С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 16 юни 2006, 0:00, 3567 прочитания

Методите на Филчев

Непрозрачност, шантаж и страх белязаха работата на прокуратурата през последните години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Въпреки всички критики към ревизията за дейността на прокуратурата през последните седем години в нея фигурират неоспорими доказателства, че по времето на Никола Филчев обвинителното ведомство систематично е погазвало правилата и законите. Макар и примерите да не са особено изчерпателни и да обхващат само част от знаковите фигури по върховете на държавното обвинение, документът за първи път официално разкрива методите, заради които прокуратурата беше непрестанно критикувана. Непрозрачност, изземване на следствия от нис­шестоящи магистрати, образуване на поръчкови следствия и неосновано забавяне на неудобни такива, натиск над политици, магистрати, журналисти и инакомислещи - това са само част от практиките, които превърнаха българската прокуратура от орган, който би трябвало да упражнява надзор за законност, в може би най-мракобесната българска институция през последните седем години...

Отдел "Изземване на дела"


Порочна практика, която е характерна за кръга магистрати около Никола Филчев, е отнемането на правомощия на нис­шестоящи обвинители и произнасянето на Върховната касационна прокуратура (ВКП) като първа инстанция. Този тип действия най-добре се онагледява от прокурора Цеко Йорданов, който оглавява управление "Следствено" във ВКП. В предварителния доклад се споменават редица случаи, в които той се е намесил неправомерно в работата на колегите си.

Интересен е казусът с преписката, образувана по заведеното дело по продажбата на 98% от акциите на Булбанк на "УниКредо" и "Алианц". В края на 2004 г. Цеко Йорданов е преразпределил образуваната през 2001 г. преписка за решаване от прокурора Здравко Йорданов от ВКП, без да посочва мотиви. Здравко Йорданов от своя страна отказва да образува предварително производство и практически по този начин прекратява разследването, изземвайки правомощия на Софийската градска прокуратура.

В началото на 2005 г. Цеко Йорданов се намесва и в работата на Районната прокуратура - Добрич, като с писмена резолюция кара прокурора от ВКП Любомир Божков да прекрати производство, образувано по следствено дело на Окръжна следствена служба - Добрич. Обвинението е повдигнато срещу руския гражданин Александър Фадеев, за когото следователите считат, че е подправил протокол от общото съб­рание на руската фирма "Славянски енергетически съюз", за която се твърди, че е регистрирана в Република Ингушетия. "Славянски енергетически съюз" е мажоритарен собственик на военния завод "Хан Аспарух" в Добрич, където Фадеев е управител. Руският бизнесмен управлява също така и дружеството "Беларус агротех експорт", чийто адрес съвпада с този на фирмата "Беларус агротехника експорт"... Дали сложността на плетеницата от дружества със съветски произход е приспала активността на прокурорите, или мотивът за прекратяване на разследването е бил друг, все още не е известно. В крайна сметка обаче делото е отпътувало в края на март тази година към Националната следствена служба (НСлС). KБумът на преписките

Проверката показва, че бившият обвинител номер едно Никола Филчев е използвал интересен похват, за да симулира подобряване на дейността в прокуратурата. Това е въведената през 2004 г. нова система за завеждане на преписките в деловодството на ВКП. След промените всяко дело, което пристига в прокуратурата, се записва с нов номер, независимо от това дали става дума за вече образувана преписка или не. Според предварителния доклад този модел е довел до създаването на "впечатление и за увеличаване многократно на обема", затрудняване "работата на самото деловодство и на прокурорите" и като цяло "не дава обективна представа за натовареността на отделните прокурори и на прокуратурата като цяло".

Увеличаването на преписките е свързано и отчасти с прилагането на инструкцията за работа и взаимодействието на органите на предварителното разследване (приета в началото на 2004 г.). След влизането в сила на въпросната инструкция голяма част от делата са взети на специален отчет и това е причина за рязко покачване на количеството кореспонденция, свързана с решаването им.

Как се притискат политиците

Инициалите И.М., Л.Ш. и М.Д. едва ли ви говорят нещо. Въпреки това делата, които са образувани срещу стоящите зад тези инициали лица, бяха най-често цитираните от доклада през тази седмица. Едно от общите неща между тях е, че става дума за високопоставени политици, които са оглавявали или работели в различни министерства. Делата си приличат и по друго - прекратени са едва след като са отлежали известно време при някой прокурор или когато обвиненият вече не е на власт и от него вече не е зависело нищо.

И.М. е Иван Маразов, министърът на културата (1996-1997) от правителството на Жан Виденов и бивш кандидат за президент на левицата през 1996 г. Срещу него през 2002 г. е образувано следствено дело, свързано с продажбата на държавното издателство "Народна култура". Преписката престоява при завеждащия отдел във ВКП Ангел Илиев от края на септември 2002 г. до края на април 2006 г., когато въпросният висш прокурор го прекратява.

Л.Ш. е Лидия Шулева, вицепремиер (2001 - 2005) от правителството на Симеон Саксуборгготски и последователно министър на труда и социалната политика и министър на икономиката в същия кабинет. Срещу нея е било образувано дознание от РДВР - Пазарджик, във връзка с причиняване на телесна повреда в резултат на пътнотранспортно произшествие. Преписката първоначално бива възложена на прокурор Петър Петков, но финално по нея се произнася колегата му Асен Арсов, който я прекратява. Това се случва на 17 януари 2005 г. - буквално месец преди Шулева да напусна поста си след осуетената от ДПС сделка за приватизация на "Булгартабак"...

М.Д. е Марио Димитров, заместник-министър на правосъдието (2001 - 2004 г.) от правителството на Симеон Сакскобургготски. Срещу Димитров през 2002 г. е образувана преписка във връзка с извършено от него длъжностно нарушение през 1999 г. Тогава Димитров като председател на Районен съд - Ловеч, е отменил заповедта за арест на известния бизнесмен Гриша Ганчев. Делото бива прекратено от прокурор Цеко Йорданов в началото на 2003 г. Според доклада Йорданов е действал неправомерно и е иззел компетентността на по-долустоящата прокуратура. По странно стечение на обстоятелствата делото срещу Димитров бе образувано малко след като правосъдното министерство започна да прокарва промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Специалитетът на Ангел Илиев

В предварителния доклад за дейността на прокуратурата през последните 7 години съвсем ясно се откроява едно име - това на магистрата от Върховната касационна прокуратура Ангел Илиев. От документа става ясно, че обвинителят, който оглавява отдел "Организирана престъпност и тероризъм" по времето на Никола Филчев, притежава лошия навик да забавя определени дела с висок обществен интерес. Средно с около пет години. Поведението на Илиев много добре илюстрира една от порочните практики на прокуратурата - да забавя разследванията срещу определени хора, превръщайки се в техен своеобразен ангел-хранител.

В доклада можем да видим, че в актива на Илиев фигурират около пет различни ключови дела, които са тотално просрочени. Сред тях е преписката, която е образувана през юли 2001 г. във връзка с подаден сигнал за източване на предприятието "Булгаргеомин". Разследването е по подозрение, че изпълнителният директор на дружеството от края на 90-те години Иван Стамболийски е пренасочвал средства на дружеството към частната фирма "Намал трейдинг" (регистрирана в Малта), която е собственост на бившия служител на "Булгаргеомин" Йордан Начев. След дълго лутане между различните органи на досъдебното производство в края на 2001 г. материалите по случая постъпват във ВКП при Ангел Илиев. Той задържа преписката близо четири години и половина и в крайна сметка я връща в средата на април тази година на Софийската градска прокуратура за преразглеждане.

Друга преписка, която Ангел Илиев е забавил, е свързана със следствено дело от 1997 г. То се води срещу И.М. и Н.А., които са обвинени в длъжностно престъпление. И.М. като служител на ТБ Балканбанк - Пловдив, е отпуснал на Н.А., служител на "Корн" ЕООД - Пловдив, кредит от 1 млн. щатски долара. "Корн" ЕООД - Пловдив, е основана през 1995 г. от бизнесмените Георги Георгиев, Денис Бареков и Ивайло Кантарджиев. Днес Георгиев е неин единствен собственик и управител. Той е също така и управител на "Мултигруп" - Пловдив. Ангел Илиев получава различни документи по делото, но чака близо четири години и половина, за да го задвижи.

Четири години престоява при Ангел Илиев и дело за документна измама, образувана по жалба на обявената в несъстоятелност "Балканбанк" АД. Материалите пристигат при Илиев през септември 2001 г., но той ги задвижва чак през април тази година. Делото е върнато на Софийската апелативна прокуратура за "служебна проверка".

Дискретното бездействие на Ангел Илиев блокира и разследването по дело за въоръжен грабеж от трима извършители в Хас­ково. Преписката е образувана по повод спор между Окръжна прокуратура - Хасково, и Военноокръжната прокуратура в Пловдив относно обира. Илиев я задържа над четири години. В доклада за дейността на прокуратурата се споменава за още четири преписки, които Ангел Илиев е бавил. Сред тях е и прословутата "неизвестна преписка" от 2004 г., за която се знае, че съществува, но до която дори и проверяващите прокурори не са могли да достигнат.

Общото между всички тези производства (освен последното) е, че внезапно са задвижени през април тази година, след като няколко седмици по-рано Никола Филчев напусна своя пост. Явно това е накарало Ангел Илиев да разчисти бюрото си...
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ако всичко това не беше истина... Ако всичко това не беше истина...

Как сметката за едно тайно пътуване на варненския кмет до Израел беше платена от журналистка в малка местна телевизия

22 ное 2019, 230 прочитания

Войска с прекършен гръбнак 1 Войска с прекършен гръбнак

Мегапроектът за нови бронирани машини за 1.46 млрд. лв. пак затъва в бюрократично блато и интриги

22 ное 2019, 902 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
България под „Открито небе“

София подписа споразумението. Очакват се повече полети и маршрути на по-ниски цени - от догодина.

Още от Капитал
Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

На източния фронт всичко е ново

Американският фотограф Едуард Серота, един от първите, които документират падането на комунистическата власт в Източна Европа

Юта: непознатата земя

Щатът, основан от мормонски първозаселници през 1847 г., е определен като номер едно по условия за предприемачество

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10