Фиаското на царя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фиаското на царя

Фиаското на царя

Италианската афера ще намали влиянието на жълтите в управлението и ще разчисти терена за Бойко Борисов

Алексей ЛАЗАРОВ
1697 прочитания

© Студио "Ентусиазъм"


Исторята накратко

В края на миналата седмица в Италия зрелищно беше арестуван братовчедът на Симеон Сакскобургготски принц Виктор Емануил.

Той е син на последния италиански крал Умберто II, който пък е брат на царица Йоана, майката на бившия премиер. Виктор Емануил може да бъде обвинен в подкупване на хора от правосъдната система, измами, участие в схема, свързана с трафик на жени и проституция, контакти с мафията... Едно от обвиненията е за участие в корупционна схема за получаване на държавни поръчки в българското здравеопазване и телекомуникации, в която се твърди, че е бил замесен и Симеон Сакскобургготски. Известните досега доказателства на италианското правосъдие за това са косвени, но пък красноречиви. От тях става ясно, че група хора с много добри позиции в управлението на НДСВ са са опитвали доста упорито да сключат неизгодни за българската държава сделки. Италианската полиция е подслушала разговори между Виктор Емануил и бизнесмена Пиерпаоло Черани. От тях става ясно, че двамата имат нужда от политическа подкрепа за няколко проекта в България. Единият е свързан със станалия скандален тук проект за построяване на детска болница.

В много от подслушаните от полицията разговори бизнесменът Черани обсъжда с арестувания вече Виктор Емануил факта, че е хвърлил много пари в България, но без резултат. „Пак отивам в България, защото ние имаме телефоните, самолетите... болницата, диализата“, казва Черани. От разговора става ясно обаче, че по нито един от проектите няма движение. Виктор Емануил предполага, че Симеон блокира проектите, защото не е получил „директна парична облага“. „Не е вярно, защото аз му предложих пари и му дадох и пари за изборите. Спомняш ли си, че отидох в България да му ги занеса? Той взе парите и освен това загуби изборите“, твърди Черани в разговора си с италианския „благородник“. От стенограмата става ясно още и че според бизнесмена той е плащал пътуванията на различни министри от кабинета на НДСВ. „Аз знам за какво иска да ми говори той. Или иска самолет, или иска да му разреша проблема с онзи негов терен зад къщата му, който струва сто милиона евро“, ядосва се Черани. След серия изказвания на различни хора през последните дни стана ясно, че Симеон наистина е пътувал с личния самолет на бизнесмена поне веднъж до Милано и обратно, когато е бил премиер. В изявление пред журналисти бившият премиер призна, че е ползвал, без да плаща, самолета на Черани.

Ако политическите скандали могат да се оприличат на болести, този с италианския принц Виктор Емануил и заподозрения в корупция Симеон Сакскобургготски е като африканската зараза ебола - дойде внезапно, протича бързо и взима жертви. През последните 15 години досега не е имало скандал, свързан с корупция, в който да са ставали известни толкова много подробности и доказателства от „втория“ план на държавното управление - скритите мотиви и отношения, които често драматично се различават от публично заявените. Макар и да е спорно дали Симеон наистина е извършил престъпленията, за които се намеква в доказателствата на италианската прокуратура - получаване на пари от италиански бизнесмен, за да уреди няколко неизгодни за държавата сделки, факт е, че скандалът ще има сериозни политически последствия.

БСП получи удобен инструмент да превърне НДСВ в много послушен коалиционен партньор. Оттук нататък жълтите губят възможността да предприемат по-сериозни самостоятелни ходове...

Скандалът освен това прави политическото бъдеще на Симеон да изглежда доста по-съмнително дори от миналото му. Евентуалният му крах съвсем логично ще повлече със себе си и НДСВ (вариантът, в който бившият премиер подава оставка, за да не навреди на партията, и тя се преименува на примерно Национално движение „Долорес Арсенова“, изглежда малко вероятен). Изчезването на царската партия пък ще отвори на политическия терен място за нов, силен, популистки играч...

В централата на НДСВ миналата седмица истинският цар беше страхът. В първите дни от скандала жълтият елит беше определено объркан и уплашен от напълно неочаквания скандал. Историите, за които всеки от тях беше чувал по нещо, изглеждаха отдавна затихнали. Скандалът с детската болница, комисионерството на Спас Русев и другите съмнителни проекти, за които италианските магистрати разкриват подробности, изглеждаха отдавна затрупани от други сюжети. Внезапното им изваждане и сериозните съмнения за злоупотреби просто свалиха НДСВ в нокдаун.

Последствията за коалицията

На високо ниво в тристранната коалиция не се появиха проблеми. Премиерът Станишев специално заяви, че няма да има проблеми в управлението. Ахмед Доган до този момент не е коментирал аферата, но той едва ли се чувства възмутен от подобни постъпки...

В същото време на по-ниско ниво в коалицията започна да се появява напрежение. На заседание на комисията по корупция миналия четвъртък председателят й Бойко Великов от БСП поиска депутатите специално да се занимаят със скандала. Жълтите депутати скочиха яростно да пазят лидера и партията си и бурно протестираха срещу това... В крайна сметка беше постигнат компромис, но напрежението беше доста показателно за отношенията в коалицията. Твърде вероятно БСП ще използва случая, за да получи повече власт, защото НДСВ е сериозно притисната в ъгъла. Под заплахата да образуват комисия или как тя да работи, или каквото и да било, свързано със скандала, социалистите ще получат сериозна възможност да „преговарят“ с жълтите и да ги превърнат в много тих и послушен коалиционен партньор. БСП вече има опит в подобна игра. Преди време те приложиха тази тактика и с комисията за царските имоти, която дълго време разследва как те са били върнати. Както се разбира от стенограмите за интереса на Симеон да продаде Врана, явно целта им да го уплашат и притиснат е била поне отчасти постигната.

...всички за един

Уплахът от италианския скандал обаче вероятно е бил доста по-голям. Три дни трябваха на Симеон Сакскобургготски, за да реши каква да бъде публичната му реакция. В крайна сметка, след като се разбра с какви доказателства разполагат италианските магистрати, бившият премиер направи изявление в централата на НДСВ. Компания му правеше практически цялото политическо ръководство на движението. Елитът на жълтите беше дошъл, за да подкрепи Симеон, и това е напълно разбираемо. Освен чисто човешкото съчувствие, което може би изпитват, освен че поне половината от тях бяха замесени също в скандала, политическата съдба на всички в царското движение е много тясно свързана с тази на лидера. Едва ли има друга българска партия, която да е спечелила толкова много от популярността на лидера си и съвсем логично неговото пропадане би било пагубно за цялата организация. В друг тип партия би било съвсем нормално в подобна ситуация да се подаде оставка. В случая със Симеон това, разбира се, е безсмислено - все пак партията носи неговото име и едва ли той може да не я оглавява.

Всъщност и без това популярността на НДСВ върви стабилно надолу. Според социологическите проучвания през последните месеци броят на хората, които казват, че биха гласували за жълтите, намалява всеки месец Другият сигурен ефект от италианския скандал е, че издигането на бившия премиер за президент е вече невъзможно. Информацията, че Симеон ще се кандидатира за държавен глава, никога не е била официално пот­върждавана от него, но и никога не е била отричана. В неформални разговори хора от ръководството на НДСВ признават, че този вариант е обсъждан и не е отхвърлян. „Тези дни имахме намерение да оповестим нашия кандидат, но имайки предвид скандала, мисля, че ще трябва да изчакаме малко“, заяви Симеон през седмицата.

Царят умря, да живее генералът

Има един човек, който може спокойно да се напие от радост заради скандала - кметът на София Бойко Борисов. Сериозното компрометиране на НДСВ отваря свободно място на политическия терен, за което о.р. генералът загрява отдавна. Залезът на жълтите ще ликвидира конкурентите му за масовия, поддаващ се на популизъм вот и ще му помогне да застане между фаворитите за следващите парламентарни избори.

Политическите скандали живеят различно време. По всичко личи, че този ще е дълъг. Подробностите за обвиненията идват от Италия на малки порции, но пък редовно. Вероятно и следващата седмица ще продължават да излизат нови доказателства и разкрития, включително и от България. Симеон ще се опитва да се изкарва невинна жертва, а противниците му яростно ще искат кръв...

Факт е, че нито един от проектите, за които говори италианският бизнесмен в записаните разговори, не се е осъществил. Факт е обаче и че почти цялото правителство и голяма част от народните представители на НДСВ защитаваха горещо строежа на детската болница. От подслушаните разговори става ясно още, че Черани и Виктор Емануил са пробили на по-ниско ниво... Впечатлението, което остава от стенограмите, е, че италианците заедно с лобиста Спас Русев (също споменат като „нашия приятел Спас“) са си осигурили подкрепа на много нива. Дори и да се окаже, че Симеон не им е помагал, той носи вината за това, че екипът му е допуснал толкова близо до себе си личности със съмнителна репутация.

Освен вината за конкретните щети бившият премиер ще трябва да преглътне и провала на собствения си политически проект. Нали помните първата му заявка от преди шест години - че създава движение „за нов морал в политиката, за нови икономически решения, с нови за България идеи и с нови хора като движеща сила“. След италианската афера е много по-ясно, че нищо от това не се случи и изглежда, че през следващите седмици ще получаваме нови и нови доказателства за тази тъжна констатация...

Исторята накратко

В края на миналата седмица в Италия зрелищно беше арестуван братовчедът на Симеон Сакскобургготски принц Виктор Емануил.

Той е син на последния италиански крал Умберто II, който пък е брат на царица Йоана, майката на бившия премиер. Виктор Емануил може да бъде обвинен в подкупване на хора от правосъдната система, измами, участие в схема, свързана с трафик на жени и проституция, контакти с мафията... Едно от обвиненията е за участие в корупционна схема за получаване на държавни поръчки в българското здравеопазване и телекомуникации, в която се твърди, че е бил замесен и Симеон Сакскобургготски. Известните досега доказателства на италианското правосъдие за това са косвени, но пък красноречиви. От тях става ясно, че група хора с много добри позиции в управлението на НДСВ са са опитвали доста упорито да сключат неизгодни за българската държава сделки. Италианската полиция е подслушала разговори между Виктор Емануил и бизнесмена Пиерпаоло Черани. От тях става ясно, че двамата имат нужда от политическа подкрепа за няколко проекта в България. Единият е свързан със станалия скандален тук проект за построяване на детска болница.

В много от подслушаните от полицията разговори бизнесменът Черани обсъжда с арестувания вече Виктор Емануил факта, че е хвърлил много пари в България, но без резултат. „Пак отивам в България, защото ние имаме телефоните, самолетите... болницата, диализата“, казва Черани. От разговора става ясно обаче, че по нито един от проектите няма движение. Виктор Емануил предполага, че Симеон блокира проектите, защото не е получил „директна парична облага“. „Не е вярно, защото аз му предложих пари и му дадох и пари за изборите. Спомняш ли си, че отидох в България да му ги занеса? Той взе парите и освен това загуби изборите“, твърди Черани в разговора си с италианския „благородник“. От стенограмата става ясно още и че според бизнесмена той е плащал пътуванията на различни министри от кабинета на НДСВ. „Аз знам за какво иска да ми говори той. Или иска самолет, или иска да му разреша проблема с онзи негов терен зад къщата му, който струва сто милиона евро“, ядосва се Черани. След серия изказвания на различни хора през последните дни стана ясно, че Симеон наистина е пътувал с личния самолет на бизнесмена поне веднъж до Милано и обратно, когато е бил премиер. В изявление пред журналисти бившият премиер призна, че е ползвал, без да плаща, самолета на Черани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара
  • 2
    Avatar :-|
    xxx

    До кога в тази държава бившата държавна сигурност ще дърпа конците на вестникарите. Щази се разсекрети само ние останахме..! Сега царя ни е виновен боже боже колко сме жалки..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK