бяха отмъстителни простаци и тъпи каскети, бяха абсолютно необразовани тъпанари. Докато не умре и последното червено копеле нещата няма да се оправят.

 • 10
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Играхме с мои приятели ровейки се в пясъчника точно по време на преминаването на радиоактивният облак над България. След няколко дни баба ми чу по радиото този факт. Беше съобщено мимоходом в някаква емисия .. не знам дали е имало връзка но започнах да боледувам по-често след това.

  А има прости галоши дето издигат лика на Тато на билбордове по случай годишнината от рождението му .....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK