На пазар за кмет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На пазар за кмет

На пазар за кмет

Изборите в Пещера поставиха началото на купуване и на български гласове

Велина ГОСПОДИНОВА
2884 прочитания

На хората им е интересно, че съм тук

Илия Илиев, лидер на партия ДРОМ

Обвиняват ви, че раздавате пари на ромите да гласуват за вашия кандидат Стелиян Варсанов.

Ами няма такова нещо. Причината за касирането на предишните избори беше, че беше заловена жена от щаба на г-н Филев, която вкарваше фалшиви бюлетини в урните. Така че в случая крадецът вика дръжте крадеца. Съдът е установил нарушения от тяхна страна и тази жена наистина беше осъдена за подобно деяние. Ние нямаме интерес да вкарваме фалшиви бюлетини, защото влиянието на ДРОМ тук е голямо. На парламентарните избори бях кандидат за депутат от пазарджишкия избирателен район и тук съм работил около една година. Затова можем да си позволим да разчитаме на нашия електорат, а не на методи, които са абсолютно противозаконни.

В Пещера се говори, че има определени къщи, в които се събират личните карти на част от ромите, срещу което те получават пари.

Няма такова нещо. такива опити са правени от другия отбор, но засега са туширани.

А защо толкова много хора са се събрали пред тази къщата?

Ами интересно им е, че съм тук в изборния ден. Просто искат да се срещаме и да си говорим. Както виждате, много хора има около нас и просто ни наблюдават.

От щаба на опонентите ви твърдят, че имате икономически интерес да подкрепите кандидатурата на Варсанов.

Няма такова нещо. Аз съм председател на ДРОМ и се занимавам с политика. Това е обществена дейност и не виждам какви икономически интереси може да води една политика или пък особено една партия, която е в опозиция и не е в управлението, каквато е нашата ДРОМ.

"Днес ще ядем и ще пием, ама трябва да почакаме", казва мъж на средна възраст.

Мястото е ромският квартал "Луковица" в Пещера. Часът е малко преди десет сутринта, а поводът - балотажът на частичните избори за кмет миналата неделя. За най-високия пост там се състезаваха двама независими кандидати - Стелиян Варсанов и Васил Филев. Първият е подкрепен от ГЕРБ, БСП, ДПС и двете ромски партии ДРОМ и "Евророма", а вторият - от НДСВ, СДС, ДСБ и "Атака".

Човекът заедно с голяма група мъже и жени стои пред една от къщите в квартала. За нея се твърди, че е мястото, откъдето ромите получават личните си карти, събрани ден-два преди това, и тръгват към секциите в местното училище да гласуват. Оттук се дават и парите по схемата "първо половината от сумата срещу лична карта, след това останалата част, пак срещу документ за самоличност". Плащанията стават чрез посредници.

В изборния ден там се е базирал заедно с хората си лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев. Обстановката около къщата наистина напомня щаб-квартира. На покрива й се вее българското знаме (единственото в целия квартал и вероятно поставено там специално за случая), а на тухлената стена на двора като постови се е изправил ром, който постоянно ръкомаха и крещи нещо на множеството.

Хора на Илия Илиев влизаха вътре в секциитеЧавдар Тошков от ромския квартал "Едиверен" в Пещера

Вярно ли е, че за кметските избори масово се купуват гласове в ромските квартали?

Купуват се, и то страшно много гласове. Пускат се хора, които раздават по 40 лв., прибират личните карти на хората и обещават след гласуването още по 20 лв. Даже цената може да стигне до 80 и 100 лв. Но хората, които плащат, са богати. В деня на изборите има определени къщи, където, след като си гласувал, отиваш, получаваш си парите и ти връщат личната карта. Даже документа за самоличност може да го задържат за втория тур, а има хора, на които са загубени личните карти. Аз получих няколко заплахи. На първия тур бях наблюдател от НДСВ и се опитаха да ми окажат натиск от другата страна. Пред секциите стояха мъже с големи вратове и гледаха дали тези, на които са им платили, гласуват. Те се разхождаха по коридорите и даже влизаха в избирателните секции. Преди да се затвори секцията в 7 ч., вътре влязоха 4-5 мутри и започнаха да ме дърпат.

А имаше ли такъв натиск в седмицата преди балотажа?

Преди балотажа в ромските махали идваше г-н Илия Илиев, който е специалист по раздаването на пари и правенето на избори, със 7-8 коли, пълни с мъже с дебели вратове. Представяте ли си какво си мислят хората там, когато в центъра на махалата излязат от осем коли по пет мъже. Явно целта е сплашване.

Немалко хора от ромските квартали обаче са гласували за вашия кандидат г-н Филев на първия тур.

Знаете ли какво направиха хората? Много от тях си прибраха парите и гласуваха за нас. Защото им е писнало от такива като Илия Илиев.

Какво друго прави Илия Илиев?

- Купува гласове, това е.

Йо-хо-хо и... пари

Мъжът отказва да каже за кого ще гласува. Само уточнява, че ще подкрепи този, "който даде повече". Съжалява, че за почерпката трябва да чака доста... до края на изборния ден. Човекът дори не подозира, че той и съкварталците му от "Луковица", както и ромите от другия квартал в Пещера - "Едиверен", вече са национално известни, след като на първия тур от изборите гласът им удари рекордната за страната сума, плащана някога в изборна ни история - между 60 и 80 лв. на калпак срещу подкрепа за определен кандидат.

Заедно с ромите Пещера си има и още една атракция по време на двата тура от кметските избори. И тя е самият Илия Илиев, за когото хората в града казват, че раздава парите. "Появява се в Пещера само по време на избори", казват от предизборния щаб на Филев. За пръв път Илиев идва в града за парламентарните избори през 2005 г. и участва в предизборната кампания като кандидат за депутат от листата на ОДС в пазарджишки избирателен район. След това се включва в първите частични избори за кмет миналата есен на страната на предишния опонент на Васил Филев - Атанас Тилев. Именно тогава за пръв път се изпробва схемата с предварителното събиране на лични карти на роми. Тогава цената на един глас е била около 20 лв. Изборите обаче бяха касирани, защото в урните бяха открити фалшиви бюлетини с името на спечелилия тогава вота Филев. За тези избори Илиев се появява в Пещера с около 5-6 души охрана - яки момчета с татуировки по ръцете, плюс още около тридесетина младежи. Движат се из града с мерцедес с лесно запомнящ се номер и няколко лъскави автомобила с немска регистрация. От щаба на Филев обясняват активното включване на Илиев в предизборната надпревара със спечелената от него неотдавна обществена поръчка за ремонт на гарата на стойност 300 хил. лв., станала по думите им с активната подкрепа на бившия кмет на Пещера от БСП и настоящ зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев. В града се носят слухове и за обещания за възлагане ремонта на 2 обекта по проекта "Красива България", ако лидерът на ДРОМ застане зад Варсанов.

Схемата

Точно в 10 часа Илия Илиев излиза от къщата със знамето и повежда тумбата роми към секциите в училище "Михаил Куманов". Там сноват и бодигардовете му. По принцип ромите са доста чувствителни към чуждо присъствие. За разлика от първия тур, когато без проблеми са посочвали номера на бюлетината на техния фаворит (оказва се, че дори не знаят имената на претендентите за кметския пост), сега отказват да кажат за кой от двамата кандидати ще гласуват и заплашват със саморазправа. Младеж от ромски произход се съг­ласява да говори, но желае това да стане на няколко преки от училището. Обяснява, че три дни преди балотажа Илия Илиев ги е събрал и им съобщил, че всеки от тях ще получи първоначално срещу предоставяне на личната си карта 40 лв., а след гласуването още толкова. Уточнил, че им казва предварително това, за да не ги излъжат посредниците, които събират документите им за самоличност и извършват плащанията. За всяка събрана и отчетена след това карта те пък получават по 20 лв. Така покупката на един ромски глас за втория тур на изборите в Пещера стигна космическата сума от 100 лв. Контролът за това дали ромите, които са взели пари, гласуват за правилния човек става по два начина. Единият е, като предварително им се дава запечатан плик с бюлетина на съответния кандидат, който те пускат в урната. След това се отчитат с празния плик, който им дават от избирателната комисия, за да гласуват. Другият начин да се установи дали парите не са отишли напразно е, като в тъмната стаичка се оставят между 4 и 5 бюлетини на фаворита за кмет и след като хората от списъка с личните карти влязат да гласуват, се прави проверка от застъпник на съответния кандидат колко от тях липсват. Вероятно това е причината Илиев лично да води хората на групи до избирателните секции. В "Едиверен" пък масовата практика е ромите да се превозват с микробуси до училището.

При нас е весело

Схемата как точно става това е най-видна в другия ромски квартал на Пещера - "Едиверен". Във фоайето на училище "Любен Каравелов" стоят петима младежи, които пресрещат гласоподавателите и им вземат документите за самоличност, след като са упражнили правото си на глас. Мускулест мъж с татуировка на ръката периодично проверява как върви събирането на личните карти. "Имам вече три, с моята - четири", отговаря младежът. Други двама младежи, облечени в черни тениски, са седнали на чин пред 5-а секция и стриктно следят как протича гласуването. Те споделят, че са на 18 и 19 години и са от Пазарджик. Дошли в Пещера, защото им било интересно да проследят вота. Казват, че това им е необходимо, защото щели да кандидатстват журналистика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". За доказателство единият вади от кожена папка изпитни тестове по български език за кандидат-студенти. Носел ги със себе си, защото трябвало да се готви за изпитите, които са на 15 и 16 юли. (Бел. ред. - в това вис­ше учебно заведение изобщо няма такава специалност, а за посочените дати са насрочени изпити по история на България и гръцки език.) Разговорът с младежите се води пред очите на трима полицаи, които също стоят пред избирателната секция и очевидно... се забав­ляват. И вместо да предприемат някакви действия срещу очевидната за всички покупко-продажба на гласове, те искат от журналистите да се легитимират. За явното затваряне на очи обаче полицаите от двата ромски квартала си имат готов отговор: "Нашата задача е да не допуснем да се стигне до сблъсъци и не ни интересува какво става около избирателните секции."

Победители и победени

Веднага след като бяха обявени резултатите от балотажа на изборите за кмет в Пещера, секретарят на НДСВ Владимир Дончев обяви, че в града е имало явно и грубо купуване на гласове в ромските махали от спечелилия вота Стелиян Варсанов. По думите му това е причината и за рязкото увеличаване на избирателната активност в сравнение с първия тур. "Изключително доволен съм от избора на Варсанов за кмет. Той е независим, подкрепен от ГЕРБ и е координатор на сдружението за Пещера", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Радвам се, че зад Варсанов, който беше подкрепен първо от нашата партия, застанаха и известни личности, и доста политически сили", беше пък коментарът на зам.-председателя на БСП Ивелин Николов. Окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов разпореди проверка за злоупотреби с ромски гласове по сигнали на два от предизборните щабове.

По-нататък индианската нишка с документите на гласоподавателите се развива по следния начин: след като напуснат сградата на училището, младежите се отправят към автомобил с благоевградска регистрация, който е паркиран на не повече от петдесет метра от сградата на училището. Там става разплащането пари срещу лична карта.

И ние, ама те повече

Обвинения за купуване на ромски гласове към опонентите си отправят и от щаба на Варсанов. Оттам твърдят, че в дните преди балотажа в едно от съседните села на Пещера - Капитан Димитриево, са били забелязани четири джипа със софийска регистрация, които обикаляли къщите и агитирали хората да гласуват за Васил Филев срещу сумата от 20 лв. Пари са раздавани на първия тур и в ромския квартал "Едиверен". Хората на Варсанов казват, че това е ставало в автомобил, паркиран пред обувната фирма на Нешо Рядков, за когото твърдят, че е активист на НДСВ. От щаба на Филев не отричат, че и те са купували гласове, но уточняват, че раздаваните от тях суми са далеч по-малки в сравнение с тези, които са похарчили опонентите им.

И българите също

Изборите в Пещера ще се запомнят и с още един прецедент. За пръв път там се пазаруваха и български гласове. Алъш-веришът в секциите, където основно гласуват българи, обаче не е толкова явен. Хората в Пещера казват, че избирателите се купуват по същата схема, както при ромите, само че българският глас е оценен за далеч по-скромните суми между 10, 15 и 20 лв. Зависи кой как ще се спазари.

Вторият тур от частичните кметски избори прик­лючи с победа на Стелиян Варсанов. Спечелването на поста с разлика от 1850 гласа над опонента му Васил Филев даде основание на политическите сили, подкрепили новоизбрания кмет, да твърдят, че този внушителен резултат не може да се постигне с купуване на гласове. Като доказателство сочат и високата избирателна активност на втория тур от над 69%. Хората в Пещера обаче са убедени, че 90% от вота на избирателите са купени с пари. И споделят, че ако хвърлените огромни суми бяха вложени в инфраструктура например, Пещера щеше да изглежда като европейски град.

Този мъж следи да се спазва редът пред къщата...
Фотограф: Красимир Юскеселиев
...откъдето ромите получават личните си карти и тръгват да гласуват.
Фотограф: Красимир Юскеселиев
На хората им е интересно, че съм тук

Илия Илиев, лидер на партия ДРОМ

Обвиняват ви, че раздавате пари на ромите да гласуват за вашия кандидат Стелиян Варсанов.

Ами няма такова нещо. Причината за касирането на предишните избори беше, че беше заловена жена от щаба на г-н Филев, която вкарваше фалшиви бюлетини в урните. Така че в случая крадецът вика дръжте крадеца. Съдът е установил нарушения от тяхна страна и тази жена наистина беше осъдена за подобно деяние. Ние нямаме интерес да вкарваме фалшиви бюлетини, защото влиянието на ДРОМ тук е голямо. На парламентарните избори бях кандидат за депутат от пазарджишкия избирателен район и тук съм работил около една година. Затова можем да си позволим да разчитаме на нашия електорат, а не на методи, които са абсолютно противозаконни.

В Пещера се говори, че има определени къщи, в които се събират личните карти на част от ромите, срещу което те получават пари.

Няма такова нещо. такива опити са правени от другия отбор, но засега са туширани.

А защо толкова много хора са се събрали пред тази къщата?

Ами интересно им е, че съм тук в изборния ден. Просто искат да се срещаме и да си говорим. Както виждате, много хора има около нас и просто ни наблюдават.

От щаба на опонентите ви твърдят, че имате икономически интерес да подкрепите кандидатурата на Варсанов.

Няма такова нещо. Аз съм председател на ДРОМ и се занимавам с политика. Това е обществена дейност и не виждам какви икономически интереси може да води една политика или пък особено една партия, която е в опозиция и не е в управлението, каквато е нашата ДРОМ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    otdaleko

    Otvrat.... dobre che emigrirah!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK