Черногорската независимост не стресна Сърбия

Черногорците спечелиха с 55% на 45% мача за независимостта със Сърбия

Черногорската независимост не стресна Сърбия

Разделянето ще предизвика основно технически проблеми

Цветелина МАНОЛОВА, SeeNews, Белград
886 прочитания

Черногорците спечелиха с 55% на 45% мача за независимостта със Сърбия

© БТА


Футболът вероятно ще се окаже последното нещо, което ще удържа Сърбия и Черна гора заедно - на световното първенство след месец, а след това на европейското след две години двете вече отделни държави ще трябва да играят с общ отбор, тъй като са минали квалификациите.

Във всичко останало Белград и Подгорица са вече столици на две напълно суверенни държави.

С волята на мнозинството в Черна гора, изразена на референдума в неделя, беше затворена и последната страница от историята на бивша Югославия. Сърбия посрещна новината със сантиментална тъга и известна доза облекчение.

„Свърши се“

„Мнозинството за отделяне“, „Отидоха си братята“ бяха част от заглавията на сръбските вестници в понеделник. Повечето сърби споделяха, че ще им липсват близките връзки с по-малката република. Имаше и такива обаче, които посрещнаха новината с облекчение и с известна доза съжаление, че Сърбия не е организирала първа референдум за отделяне от Черна гора. Докато в малката адриатическа република отбелязваха с тържества възстановения след 80-годишна пауза черногорски суверенитет, властите в Белград запазиха високомерно мълчание в очакване на официалните резултати. „Мисля, че Сърбия все още не се отказала от старата практика от 90-те да приема желанието за независимост у другите републики като неприятелски акт“, контрира черногорският премиер Мило Джуканович.

Сръбският президент Борис Тадич пръв се обърна към нацията във вторник, след като официално беше съобщено, че 55.5 процента от гласувалите на референдума са подкрепили идеята за самостоятелна Черна гора. „Както много пъти съм казвал, Черна гора винаги ще има един верен приятел, политически и икономически партньор в лицето на Сърбия. Отсега всичко зависи от нас - бъдещето на нашата страна и нашите деца. Да живее Сърбия“, каза Тадич.

В същото време премиерът Воислав Кощуница предпочете да продължи с мълчанието до обявяването на окончателните резултати.

В Подгорица загубилите на референдума просъюзни сили обявиха, че ще търсят повторно преброяване на бюлетините в над 200 секции, въпреки че резултатите бяха приети и от независимите наблюдатели, и от Европейския съюз.

Социологическите проучвания в Сърбия, проведени в навечерието на референдума, показаха, че мнозинството от сърбите очакват Черна гора да стане последната република, която ще се раздели с бивша Югославия. Повече от една трета бяха на мнение, че съюзът с Черна гора само пречи на Сърбия да се развива по-бързо. Анализаторите смятат, че почти осем пъти по-голямата сръбска икономика няма да понесе кой знае колко големи щети от отделянето на „по-малката сестра“ Черна гора.

Неудобствата на новата държава

„Нищо драматично няма да се случи. Сърбия и Черна гора вече от доста време имат напълно отделни икономически системи, т.е. различна валута, различна данъчна и митническа политика“, казва сръбският икономист Юрий Байец. Според него отделянето на двете държави ще означава един политически проблем по-малко за Сърбия, на която тепърва предстои решаваща битка за Косово, както и подобряване на сътрудничеството с Международния трибунал в Хага и възобновяване на преговорите с ЕС.

„Очаквам преди всичко технически проблеми при разделянето. Много хора в Сърбия карат автомобили с черногорска регистрация. Сега тези автомобили ще трябва да се пререгистрират, да се плати мито“, казва Байец. Според неофициални данни в Сърбия в момента има около 50 000 автомобила с черногорска регистрация. Очаква се, че собствениците на една част от тях ще имат проблем при пререгистрацията, тъй като миналата година сръбското правителство прие наредба, забраняваща вноса на автомобили, които не отговарят на Евро-3 стандарта. Друг сериозен проблем за черногорците, работещи в Сърбия, след отделянето ще бъде техният статут на чужденци и последващите от това административни затруднения като уреждането на разрешителни за работа и пребиваване. Гражданите на вече разделените държави за известен период от време ще имат и проблеми с изплащането на пенсиите, както и уреждането на здравноосигурителните си права.

„Мисля, че при наличието на политическа воля може лесно да се съгласуват и плащането на пенсиите, и здравното осигуряване в двете страни. Надявам се да има такава политическа воля и от страна на Сърбия, тъй като от страна на Черна гора тя вече съществува“, казва Байец. В същото време, смята той, Сърбия ще продължи да използва пристанището в Бар, доколкото други опции като Солун или транспорта по Дунав не се окажат по-изгодни икономически. Той не очаква и сериозен отлив на сръбски туристи от черногорските адриатически курорти.

Някои анализатори обаче смятат, че разгорещената атмосфера покрай референдума и обявяването на независимост може да отблъсне част от сръбските туристи към други атрактивни дестинации в региона като съседните на Сърбия България и Румъния.

При всички случаи на бъдещата суверенна държава Сърбия предстои решаването на сериозни ребуси като статута на Косово, за което мнозина смятат, че почти сигурно ще получи независимост до края на годината. Мнозина в западната съседка се притесняват и от евентуално засилване на сепаратистките движения в северната провинция Войводина, както и в областта Санджак, граничеща с Косово и Черна гора.

SeeNews - The Corporate Wire (www.seenews.com) е информационна агенция, която доставя бизнес новини от Югоизточна Европа в реално време

Футболът вероятно ще се окаже последното нещо, което ще удържа Сърбия и Черна гора заедно - на световното първенство след месец, а след това на европейското след две години двете вече отделни държави ще трябва да играят с общ отбор, тъй като са минали квалификациите.

Във всичко останало Белград и Подгорица са вече столици на две напълно суверенни държави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход