Фуат Гювен купува и банка

Фуат Гювен купува и банка

Турският бизнесмен иска бившата Демирбанк

Иван МИХАЛЕВ
13669 прочитания

Собственикът на бензиностанцията в безмитната зона на Свилен­град Фуат Гю­вен скоро ще има има банка.

Това съобщиха за „Капитал“ източници, близки до бизнесмена с двойно гражданство. Става дума за бившата Демирбанк, която сега носи името Търговска банка Д (D Commerce Bank). Преговорите с досегашните собственици на институцията са приключили, но засега цената остава тайна. За сделката е информирана и БНБ, в която Гювен е представил писмо за намерения за придобиването на 100% от акциите на банката като физическо лице.

Новият собственик Фуат Гювен е български изселник от района на Момчилград, който има двойно гражданство. Въпреки че има разностранен бизнес, Фуат Гювен нашумя главно покрай бензиностанцията си в безмитната зона на Свиленград, която той управлява чрез фирмата си „Магазин Шипка - Фуат Гювен Истанбул“. От нея зареждат повечето ТИР-ове, които влизат и излизат от България. Цената на дизела в нея е с близо една трета по-ниска от останалите бензиностанции, тъй като горивото е освободено от акциз, такси и ДДС. Данъчните облекчения са разрешени, защото се смята, че горивото се изразходва извън страната. Масова практика е обаче транзитно преминаващите камиони да го продават в България.

През годините Гювен многократно е бил обвиняван в нелоялна конкуренция от останалите търговци на горива. Така и не се намери обаче правителство, което да закрие скандалната бензиностанция. Опити в тази посока не липсват и при сегашното управление. В началото на мандата на правителството заместник-министърът на финансите Георги Кадиев заяви, че от дейността на безмитните бензиностанции държавата губи по 100 млн. лева годишно. Против тях се обяви и министърът на икономиката Румен Овчаров, но решение за закриването им не последва. От обкръжението на Гювен отричат твърденията за ощетяване на бюджета. Те твърдят, че плащат авансово акциз, който се възстановява след износа на горивото. Тезата е, че ако България едностранно прекрати работата на безмитните бензиностанции, камионите ще зареждат в Турция.

Публична тайна е, че в последните години бизнесменът се ползваше с протекциите на ДПС. Неофициално се смята, че той също влиза в обръча от фирми, които подпомагат финансово партията на Ахмед Доган. Твърди се, че лидерът на ДПС е личен приятел на Гювен. Така или иначе е факт, че именно след влизането на ДПС във власт­та през 2001 г. бизнесът на Фуат Гювен започна да нараства с бурни темпове. Негови фирми бяха победители в редица приватизационни сделки. Чрез различни свои дружества Гювен успя да изкупи пос­ледователно осем ВЕЦ-а. Фирма на Гювен наддаваше и за покупката на последния държавен магазин за безмитна търговия „Калотина Балкантурист“, но беше изместена от „Трансимпекс“, зад която стои собственикът на „Нове холдинг“ и ЦСКА Васил Божков. Гювен беше спряган и сред потенциалните купувачи на „Балканкар Средец“. Негов е и бургаският завод „Елкабел“, който беше купен на фондовата борса от „Ем Джи корпорация“ за 9.75 млн. лева. Турският бизнесмен е собственик и на фирмата „Аидатур“, която притежава два безмитни магазина на Капитан Андреево и един на Ново село, както и няколко хотела. Изглежда, бизнесът на Фуат Гювен се е разраснал дотолкова, че по-нататъшното развитие на големия брой фирми не може да става без наличието на банка.

КупувачътФуат Гювен е роден през 1955 г. Завършва строителния техникум вКърджали и се записва в Института по строителство в София, специалностхидромелиорации. След подписването на двустранната спогодба с Турциясемейството на Гювен се изселва през 1977 г. Продължил е висшето сиобразование в Истанбул. Първите му стъпки в бизнеса са свързани стърговия на кожи. След 10 години построява първата си фабрика за кожениизделия. По-късно открива второ предприятие, което има фирмени магазинив европейски столици. Притежава 5-звездно ваканционно селище в Анталия.В края на 80-те се насочва към бизнес в Източна Европа. Търгува свсякакви стоки - от автомобили и камиони до дрехи и хранителнипродукти. В България стъпва през 1990 г. Тогава купува бензиностанциятав безмитната зона на Свиленград. Три години по-късно инвестира въввтора бензиностанция - този път в свободната зона на Видин. Създава ифирма за бункироване (зареждане с горива) на кораби. Гювен притежава исобствена транспортна фирма, с която извършва автобусни и товарнипревози до Турция.

Банката

Търговска банка Д беше създадена като дъщерна институция на турскатаДемирбанк (в превод означава Желязната банка). Тя получи лиценз презмарт 1999 г. Това беше и първата частна турска банка, стъпила набългарския пазар. Банката беше собственост на „Джингълъ холдинг“, койтопритежаваше 99.9% от капитала й. Институцията беше една от 11-те банки,които бяха одържавени по време на голямата финансова криза в южната нисъседка и поставени под управлението на Фонда за гарантиране наспестяванията и влоговете. Впоследствие тя беше купена от консорциум, вкойто влиза бившият й собственик Халит Джънгълъоглу и финансовата група„Доан холдинг“, която има интереси в енергетиката, търговията,телекомуникациите, финансовия сектор, туризма и медиите. Холдингътконтролира 60% от турските медии, включително и най-големите вестници„Хюриет“ и „Миллиет“. Собственикът Айдън Доан контролира в момента 60%от акциите на банката чрез своята съпруга Исил Доан и група свързанилица. Останалите 40% са собственост на бившия собственик на ДемирбанкХалит Джънгълъоглу.

Собственикът на бензиностанцията в безмитната зона на Свилен­град Фуат Гю­вен скоро ще има има банка.

Това съобщиха за „Капитал“ източници, близки до бизнесмена с двойно гражданство. Става дума за бившата Демирбанк, която сега носи името Търговска банка Д (D Commerce Bank). Преговорите с досегашните собственици на институцията са приключили, но засега цената остава тайна. За сделката е информирана и БНБ, в която Гювен е представил писмо за намерения за придобиването на 100% от акциите на банката като физическо лице.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход