Магистрално крими

Волен Сидеров - жертва на политически атентат или обикновено ПТП

Въоръжен и много опасен
Въоръжен и много опасен    ©  Николай Дойчинов
Въоръжен и много опасен
Въоръжен и много опасен    ©  Николай Дойчинов

За две седмици атентатът срещу Сидеров се превърна в просто ПТП с МПС (пътно-транспортно произшествие с моторно превозно средство.)

През тези две седмици публиката живя като в криминална пиеса, която трайно се превърна в оперета. Така в средата на седмицата сякаш се стигна до обективната истина за фактите и обстоятелствата около инцидента на магистрала „Тракия“ на 7 април. След като се изясни, че в автомобила на лидера на „Атака“ Волен Сидеров е пътувал не депутатът Павел Чернев, а личният му шофьор, и след разпита на въпросния Любомир Бакърджиев ето как изглеждат нещата:

Според 22-годишния Явор Доков, който е управ­лявал форда в нощта на онзи петък, той е бил засечен от управлявания от Любомир Бакърджиев сит­роен (версията на Бакърджиев естествено е, че той е бил засечен). Според депутата Павел Чернев Сидеров е спял на предната седалка и след първия удар на форда в ситроена се е събудил и е започнал да приканва шофьора да изблъска форда. Нещо, което за опитния шофьор Бакърджиев не е било проблем. В крайна сметка двата автомобила спират в Т-образна фигурална композиция по средата на магистралата, близо до ханче „Церово“, Сидеров изскача, а Любо тръгнал срещу форда, счупил прозореца и се опитал да измъкне младежа. Това, което Явор Доков си спомня, е, че Бакърджиев е крещял: „Ще те убия... ей сега умря... излез да те убия...“ Според Доков Сидеров е крещял „Сложи си ръцете зад врата“, а когато, паникьосан, младежът тръгнал да подкарва автомобила по джанти, тъй като междувременно Бакърджиев му е нарязал гумите, чул изстрел. Това с изстрела го споделя и шофьорът на Волен Сидеров. Според интервюто му по бТВ всички действия, за които той си признава, са били по нареждане на лидера на „Атака“.

Историята около ПТП-то сякаш приключи на 20 април около 15 часа, когато окръжният прокурор предяви обвинението срещу Любомир Бакърджиев. Той от своя страна е направил пълни самопризнания и се надява на сделка в съда.

Краят на историята с катастрофата и последвалото насилие обаче е началото на евентуално разследване за подбудителство към лъжесвидетелстване срещу Сидеров. Според Павел Чернев той му е заявил, че 97 на сто е сигурен, че това е атентат срещу него. На разговора са присъствали още Капка Георгиева - приятелка на Сидеров, и нейният син Димитър Стоянов. Другото, което Сидеров заявил на Чернев, е, че той трябва да каже пред полицията, че автомобилът е бил управляван от него. Логиката на Сидеров била, че по този начин могат да обърнат нещата в тяхна полза, а освен това журналис­тите няма да направят скандал от факта, че шофьорът на „Атака“ е криминално проявен. (Бакърджиев има условна присъда за кражба.) Има и трета версия по случая, но тя е за жълтата преса. Обяснението на Чернев пред „Капитал“ за поемането на вината е, че е бил лоялен към Сидеров. Малко по-неубедителен е той, когато говори защо е променил показанията си. Според него това станало, когато прочел вестниците на 9 април и видял, че младежът, който е бит, няма как да е атентатор. Още по-малко пък 76-годишният му дядо. Другата причина за промяната на показанията е, когато разбрал, че преди Сидеров да разговаря с него, вече е излъгал вътрешния министър, че Чернев е бил в колата. Тогава той разбрал, че вож­дът го е сложил „на топа на устата“. Спестеното от Павел Чернев е, че първите му показания са пред полицията, а вторите, в които той заявява, че е бил в колата, но не е участвал в инцидента, са пред следовател и имат процесуална стойност. Третите показания, в които той разказва истинските факти, също.

Елементът с предателството и кой е предателят е важен, защото от това последваха и политическите събития в партия „Атака“ (на стр.16 и 17). Той обаче едва ли ще получи точен отговор скоро, тъй като двете страни взаимно се обвиняват. А и по всичко личи, че оперетата ще продължи. Всъщност евентуалният финал би бил съдебно преследване за подбуждане към лъжесвидетелстване срещу Волен Сидеров. В него Павел Чернев ще бъде основният свидетел. Пред „Капитал“ депутатът каза, че е готов да свидетелства. Засега обаче подобно дознание не е образувано. Но кой знае?